nlc.hu
Aktuális

Lepkehimlő-fertőzés óvodákban

Terjed a lepkehimlő az ovisok között, sorra betegszenek meg

Főként gyerekeket érint ez a vírusos megbetegedés, az egy közösségbe járók körében gyorsan terjed.
lepkehimlő

Egyre több a lepkehimlős óvodás – értesült az InfoRádió. Ez egy gyakori vírusfertőzés az óvodások, kisiskolások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel.

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, innen is kapta az elnevezését, mivel a pirosodás egy pillangót formál. Sokszor megesik, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de előbbi sokkal erőteljesebben viszket – hangsúlyozta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A lepkehimlő esetében megjelenő kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak. A betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket – tanácsolta a szakértő. A betegség általában már a tünetek jelentkezése előtt fertőz, ezért van az, hogy sorban jelentkezhet egy-egy óvodás csoport tagjain, ha egyikük már elkapta.

Egy édesanya, Dóra azt mesélte a Gyerekszoba.hu-nak, hogy náluk az óvodai közösségben nagyjából októberben kezdődtek a lepkehimlős megbetegedések, és az ő kisfia, Máté éppen most kapta el a vírust: “Tegnap kezdődött nála a betegség, de a kiütéseken kívül nincsen semmi baja“. Náluk az óvodában már annyian voltak lepkehimlősök, hogy a jellegzetes kiütés alapján ők is tudták, hogy erről a betegségről van szó. Máté néhány napig otthon marad, de Dóra szerint a kisfia jól érzi magát, nincsenek más tüneti, és a piros kiütés is csak az arcán jelent meg.

A lepkehimlő cseppfertőzéssel terjed, a lappangási ideje 4-14 nap lehet, és olyan tünetekkel jár, mint a kisebb láz vagy hőemelkedés, fejfájás, végtagfájdalom, elesettség. A kezdeti tünetek után többnyire egy-két (de akár 5) nappal kezdenek látszani a kiütések. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top