nlc.hu
Aktuális

Kiszagolják a rákot a kutyák

Kiszagolják a rákot a kutyák

A kutatások szerint már egészen korai stádium felismerésére is képesek a kiképzett kutyák. Most az a cél, hogy minél elérhetőbb legyen ez a módszer.

Új dimenziók kezdenek nyílni a rákbetegségek észlelésében. Akár legjobb barátaink, a kutyák is segítségünkre lehetnek benne, hogy időben kezelni tudjuk a bajt.

Kiszagolják a rosszindulatú daganatot

Nem csak a mindennapjainkat tölti meg örömmel egy kutya, de még a gyógyulásunkban is segíthet. Jelenleg is zajlanak kutatások, melyek azt tűzték ki célul, hogy a kutyák kifinomult szaglását alkalmazzák az orvostudományban. Az eddigi kísérletek azt bizonyítják ugyanis, hogy a kutyák képesek rendkívül magas pontossággal felismerni egyes ráktípusokat még az egészen korai stádiumban is. A daganatos sejtek jelenlétét a beteg lélegzetéből, vizeletéből és verejtékéből azonosítják be a kutyák, képzésük során szagminták segítségével tanulják megkülönböztetni a rákos és egészséges alanyokat.

GettyImages

GettyImages

Így zajlik a képzés

A képzés első szakaszában arra trenírozzák a kutyákat, hogy minél határozottabban tudjanak megkülönböztetni egymástól szagokat. Különböző szagfelismerési feladatokat kapnak, majd az alapok elsajátítása után már az adott betegséghez köthető, specifikus szagmintákat kapnak. Ahogyan halad előre a képzés, úgy válnak egyre bonyolultabbá a feladatok is. Így jutnak el egészen odáig a kutyák, hogy már ne csupán az adott betegséget, de annak stádiumát is képesek legyenek jelezni.

Cukorbetegség, epilepszia és baktériumok

Az eddigi tanulmányok szerint a mellrák, a tüdőrák, a bőrrák és a vastagbélrák felismerésében olyan korai állapotot is képesek a kiképzett állatok észlelni, melyeket a hagyományos diagnosztikai módszerek még ki sem mutatnak. A kísérletek pedig most már arra is koncentrálnak, hogyan lehetne minél szélesebb körben és megbízhatóan alkalmazni ezt. Rákos megbetegedéseken túl a kutyák szaglása egyre több betegség felismerése kapcsán kezd fontos téma lenni. Érzékelni képesek a vércukor szintjének ingadozását, így jelezni a nagyon alacsony vércukorszintet, mely veszélyt jelenthet a cukorbetegséggel élők számára. Vannak kutyák, melyek előre tudják jelezni az epilepsziás rohamot, így biztonságos helyre lehet menni, illetve segítséget kérni még a roham kezdete előtt. Ezen felül pedig bizonyos fertőzések jelenlétét is felismerik, mint például különböző, bélgyulladást okozó baktériumokét.

GettyImages

GettyImages

Döntő tényező a temperamentum

Elméletben szinte bármelyik kutya képes arra, hogy ezeket az illatanyagokat felismerje és voltaképpen diagnosztizálni tudjon. De vannak olyan fajták, melyek szaglása kiemelkedő, ezért különösen alkalmasak erre a feladatra. Képzésükkor egyaránt fontos a szaglási képesség mellett a taníthatóság, a munkavégzéshez való pozitív hozzáállás és az interaktív személyiség. A labradorok kifejezetten jó alanyok a kísérletekben, mert nagyon intelligensek, remek munkakutyák, nem véletlenül használják őket sokszor kábítószer vagy robbanószer észlelésére is. A németjuhászok a nagyszerű szaglásuk mellett kimagasló munkavégzők, erről tesznek tanúbizonyságot rendőrségi és katonai feladatok során is. Ha egy kutyában megvan a türelemre és koncentrációra való képessé, alkalmas a tanulásra és alkalmazkodásra, akkor nagy valószínűséggel képes is lesz elsajátítani a betegségek felismerésének módját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top