nlc.hu
Szabadidő

Kutyatréner a támadásról és megelőzésről

„Nem is szeretik, ha a fejüket simogatják” – Így érts jól a kutyád nyelvén

Mire van szüksége a kutyánknak? Hogyan ismerjük fel a jelzéseit? Hogyan előzzünk meg egy támadást? Kutyaszakértővel és állatorvossal beszélgettünk arról, hogyan bánjunk felelősen a kedvencünkkel.

A közelmúltban unokái szeme láttára tépett szét két kutya egy 68 éves nőt. Az eset szerencsére ritka ugyan, de sajnos nem egyedi. Szerettük volna megtudni, mik azok a jelek, amikre érdemes és fontos odafigyelnünk, egyáltalán hogyan előzhető meg bármiféle támadás vagy akár csak konfliktus. Sz. Látó Judittal beszélgettünk erről, aki rehabilitációs kutyatrénerként és a kutyagazdik mentáltrénereként legfontosabbnak a megelőzést tartja. Egy támadás lehetséges következményeiről, illetve a védekezés ideális módjáról dr. Schalkház István állatorvost kérdeztük meg.

A kutya családtag, de nem ember

„A kutya lesi a gazdáját, kívánja az együttlétet az emberrel, már-már szinte kényszeresen ragaszkodik hozzá, mi pedig természetesen egyre inkább úgy tekintünk rá, mint a családunk egyik tagjára. Nem szabad viszont emberként kezelnünk, és meg kell tanulnunk megfelelően kommunikálnunk vele, megismernünk őt – kezdi a szakértő. – Ismerhetem én a kutyámat nagyon jól, de sosem mondhatom azt, hogy 100 százalékosan, mert mindig ott van az pár százalék, ami az ösztön, és ami bármikor bekapcsolhat. Sok gazdi ezt nem veszi komolyan, és azt sem feltétlenül tudja, hogy mi a jellemző a fajtára, milyen igényei vannak a kutyának. Mentális és fizikális fárasztásra van szüksége a kutyának. És pihenésre is.” 

Persze minden egyed más és más, mégis vannak fajtától függő tulajdonságok. Más jellegű feladatok, játékok és fárasztás ideális például egy vadászkutyának, mint egy őrző-védőnek. Ezt sok gazdi szerencsére meg is adja, ugyanakkor sajnos kevésbé ismert tény, hogy a pihenés szintén elengedhetetlen. Ennek szükséges ideje pedig meglepő, de akár a 14 órát is elérheti.

Ne tiltsuk a morgást, és ne cipeljük kávézókba a kedvencet

„A kutyáknak nagyságrendekkel kifinomultabbak, érzékenyebbek az érzékszervei. Minden inger sokszorosan éri őket hozzánk képest. Mi pedig olyan irgalmatlanul önzőek vagyunk a kutyával szemben, hogy szégyellnünk kéne magunkat. Miért kell egy kutyát kávézóba és étterembe vinni? Neki az nem jó! Elárasztják őt az illatok, a zajok, más emberek mindenáron meg akarják őt simogatni, nem mozoghat szabadon, mert órákon át az asztal alatt kell feküdnie… Az ember azért tud ilyen önző lenni a kutyával, mert sajnos nem tud visszaszólni, nem tudja azt mondani, hogy nem szeretné” – magyarázza Judit.

Kutyával a kávézóban

Órákig ücsörögni egy kávézóban nem kutyának való (Fotó: Getty Images)

Arra is rávilágít, hogy bizony,

gyakran félreértjük a kutya testbeszédét. A lihegés és a szájnyalás már például figyelmeztető jel. Természetesen a morgás is, csak az már jóval határozottabb hang, sok kutyának pedig tiltják ezt a viselkedést.

Jó lenne leszokni erről a tanításról, mert ez egy kifejezetten fontos figyelmeztetés, mellyel sok problémát meg lehetne előzni. Szintén hasznos tudnunk, hogy nagyon nem mindegy, hogyan simogatjuk meg a kutyát, különösen idegenként.

Sokan nem tudják, de a kutyák például nem szeretik, ha a fejüket simogatják. Pláne ha egy ismeretlen ember tesz így. És nem közelítek meg idegen kutyát karnyújtásnyi távolságon belül. Van neki is személyes tere, tartsuk ezt tiszteletben. Majd ő jön, ha akar. Ha akarata ellenére közeledünk, azt akár még támadásnak is vélheti, tetézve azzal, hogy közben még a szemébe is nézünk” – derülnek ki a főbb instrukciók.

A kutyának is kell a pihenés

Persze nagyon egyéni, hogy milyen jelekre érdemes odafigyelnünk, hiszen minden kutya más. Többek között ezért is jó, ha szakértő tréner segítségével ismerkedünk meg a kutyánkkal. Így megtanuljuk egymás nyelvét, elmélyül a kapcsolatunk, könnyebben tudunk egymással kommunikálni.

Visszatérve a pihenés fontosságára: jobban felismerjük egy elmélyült, harmonikus kapcsolatban azt is, ha a kutya fáradt. A fáradtság náluk is – akárcsak nálunk – frusztrációt, feszültséget, stresszt okoz, kiszámíthatatlanabb reakciókat eredményez. Ahogyan a ki nem mutatott fájdalom, egy rossz emlék vagy akár időjárási front is. Ami biztos, hogy egy kutya ok nélkül és jelzés nélkül nem kezd el támadni. A gazdi felelőssége, hogy ezt megelőzze.

Ne húzzon a kutya!

