nlc.hu
Aktuális

Marozsán Fábián a negyeddöntőbe került

Marozsán Fábián ismét legyőzte a világ egyik legjobb játékosát – fél lábbal már az olimpián

Marozsán Fábián a Miami Open nyolcaddöntőjében legyőzte a világranglista tizedik helyén szereplő Alex de Minaurt. A 24 éves teniszcsillag ezzel a negyeddöntőbe, illetve a torna legjobb nyolc játékosa közé került. Győzelmével hatalmas lépést tett az olimpiai kvalifikáció megszerzése felé.

Eszméletlen bravúrral folytatta győztes szériáját a magyar teniszcsillag, Marozsán Fábián. A 24 éves teniszező ugyanis a Miami Open – amely az ATP 1000-es férfi torna sorozatának része -, kemény pályás tenisztorna nyolcaddöntőjében legyőzte a világranglista tizedik helyén szereplő ausztrál Alex de Minaurt és ezzel bejutott a negyeddöntőbe. Marozsán nevét jövő héten már minden bizonnyal a világranglista legjobb negyven játékosa között találhatjuk, miután sikerének köszönhetően az ATP nem hivatalos élő rangsorában egészen a 38. helyre ugrott előre.

Magyarország legelőkelőbb helyén jegyzett teniszezője pályafutása során még soha nem volt ilyen magasságokban, magyar teniszezőként pedig utoljára pontosan 5 éve a kétszeres junior Grand Slam-bajnok és junior világelső Fucsovics Márton tudott hasonló szintet elérni, amikor 2019 márciusában egészen a 31. helyig kapaszkodott előre. Marozsán kirobbanó formáját továbbá az is jól tükrözi, hogy tavaly márciusban még csak a 163. helyet foglalta el az ATP listáján. A 2017 óta profi teniszezőnek ez még csak a 10. ATP 1000-es mérkőzése volt,  az elmúlt napokban mégis minden képzeletet felülmúlt. 

Miami Open

A Miami Masters, más néven Miami Open tenisztornát minden év márciusában rendezik meg a flordiai Key Biscayne-ben, amely az ATP 1000-es férfi torna sorozat része. A versenysorozat jelenleg a négy Grand Slam-torna után a legfontosabb versenyek közé tartozik, éppen ezért gyakran az “ötödik Grand Slam-ként” is emlegetik. Az Indian Wells Mastersen és a Grand-Slam tornákon kívül ez az egyetlen torna, amely több mint 8 napon keresztül zajlik. Érdekesség, hogy a jelenlegi világelső, Carlos Alcaraz 2022-ben épp itt szerezte meg első Masters 1000-es trófeáját 18 évesen, amivel a torna legfiatalabb győztesévé vált.

Holger Rune és Alexei Popyrin után újabb eszméletlen győzelem

Marozsán Fábián győzelmi szériája vasárnap vette kezdetét, amikor legyőzte a dán Holger Runét – aki ekkor a világranglista hetedik helyén szerepelt -, a tenisztorna második fordulójában. A Hajdúszoboszló SE sportolója nem számított esélyesnek, hiszen ellenfele nemcsak előkelő helyen szerepelt a rangsorban, de 20 éves létére már négy ATP-trófea büszke tulajdonosa. A magyar játékos mindezek ellenére egy cseppet sem tűnt megilletődöttnek, ráadásul Rune teljesen tehetetlen volt a Marozsán védjegyének számító ejtésekkel szemben – írja a Telex az MTI nyomán. A dán kiválóság csak 3-0-nál tudta megnyerni az első szettjét. 

Marozsán Fábián a Miami Openen

Marozsán Fábián a Miami Openen (Fotó: Getty Images)

Marozsán ekkor így nyilatkozott: 

Örülök, hogy egy éven belül már harmadszor vertem top 10-es ellenfelet, fantasztikus volt a legjobb pályán, egy ekkora stadionban játszani. Sok energiám van, közben pedig próbálok nyugodt maradni, ezt Roger Federertől tanultam, és néha sikerül is.

A játékos ezt követően két játszmában győzte le Alexei Popyrint a verseny harmadik fordulójában, amelynek köszönhetően a legjobb 16 közé jutott. Marozsán Fábián edzője, Balázs György szerint ez a győzelem sokkal értékesebb volt, mint a Rune elleni mérkőzés. 

„Vasárnap Rune ellen Fábi lényegében tökéletesen játszott, százszázalékos teljesítményt nyújtott – egy ilyen győzelem után nagyon nehéz mentális állapotban kellett hétfőn pályára lépnie. Egyrészt azért, mert óhatatlanul hasonló játékot vár el ilyenkor magától egy teniszező, ahogy a szurkolók is, de ez szinte képtelenség” – nyilatkozta a szakember a sportoló menedzsmentjének közleményében. 

Lenyűgöző teljesítmény: Marozsán Fábián a negyeddöntőben

A magyar teniszező szerda hajnalban a kilencedik kiemelt, Alex de Minaur ellen is győzedelmeskedett. Marozsán a top10-es játékost megverve pedig egészen a negyeddöntőig menetelt. A játékosnak nem volt egyszerű dolga, hiszen 105 percig tartott mire legyőzte riválisát. Marozsán Fábián történelmi sikert ért el, hiszen az egyik legrangosabb verseny legjobb nyolc játékosa közé került. Következő ellenfele a torna negyedik kiemeltje, a német Alexander Zverev lesz. A torna győztese 9 millió dollár, vagyis körülbelül 3 milliárd forintnak megfelelő fődíjjal távozhat.

Marozsán Fábián a győzelme után

Marozsán Fábián a negyeddöntőbe jutott (Fotó: Getty Images)

Zsebében az olimpiai kvóta? 

Marozsán Fábián szenzációs menetelésének köszönhetően szinte már biztos, hogy zsebében az olimpiai kvalifikáció. A 2024-es párizsi olimpiai játékokra ugyanis június 10-i világranglista legjobb 56 játékosa szerezhet kvótát. Egy országból maximum négy fő indulhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top