nlc.hu
Aktuális

Vakvezető kutyát támadtak meg Győrben

Rátámadtak Szávára, a vakvezető kutyára Győrben

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány a történtek miatt felhívást intézett a kutyagazdikhoz.

Szávát, a vakvezető kutyát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal, csak a szerencsén múlott, hogy megúszták komolyabb sérülés nélkül.

Az első támadás a Szabadhegyi új köztemető közelében lévő területen történt. A nyitva hagyott kertkapun kiszabadult német juhász esett neki a szabadon játszó vakvezető kutyának, és ráfogott Száva hátára a farka fölötti részen, írja közleményében a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány.

„Szerencsére nem sérült meg a kiskutyám, de nagyon megijedt. Én semmit nem látok, teljesen megrémültem a támadástól, az idegen kutya morgásától, acsarkodásától, és hogy éreztem a támadás elől elhúzódó kutyám félelmét. A vakvezető kutyákban semmi agresszió nincs, sosem támadnak vissza, én nem segíthettem neki, mert vak vagyok, ki voltunk szolgáltatva a támadásnak mind a ketten” –  nyilatkozta a vakvezetőkutya gazdája.

Száva, a vakvezető kutya

Fotó: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Három hete pedig otthoni kiskapun kilépve odafutott hozzájuk egy német juhász morogva, majd egy másik hasonló kutya is. Mint a szervezet írja, Száva részéről teljesen normális reakció volt, hogy elfutott a másik két kutya elől, hiszen egy vakvezető kutya sosem támadhat vissza, viszont elszakadt a gazdájától. Gazdája a nővérével indult a keresésére.

„Nagyon megijedtem, hogy Száva elveszett, és hogy mi lesz vele. Borzalmas volt.” A megrémült kutyát végül egy bölcsőde mellett találták meg, ahová félelmében behúzódott. „Szerencsére lelki nyoma nincs a támadásoknak, Száva szépen dolgozik, de rosszabbul is járhatott volna. Arra kérem a kutyatartókat, hogy mindenki vigyázzon jobban a kutyájára.” 

Két évvel ezelőtt egy másik vakvezető kutyát ért támadás. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón történt eset után Gyömbéren két műtétet kellett végrehajtani, és sajnos mindkétszer csonkolni kellett a farka végét. A második műtétből szerencsére komplikáció nélkül felépült, és mivel azóta feldolgozta a traumát, magabiztosan vezeti gazdáját a munkahelyére is.

„Kérjük a gazdákat, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére, mert látássérült gazdáik számára igazi kincset jelentenek, alapítványunk pedig sok pénz és munka árán tudja pótolni a munkából végleg nyugdíjba kerülő kutyákat. Egy vakvezető kutya teljes költsége több mint 5 millió forint!” – hívta fel a figyelmet Komondi Piroska, az alapítvány szakmai vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top