nlc.hu
Egészség

A férfiaknál agresszívabb lehet a mellrák, mint a nőknél

„Nem sejtettem, hogy a férfiak is mellrákosak lehetnek addig, amíg az nem lettem” – Ezért veszélyes a mellrák a férfiaknál

Sokak talán nem is tudják, de a mellrák nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintheti. Gyakran a késői észlelés miatt sokkal agresszívabb daganatok jelennek meg a férfiaknál, mint a nőknél.

Már 2015-ben is arról olvashattunk, hogy megduplázódott a rákos megbetegedések száma, azonban talán még ennél is aggasztóbb, hogy egy tanulmány szerint amíg az idősek körében csökkent, a fiatalok körében rejtélyes okok miatt megugrott ez a szám. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon minden százezer lakosra 166 nő jut, aki mellrákkal küzd. A férfiaknál a hörgő- és a tüdődaganat a leggyakoribb, ugyanakkor sokan nem tudják, hogy az emlőrák éppúgy érintheti őket is, mint minket, nőket, azzal a különbséggel, hogy náluk sokkal agresszívabb lefolyással jelenhet meg a betegség. 

„Én sem sejtettem, hogy a pasik mellrákosak lehetnek, majd kiderült, hogy már 4-es stádiumban vagyok” 

Zac Yarbrough öt évvel ezelőtt figyelt fel a csomóra a mellében, mikor éppen a gyerekeivel medencézett, és a karja véletlen a mellkasához csapódott. Elmondása alapján érezte, hogy valami furcsa, de sokakhoz hasonlóan próbált róla inkább nem tudomást venni. Az ezt követő néhány hónapban bejárta a világot és számos horgászversenyen is indult, de a csomó csak nőtt és nőtt, míg végül akkora nem lett, mint egy golflabda. Nem halogathatta tovább: kénytelen volt orvoshoz menni. A rendelőben azonnal észrevette, amikor kiült a szakember arcára az aggodalom. Zac azt meséli, hogy férfiként soha nem gondolta volna, hogy ilyesmi bekövetkezhet, de mammográfiára küldték. 

Másnap a biopszia eredménye megerősítette, hogy mellrákom van. Negyedik stádiumú, vagyis áttétes mellrákot diagnosztizáltak nálam.

A férfi tudta, hogy vélhetően örökre meg fog változni a teste, azonban mégis a masztektómiával lesz a legtöbb esélye a túlélésre. Zac a műtét után mindössze pár napig volt kórházban, a következő versenyen pedig már újra a horgászversenyen élvezhette az életet. 

 „Sportolóként és egykori egyetemi futballistaként rengeteg mentális erőm volt, amiből tudtam meríteni. Apám azt mondta, hogy úgy közelítsem meg a kezelést, mint egy újabb futballsérülést. Ez a gondolkodásmód segített átvészelni 12 kemoterápiát, több mint 36 sugárkezelést, valamint számos klinikai vizsgálatot és kísérleti kezelést” – mesélte az Insidernek.

Férfi mellrák

Forrás: Getty Images

Férfiaknál mellrák? Ritka, de ezért veszélyes! 

Zac története remek példát nyújt arra vonatkozóan, hogy kevés férfi van annak tudatában, hogy ők is áldozatául eshetnek a mellráknak. Éppen ezért vannak, akik inkább nem is szeretnének tudomást venni a furcsa jelekről, vagy halogatják az orvosi vizsgálatokat. Dr. Borbényi Erika klinikai onkológus főorvos elmondása szerint jóval kevesebb az esély az emlőrák kialakulásának a férfiak esetében. Ezt alátámasztja az a statisztikai adat is, miszerint körülbelül egy mellrákos férfi jut száz mellrákban megbetegedett nőre. 

 „Pontosan ez a probléma. Mivel nem is gondol rá senki, éppen ezért később ismerik fel. Az évek során az is kiderült, hogy valamivel agresszívabb, osztódékonyabb daganatokról van szó a férfiaknál, mint a hölgyeknél” – mesélte a doktornő az nlc-nek. 

Az agresszivitásra jelenleg egyértelmű tudományos magyarázat nincsen. Az onkológus hangsúlyozta azt is, hogy a férfiak esetében a problémát az is jelentheti, hogy kevésbé figyelnek az olyan kezdeti jelekre, mint például ha változik a mell mérete, illetve alakja, de adott esetben a mellbimbó hámlása, illetve befordulása is árulkodó lehet. Így előrehaladottabb állapotban kerül felismerésre a betegség. 

 „Ilyen szempontból a nők tudatosabbak, mivel egy elég gyakori betegségről van szó, ezért kicsit másképpen is gondolkodnak. Ha egy hölgynek befordul a mellbimbója, rögtön eszébe jut, hogy meg kell nézetni, míg egy férfinak lehet, hogy kevésbé.”

Annak ellenére, hogy jóval kevesebb a száma azoknak a férfiaknak, akik kénytelenek felvenni a harcot a sokkal agresszívabb betegséggel, kellő odafigyeléssel hamarabb kiszúrhatják a problémát, mint a nők.

A férfiaknál ugyanis alkati sajátságaik folytán jóval kisebb mennyiségű és tömegű emlőállományban kell megtalálni az elváltozást, így a megjelenő csomókat is könnyebben lehetne tapintani.

Hogyan alakulhat ki? 

