nlc.hu
Aktuális

Büntetőeljárás a rally-tragédiában

Büntetőeljárás indult a rallyversenyen történt halálos baleset miatt

Négyen haltak meg a balesetben, az elgázoltak nem a kijelölt zónában tartózkodtak.

Mint arról beszámoltunk, a 11. Esztergom-Nyerges Rally második versenynapján, 2024. március 24-én Lábatlan és Bajót között az egyik versenyautó letért a kijelölt útszakaszról, és az aszfaltozott úton, illetve az út menti füves területen tartózkodók közé hajtott. A baleset következtében három férfi és egy nő a helyszínen életét vesztette, ketten életveszélyes, öten súlyos, egy fő könnyű sérüléseket szenvedett. A halálos áldozatok között gyerek nincs.

A rendőrség a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja – írja a police.hu. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen. A rendőrség azt is közölte, hogy a baleset a nézők elől elzárt területen következett be, az ott tartózkodás tilalmára tábla is figyelmeztetett.

Az a Tények vasárnap este riportjában is elhangzott, hogy – szemtanúk beszámolói szerint – az elgázolt nézők olyan helyen álltak, ahol nem lett volna szabad. A csatornának nyilatkozó szakértő, egykori versenyző Él István is tapasztalta azt, hogy a nézők sokszor nem tartják be a biztonsági előírásokat, és olyan helyről is buzdítják a versenyzőket, ahol ez életveszélyes: “Tapasztalható, hogy a nézők nagyon sokszor nem fogadják meg a rendezők kérését, mert ők a verseny előtt, amikor elindult maga a verseny, a felvezető kocsi hangosbemondón elmondja a kérésüket, hogy hol álljanak, és ezt sajnos nem mindig fogadják meg”.

Életveszélyre figyelmeztető felirat gumiabroncsokon az Esztergom-Nyerges Rally helyszínén - Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Életveszélyre figyelmeztető felirat gumiabroncsokon az Esztergom-Nyerges Rally helyszínén – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A mentők vasárnap délutáni közlése szerint egy gyermeket súlyos, életveszélyes, egy embert súlyos, hat embert – köztük egy gyermeket – könnyebb sérülések miatt vittek helyszíni ellátás után kórházba.

A mostanihoz hasonló balesetek korábban is történtek már Magyarországon. Tavaly augusztusban a Veszprém-ralin történt halálos baleset, akkor az egyik versenyző, a 47 éves Nemes Csaba vesztette életét. 2022-ben az Ózd-ralin egy 36 éves ózdi nézőt ütött el egy versenyautó. 2019-ben ugyancsak a nézők közé hajtott egy autó a Tótkomlós Rally-n, nyolcan sérültek meg, köztük gyerekek is. 2017-ben a pályabírót ütötték el az Országos Rally Bajnokságon, súlyos koponya- és végtagsérüléseket szenvedett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top