A póráz húzása nem oké (Fotó: Getty Images)

Előzzük meg a bajt

„Kezdjük ott, hogy póráz nélkül nem szabadna kutyát sétáltatni. »Nem bánt!«, mondják a gazdik. De honnan tudjuk? Lehet, hogy olyan szagod vagy kipárolgásod van, ami valamilyen rossz tapasztalatra fogja őt emlékeztetni. Lehet, hogy megsimogatnád, de félreérti a mozdulatodat. Persze a kutyának is jár a szabadság. De ehhez olyan helyre kell menni, ahol tud hatni a gazdi a kutyára, ahol belátható a tér, nem zavar másokat, és ahol persze szabályos” – hívja fel a figyelmet a szakember.

És hogy mit lehet tenni, ha látom, hogy a kutya feszültté vagy ingerültté válik? Először is alapvető Sz. Látó Judit szerint, hogy gazdiként a fél szemem mindig legyen a kutyán és érzékelni tudjam, amikor a kutyának kényelmetlenné válik egy szituáció.

Ilyenkor az a feladatom, hogy behívjam és magam mellett tartsam őt, vigyem távolabb magától a helyzettől. Ha pórázzal húzom vagy rángatom, az már régen rossz, ráadásul sokszor még olaj is lehet a tűzre. Ehhez persze el kell fogadnia azt, amit mondok, amihez képzésre van szükség. A kutyatartás az felelősség. Előzzük meg a bajt.

Megfelelő segítséggel sok boldog és kiegyensúlyozott évünk lehet a kedvencünkkel. Tiszteljük és szeressük őt, és segítsünk, hogy ne kényszerüljön olyan helyzetbe, hogy neki harapnia kelljen!”

Ha mégis megharapott valakit…

Ha azonban mégis megtörténne a baj, akkor fontos tudnunk, mi vár ránk, legyünk akár a vétkes kutya gazdái, akár az áldozatok. Dr. Schalkház István állatorvos elmondása szerint a sérülés mértékétől függetlenül ugyanaz az eljárás: akár kisebb karcolásról, akár nagyobb harapásról van szó, sérültként minden esetben menjünk el orvoshoz, ahol először is tetanuszt fogunk kapni. Az orvos fogja értesíteni az eseményről a hatósági állatorvost, aki a kutyát megfigyelés alá helyezi.

„A megfigyelés két hétig tart. Ez akár otthon is végrehajtható, ha biztosítottak ehhez a hatósági állatorvos által ellenőrzött feltételek, de minden rendellenes viselkedést azonnal jelenteni kell” – mondja a szakértő az eljárásról. Ha a megfigyelés sikerrel zárul, a kutyán veszettségre utaló jeleket nem tapasztalnak, akkor az állatorvos felméri, hogy az állat agresszív viselkedésű avagy sem, és ha igen, akkor a tulajdonos partner-e abban, hogy változtasson ezen a viselkedési módon. Illetve amennyiben a kutya úgy támadott meg valakit, hogy otthonról megszökött, az is fontos kérdés, hogy meg tudja-e akadályozni a gazda ennek megismétlődését. Végső esetben sajnos akár sor kerülhet oltatlan kutya elaltatására is, de ez rendkívül összetett, nagyon ritka és szélsőséges forma, és függ az okozott sérülés mértékétől is.

A kutyák okozta sérülések többsége szerencsére apróság, mely nem ad okot nagy aggodalomra. Sokszor fordul elő például, hogy a gyerek kezén okoz kisebb sérülést a házi kedvenc, mert védekezik a gyerek véletlen vagy hirtelen mozdulata miatt. Persze ilyenkor is alapvető, hogy a gyereket elvigyük orvoshoz, kutyánk azonban nem fog veszélybe kerülni, bár a hatósági megfigyelés ilyen alkalmakkor is kötelező.

Agresszív kutya

Ismerd fel a támadni készülő kutyát! (Fotó: Getty Images)

Teendők utcai kutyatámadás esetén

Más kérdés azonban a dr. Schalkház szerint még ma is előforduló, utcán történő kutyatámadás. És nagyon nem mindegy, hogy ilyen esetben áldozatként hogyan viselkedünk. „Ha rossz a kerítés, és kiszökik a kutya, vagy a gazda csak kétnaponta jár etetni, a kutya pedig átbújik a kerítés résein, az valóban veszély tud lenni, különösen akkor, ha már társaival falkába verődik” – hívja fel a figyelmet az állatorvos. Azt is elmondja, milyen jelek utalnak arra, hogy a kutya támadásra készül.

„Aranyszabály, hogy amennyiben a kutya a támadás jeleit mutatja, meg kell állni, semmiképp nem szabad megpróbálni elfutni. Ha a kutya elkezd vicsorogni, morogni, a szeme kissé kidülled, meredten áll, felborzolja hátán a szőrt, készül arra, hogy szemkontaktust vegyen fel velünk, akkor álljunk meg. Feltétlenül kerüljük a tekintetét, nagyon lassan és óvatosan kezdjünk hátrálni, és semmiképp ne fordítsunk hátat neki” – figyelmeztet a szakember.

Sokszor a támadni készülő kutya végül odébbáll, ha azonban mégsem így történik, akkor a legfontosabb és legtöbb, amit tehetünk, hogy valamilyen táskát, kabátot vagy olyan tárgyat tartunk a kutya és magunk közé, amely védi létfontosságú szerveinket, további agresszió esetén pedig a lehető legjobb módszer összegömbölyödni a földön, fejünket és nyakunkat védve pedig szinte mozdulatlanul próbálni feküdni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top