nlc.hu
Aktuális

Vakvezető ebet ért kutyatámadás

Rottweiler támadt vakvezető kutyára, csúnyán megsérült Zenit – frissítve!

A rendőrség eljárást indított az ügyben.

Rottweiler-jellegű kutya támadta meg a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola egyik vakvezető kutyáját Budapesten, a 14. kerületben – számolt be az intézmény. Veres Katalin a két gyermekével tartott az iskolába, amikor a négylábú segítőjükre egy felügyelet nélkül hagyott nagytestű kutya rontott rá. A durva jelenet ellenére a fiúk nem hagyták magára Zenitet, hanem megfékezték a veszélyes állatot. Bátorságuknak köszönhető, hogy nem lett nagyobb baj. 

Zenit

Katalin és vakvezető kutyája, Zenit – Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

A gyengénlátók iskolájába vittem a két fiamat, amikor egy rottweiler-jellegű kutya odarohant hozzánk, először megszagolta az engem hámban vezető kutyámat, azután hirtelen neki támadt, keményen tépni kezdte Zenitet. A 14 éves Barna odaugrott, hogy segítsen, a megvadult állat meg akarta harapni őt is, de mögé tudott kerülni, és lehúzta a nyakörvénél fogva a vakvezető kutyámról. Miközben Barna teljes erejéből tartotta, a 11 éves Ágost átvezette Zenitet a zebrán, hogy messzebb legyen a támadótól, hátha csillapodik majd. Pánikban voltam, ennyit tudtam kitalálni, de szerencsére bevált, mert lehiggadt, pórázra tudtuk tenni, és visszavezettük abba az autószerelő műhelybe, ahonnan valószínűleg ránk rontott” – mesélte Katalin.

Zenit

Zenit fülén a sérülést össze kellett varrni – Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Zenit csúnyán megsérült, a fülét össze kellett varrni. “Folyt a vér a szétharapott fülből. (…) A két fiam mentette meg az életét, jobb nem belegondolni, hogy mi lett volna, ha nincsenek velem. Ágost gyengénlátó, vagyis jobban lát, mint én. Én aliglátó vagyok. Barna jól lát, szerencsére velünk volt, mert egy iskolába járnak. Az ilyen kemény kutyatámadás egy látót is váratlanul ér, hát még egy látássérültet! (…) Ez egy sokkos állapot” – jegyezte meg az édesanya, aki arra panaszkodott, hogy a rendőrség érdemben nem segített.

Zenit

Zenit a támadás helyszínén többször járt azóta, és még nincs túl a megrázkódtatáson – Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Elment a zuglói rendőrkapitányságra, ahol azt mondták neki, mivel személyi sérülés nem történt, nem kell feljelentést tenni, viszont – a rendőrök szerint – sintért kellett volna hívnia. “No, persze a sintér nem olyan egyszerű. Kit, honnan, miközben a kutyámat mentem? – ilyen kérdések megvitatására inkább nem fecséreltem az időt. Annál is inkább, mert volt már néhány hasonló élményem a rendőrökkel, és úgy tapasztaltam, kifejezetten nem szeretnek látássérült panasztevőkkel bajlódni, mert két tanúval és videofelvétellel kellene rögzíteni a feljelentést, amiről igyekeznek lebeszélni minket” – fakadt ki Katalin.

UPDATE (16:10)

A BRFK Kommunikációs Osztály azt közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központ ügyeletese rendőrt küldött a helyszínre, hogy vegye fel a hölggyel a kapcsolatot, ő azonban nem várta meg, mert állatorvoshoz vitte kutyáját. A nap folyamán a nő személyesen ment be a 14. Kerületi Rendőrkapitányágra, ahol elmondta, hogy az esetet bejelentette a hatáskörrel rendelkező jegyzőnél. A kapitányságról járőrt küldtek a kutyatámadás helyszínére, de a kóbor állatot nem találták. A zuglói rendőrök azóta is voltak adatot gyűjteni a környéken, valamint újra felvették a kapcsolatot a bejelentővel. Az ügyben veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt indult eljárás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top