nlc.hu
Aktuális

2023 legnépszerűbb lány- és fiúnevei

Ezek voltak a legnépszerűbb lány- és fiúnevek 2023-ban

A török nevek is egyre kedveltebbek.

Dominik, Olivér, Levente, Hanna, Anna és Luca – többek között ezeket a keresztneveket választották leggyakrabban a szülők 2023-ban. Mint a Tények riportjából kiderül, a Belügyminisztérium által kiadott statisztika szerint a hagyományos női nevek (mint a Mária, Erzsébet, Julianna) visszaszorultak, de a régi férfinevekre (mint a József, István és László) még mindig sokan keresztelik a babákat.

A legtöbb, összesen 1249 újszülött a Dominik nevet kapta, de az Olivér és a Levente név is nagyon tetszett a szülőknek. 

Forrás: Tények

Forrás: Tények

Tavaly 903 édesanya a Hanna nevet adta a kislányának, de az Anna, Luca, Zoé és Léna neveket is nagyon sokan választották.

Forrás: Tények

Forrás: Tények

A Nyelvtudományi Intézet munkatársa szerint az utóbbi években a külföldi hangzású nevek is egyre népszerűbbek. “Ami új jelenség, hogy bekerült most már néhány éve a török Zejnep, és nagyon gyakori lett. 170 kislány kapta ezt a nevet tavaly. Az Elena is kezd egyre felfelé menni, kezd  gyakorivá válni, illetve a 100 leggyakoribb női név közé bekerült a Luna. Azért még mindig helyet kapnak a hagyományos nevek, így a József, az István, a László”mondta el a Tényeknek Raátz Judit, tudományos főmunkatárs.

A Nyelvtudományi Intézetbe amúgy folyamatosan érkeznek javaslatok, és olykor a szülők egészen meghökkentő ötletekkel állnak elő.

Mint arról korábban beszámoltunk, az idén már gond nélkül anyakönyvezhető nevek annyira különlegesek, hogy némelyikről nehéz eldönteni, fiúknak vagy lányoknak való-e. A legutóbb frissített adatok szerint 2600 lánynév és 1953 fiúnév anyakönyvezhető Magyarországon. A lista hónapról-hónapra gyarapszik az újonnan elfogadott nevekkel, melyek közül nemrég bemutattunk néhány igazi különlegességet.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top