nlc.hu
Aktuális

Paradicsom ültetése

Ha most ültetsz paradicsomot, hamar lesz édes, lédús a szüreted

Elő a magokkal és a cserepekkel: mutatjuk, hogyan nevelj életerős paradicsom palántákat a tavaszi gazdag és édes terméshez.

Legyen szó salátáról, spagettiről, pörköltről vagy éppen levesről, paradicsom mindig jó, ha van otthon. És az igazán jó az, ha saját magad termeszted. Kezdjük ott, hogy így lényegében ingyen van, ami a mostani árak mellett cseppet sem hátrány. És folytassuk azzal a sort, hogy a termés mindig kéznél lesz, vegyszerektől mentesen, kis odafigyeléssel pedig olyan zamatosan, hogy amellett a bolti áruk elbújhatnak. A magról nevelt életerős palántákat ültetheted később kertbe, erkélyre vagy akár a gangra is.

GettyImages

Egy fess paradicsom (Fotó: Getty Images)

Beszerzendők

Amire szükséged lesz, mindössze keltetőedény és föld. Na meg persze a magok, melyeket bármelyik kertészetben, sőt ezenfelül sok nagyobb élelmiszerüzletben is megtalálsz. Keltetőedénynek tökéletesen megteszik az üres és tisztára mosott tejfölös- vagy joghurtos dobozok, sőt akár egy üres tojástartó is, illetve persze olyan kaspók, amelyeket éppen nem használsz semmire. Földnek általános termőföld vagy virágföld megfelelő.

Első lépések

Tölts az edényekbe földet, a magokat 1-2 centi mélyre ásd el, vagy nyomkodd bele. Öntözd meg a földet, de óvatosan tedd, nehogy a magokat kimosd vele a helyükről. Fontos, hogy folyamatosan nedves legyen a föld a következő napokban, így fog tudni majd beindulni a csírázás. Keress olyan helyet, ahol biztosított az elültetett magok számára az állandó, 20 foknál magasabb hőmérséklet. Addig, amíg a hajtás nem dugja ki a fejét a földből, még az sem baj, ha árnyékos vagy sötét helyen van az edény.

GettyImages

Fotó: Getty Images

Az első levélkék megjelenése

Az első hajtások megjelenését követően már fontos, hogy olyan helyszínt találj, ahol kap elegendő napfényt a növény. Túl nagy árnyékban ugyanis elkezd nyúlni a szára, hogy a fény felé törjön, ez pedig gyengébb, vékonyabb, sérülékenyebb palántát fog majd eredményezni. Továbbra is tartsd ne túlzottan vizesen, de folyamatosan nyirkosan földjét, öntözd úgy, hogy a víz a földbe, ne közvetlenül a növénykére kerüljön. Az első hajtások körülbelül 1 héttel ültetés után jelennek majd meg, ezután szinte napról napra látni fogod, ahogyan tovább cseperedik. Palántád akkor lesz kiültethető állapotban, ha már legalább 4 levél van rajta. Ez az ültetéstől számított körülbelül 3-4 héttel később várható.

GettyImages

Fotó: Getty Images

A kiültetés

Ha március elején megkezded a palánták nevelését, akkor áprilisra már életerősen várnak a kiültetésre. Legjobb számukra a májusi kiültetés, addig még vitálisabb és nagyobb palántáid lesznek, így igazán korán megkezdheted majd a szüretelésüket is. Szoktasd néhány napig őket az új környezet adottságaihoz: néhány napon keresztül a kis edényeket vidd ki napközben a szabad levegőre. Keress számukra világos, szélvédett helyet, ahol azért nem tűz nagyon a napsütés. Készítsd elő a helyet, ahová a paradicsomokat szánod. Óvatosan szedd ki a palántákat korábbi földjükből, nehogy sérüljön gyökerük. Ültesd őket nagyjából 30 centi távolságba egymástól, ha pedig cserépben neveled majd őket, akkor egy 30 centi átmérőjű és 30 centi mély cserép már tökéletes választás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top