nlc.hu
Aktuális

Mérgezést kapott a baba a kútvizes tejportól

Kútvizes tejporral etették az újszülöttet, nitritmérgezése lett

Akár "kékhalált" is okozhat csecsemőknél.
tejpor

Súlyos állapotban került kórházba egy újszülött Romániában, megmérgeződött a kútvízben levő nitrittel. A kisbabát ugyanis a kút vizével készített tejporral etették – írja a maszol.ro.

A csecsemőt pénteken szállították át a botoșani-i kórházból a iași-i Szent Mária gyermekkórházba, miután az állapota nitritmérgezés következtében súlyosbodott. Az ottani intenzív osztályon megkapta a nitritmérgezés ellenszerét, ezt követően pedig a toxikológiai osztályra került. Az újszülött állapota azóta már javult.

A nitrit képződés akár a vízkezelés során, akár a hálózatban (különösen bakteriális bevonatok, magas vízhőmérséklet és pangó víz együttes megléte esetén) mehet végbe. A nitrit a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességét csökkenti, minden korosztályban szöveti oxigénhiányt okoz, de veszélyesebb újszülöttekre és csecsemőkre a testtömeghez viszonyított nagyobb vízbevitel miatt. A határérték feletti bevitel a csecsemőkben methemoglobinémiás tüneteket más néven „kékkórt” vagy „kékhalált” okozhat. A methemoglobinémia a beteg elkéküléséhez, légzési nehézségekhez, esetenként fulladáshoz vezethet – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top