nlc.hu
Aktuális

Házépítés szalmából

80 tonna szalmából építette meg az álomházát

Két évig tanulta a módszert.
szalma

Koszta Ignácznak a fa és a természetes anyagok iránti vonzalma még gyerekkorában kezdődött. A hobbiasztalos zenetanár munkáinak a leglátványosabb eredménye a Székelyföldön, a Hargita megyei Fenyéden álló szalmaház, amely 1 év és 7 hónap alatt épült fel – írja a Sokszínű Vidék, fotókat is közzétéve a nem mindennapi otthonról.

A zenetanárként dolgozó férfi előtte 2 évig tanulta a szalmaház építésének a módját. A fenntarthatóság, energiatakarékosság, kreativitás jegyében álmodta és tervezte, majd építette meg saját elképzeléseinek megfelelően az álomotthonát.  A ház – amely 170 négyzetméter alapterületű, 3 méter belmagasságú, a falak pedig 1 méter 40 centi vastagságúak – összesen 80 tonna szalmabálából készült.

A helyiek eleinte kétkedve nézték az építkezést, de amikor kiderültek a szalmabála ház előnyei, változtak a vélemények, méghozzá olyannyira, hogy 2-3 család is elkezdte építeni a saját szalmaházát, vagy most tervezik azt, hogy belevágnak az építkezésbe” – mesélte Ignácz. Mint mondja, telente 2-3 naponként egyszer kell csak begyújtani a kályhát és vígan van 23 fok bent, nyáron pedig légkondicionáló nélkül is kellemes a házban a hőmérséklet.

Nem Ignácz az első, aki nem megszokott anyagot használt házépítéshez. Az oroszországi Cseljabinszkban élő Hamidullah Ilcsibaev például 12 ezer üres pezsgősüveg felhasználásával épített házat. A pezsgősüvegek összegyűjtése 3 évbe telt: egy részüket vásárolta, de sokat kapott ajándékba is helyi vendéglátóhelyektől. Az orosz férfi az építkezés közben jött rá, hogy a palackok milyen változatos színűek és minőségűek. Egy speciális üvegvágó segítségével vágta egyforma magasra az üvegeket, majd az átmérőjüket milliméterre kiszámítva illesztette egymáshoz őket. A palackokat lényegében téglaként használta, a köztük lévő réseket pedig megszilárduló anyaggal töltötte ki. A házat le is szigetelte, hogy kellőképpen tartsa a meleget. Costa Ricán pedig egy férfi betont és mosogatószert használt fel a kupolaháza megépítéséhez. Amikor előállt tervével, nagyon furán néztek rá, de megtanulta a technikát egy helyi építész segítségével, és amit megálmodott, meg is valósította. Igaz, ehhez felvásárolta a sziget összes mosószerét. Egy El Salvador-i asszony viszont PET-palackokból épített magának házat, miután a korábbi otthonát megsemmisítette egy földrengés. Ismerősei eleinte teljesen bolondnak nézték, amikor elkezdte új háza építését, de miután felépült, csodájára jár mindenki a kis házikónak.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top