Ugyan a felépítést tekintve jelentősen kisebb mértékben, de a férfiak is rendelkeznek mellszövettel, mirigyállománnyal, amiben rákos elváltozások alakulhatnak ki. Vannak olyan gyógyszerek, illetve betegségek, amik megváltoztatják a nemi hormonok kialakulását és lebomlását – ide sorolhatóak például egyes vízhajtók, szívgyógyszerek, a túl sok szteroidot tartalmazó testépítő szerek is –, ezáltal ösztrogén szaporodik fel a szervezetben. A máj működését terhelő májbetegségek is hasonló következményekkel járhatnak. A mirigyállomány ugyanúgy jelen van a férfi emlőben is, azonban a fentiek alapján, ha egy erős női hormonhatás éri, akkor egyfajta emlőduzzanat alakul ki. Ugyan ez még nem egyenlő a rákkal, de elindulhat esetleg egy kóros sejtátalakulás is. 

Van-e veszélyeztetett korosztály?

Míg régebben a 60-70 éves férfiak körében volt elterjedtebb a betegség, ma már a 40-es korosztályban is egyre gyakoribb a mellrák megjelenése. Dr. Borbényi Erika elmondása szerint ahogy telik az idő, vannak, akik kénytelenek különböző gyógyszereket szedni akár vérnyomás, akár más egészségügyi probléma miatt. Ezek mind befolyásolják a mirigyállomány változását. 

Hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a már kialakult mirigyállományban létrejöjjön bármiféle elváltozás. Ebben az esetben az ösztrogéntermelés valamilyen oknál fogva feldúsul a szervezetben

– összegezte. 

A szakember hozzátette, miszerint erre fiatal korban jóval kevesebb esély van, hiszen ebben az időszakban teljesen más a hormonális anyagcsere. 

 „Több cikkben is szerepel, azonban száz százalékban még nem tudták igazolni, de nagyon sok férfi tartja ingzsebben a mobiltelefonját. Felmerült, hogy mint kóroki tényezőnek köze lehet-e ennek a betegség kialakulásához. Amerikában például nagyon sok nő tartja a mobilját a melltartójában, így a női mellrákkal kapcsolatban is felmerültek hasonló feltételezések. Ezek nagyon izgalmas és figyelemfelkeltő kérdések.”

Férfi mellrák

Forrás: Getty Images

A testépítő szerek megjelenésével és az alkoholfogyasztással lecsökkenhetnek ezek az életkorbeli különbségek? 

Ha a nagyon fiatal korosztálynál előfordul az emlőrák, annak oka számos oka lehet. Akár már az is közrejátszhat, hogy nagyon hamar különböző gyógyszerekkel élnek, vagy nagyon intenzív, illetve tartós alkoholfogyasztás után különböző májbetegségek, illetve gyulladások alakulnak ki, amik elváltozásokhoz vezethetnek. 

 „Az alkohol különösen veszélyes, hiszen a máj rengeteg feladatot lát el. Egy csomó anyag ott bomlik le, illetve alakul át. A hormonháztartás egyik központi alakítószerve” – tette hozzá az onkológus.

Ezenfelül bizonyos testépítő szerek túlzásba vitele is okozhat egy erősebb ösztrogéndominanciát a férfiaknál. „Mindent ésszel, szakember irányításával kell csinálni. Azt gondolom, hogy a normál testépítő szerekkel nincsen semmi baj, kivéve, ha valaki túlzásba viszi vagy extrém módon alkalmazza. Persze az is problémát jelenthet, ha mindezt nem megfelelő szakember menedzseli. Előfordulnak túlkapások a gyógyszerek szedésében. Természetesen az ösztrogénszint megemelkedése nem egyenlő még a férfi emlőrákkal, de provokáló vagy hajlamosító tényezőként jelen van.”

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Szerencsés esetben még időben el lehet távolítani a daganatot, a kezelési protokoll ugyanazt jelenti a nők és a férfiak esetében. A kezelési formáról egy szakemberekből álló multidiszciplináris csapat dönt. 

 „Nincsen különbség, mert ugyanúgy a hormonszintet kell blokkolni. Általánosságban, ha nincs jelen távoli áttét, akkor a műtétet egy hormongátló kezelés követi, előrehaladott esetben kiegészítve sejtosztódást gátló szerekkel, illetve egyedi mérlegelést követően kemoterápia. A műtét típusától és szövettani feldolgozás eredményétől függ, hogy sugárkezelés szükséges-e.”

A doktornő hozzátette azt is, miszerint a férfiak túlélési esélyét rontja a késői felismerés – köztudott, hogy az emlőrák korai felismerése jelentősen javítja a túlélési esélyeket –, illetve, hogy általában agresszívabb formában jelentkezik náluk a betegség. Ennek ellenére hangsúlyozta, hogy ez nem azt jelenti, miszerint a férfiak nem tudnak a mellrákból meggyógyulni.

Nekem vannak gyógyult férfi emlőrákos pácienseim, csak picit több energiát igényel a kezelőktől és a betegtől is.

Lelkileg is nehezebben viselik 

Egy ilyen betegséget és a velejárókat mindenki máshogy éli meg, azonban egy biztos: egy hihetetlenül nehéz és küzdelmekkel teli folyamatról van szó. Dr. Borbényi Erika tapasztalatai alapján habár a férfiakat kicsit jobban megviseli ez az időszak, a műtét a nők számára sokkal megterhelőbb testileg és lelkileg is. 

 „A férfiaknál általában a műtét nem jelent akkora problémát, hiszen a férfi emlő jellemzően nem szimbóluma a férfiasságnak. Sokkal jobban viselik még akkor is, ha az emlőbimbó is rámegy a beavatkozásra, szemben a nőkkel, akik nehezebben élik meg a testük és a nőiességük megcsonkítását” – összegezte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top