nlc.hu
Aktuális

Húsvéti sonka áremelkedése

Nagyot drágulhat a húsvéti sonka

Még többet kell majd idén fizetni a közkedvelt húsféléért.
húsvéti sonka

Nemcsak a csokoládé, hanem a sonka is drágulhat még a következő hetekben – értesült a Pénzcentrum. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a piaci logika áremelést vetít előre, és bizony drágulásra kell számítani a sertéshús esetében. „Ennek az a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett »német jegyzés« 7,5 százalékot százalékot emelkedett az elmúlt hetekben, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog” – nyilatkozta a portálnak.

A sertéscomb átlagára amúgy 2020 eleje óta mintegy 30 százalékot nőtt.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője is emelkedést vizionál a húsvéti sonkánál: „Egészen biztosan várható emelkedés, hiszen időközben a feldolgozók számos költségeleme növekedett, így például a munkabérek, vagy a sertés termelői ára.”

Tavaly a különböző sonkakészítmények átlagosan 35-40 százalékkal – követve az általános élelmiszer-infláció mértékét – kerültek többe, mint 2022-ben.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyébként inkább kevesebb, de jobb minőségű sonka kerül húsvétkor a magyarok asztalára. A GfK Piackutató Intézet adatai szerint 2022-ben húsvétkor 3,1 millió háztartás 17,4 milliárd forint értékben összesen 7539 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt, ami háztartásonként 2,5 kilogrammot jelent 5700 forint értékben.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top