nlc.hu
Aktuális

A vakvezető kutya halála utáni hűsége

A túlvilágról is vigyázott gazdájára a vakvezető kutya

Szoros kötelék alakult ki az eb és a gazdája között, a kutya hűsége még a halálán túl is érezhető volt.
vakvezető,

Kopa Marcell látássérültként vakvezető kutyájának, Maxnak a segítségére szorult. Sok évet töltöttek együtt, ám ahogy múlt az idő, közeledett a végső búcsú ideje, Marcellnek el kellett engednie Maxot. A segítő eb a gazdája ágyának dőlve lehelte ki a lelkét. Max halála után nehéz idők köszöntöttek Marcellre, hiszen komoly feladat volt a kutyás élet után visszaszokni ahhoz, hogy egyedül járja az utcákat. Egy napon aztán mintha meghallotta volna Max csengettyűjét, amit mindig hordott. A hang ezután rendszeresen kísérte a férfit az utcán. Mindaddig, amíg meg nem érkezett hozzá az új vakvezető kutyája, Sámán. Onnan kezdve már nem hallotta a csengőt – tette közzé a megható történetet honlapján a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Megtapasztaltam, mi az a síron túli szeretet. (…) Sehol máshol nem hallottam soha, csak az utcán, és nem, nem káprázott a fülem, nem bemagyaráztam magamnak, konkrétan Max csengőjét hallottam csengeni mindig a bal oldalamon, ha egyedül mentem. Különös érzés, de ahogy elképzelem a szellemként mellettem lépkedő Maxot, nem tűnik hihetetlennek számomra. Valamiért el tudom ezt a szituációt fogadni, ismerve az ő személyiségét” – mondta el Marcell.

Farkas Darinka, vakvezetőkutya-kiképző szerint a vakvezető kutya–gazda kapcsolatban a szeretet és a kötődés sok esetben nagyon erősen megfigyelhető mindkét oldalról. “Közlekedés közben felváltva dönt a vak ember és a vakvezető kutya, ez a komplementer kooperáció, és ilyen együttműködésre csak a kutya képes az emberrel. Emiatt közöttük sokkal mélyebb a szeretet és kötődés, mivel ebben a helyzetben nemcsak a kutya van ráutalva az emberre, hanem a gazdi is a kutyájára, ami egy kölcsönösségen alapuló kapcsolatot eredményez” – magyarázta.

Mint arról korábban írtunk, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál 2006 óta dolgoznak azon, hogy vakvezető kutyák képzésével és átadásával javítsák a látássérült emberek életminőségét. Miközben az iskola 2018 óta abban a szerencsés helyzetben van, hogy vakvezetőiket elsősorban már saját tenyészetükből választhatják ki, korábban kizárólag vásárlás vagy felajánlás útján, nem ritkán pedig a menhelyek kutyáit böngészve jutottak hozzá ígéretes növendékhez. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top