nlc.hu
Aktuális

Sertésvesét kapott egy beteg

Sertésvesét ültettek egy beteg férfibe, egyre jobban van a műtét óta

Az új orvosi megoldás rengeteg ember életét mentheti meg a jövőben.

Sertésvesét ültettek egy 62 éves férfibe a Massachusetts-i Központi Kórházban, az Egyesült Államokban – számolt be a Tények. A beteg egy disznó génmódosított veséjét kapta meg. A férfi a műtét óta egyre jobban van, már a kórház folyosóin sétál és hamarosan hazaengedhetik a disznóvesével élő férfit.

A betegen 7 évvel ezelőtt egyszer már szervátültetést  hajtottak végre, akkor emberi vesét kapott, de ez a szerv sem működött rendesen. Ezért most egy új módszert választottak az orvosok: egy genetikailag módosított disznó vesését ültették be a férfibe, a szervátültetés 4 órán át tartott.

“Az operáció jól ment. A vese vérellátásának helyreállítása után a vese azonnal rózsaszínűvé vált, és elkezdet vizelet termelni. Amikor megláttuk az első vizeletet, a műtőben mindenki tapsolni kezdett” – mondta el Tatsou Kawai, a kórház vezető sebésze. A férfi szervezete ezután sem lökte ki a transzplantált szervet. 

Korábban már írtunk arról, hogy két amerikai szívműtétjénél is sertés volt a donor, de mindketten elhunytak. Lawrence Faucette tavaly másodikként kapott génmódosított sertésszívet a transzplantáció során, a 48 éves amerikai férfi azonban alig 6 héttel a kísérleti eljárás után meghalt. A Marylandi Egyetem Orvosi Központjánál – ahol a kísérleti eljárást végezték – azt nyilatkozták, hogy a szív pár nap után a kilökődés jeleit kezdte mutatni. Az 58 éves amerikai férfi akkor azért is vállalta a beavatkozást, hogy segítse ezzel az orvostudományt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top