nlc.hu
Aktuális

Személyazonosság-lopás

35 éven át élt más személyazonosságával, akár 30 év börtönt is kaphat

Még családot is alapított a hamis családnévvel.
hacker,

Lopott személyazonossággal élt 35 éven át egy amerikai férfi, miközben az igazi illetőt emiatt elmegyógyintézetbe szállították, majd két év börtönre is ítélték.

Csak most derült ki, hogy az Iowa-i Egyetemi Kórházi egyik alkalmazottja anno ellopta egy másik férfi személyazonosságát, és azt használta több mint három évtizeden át. Az 58 éves Matthew David Keirans 1988-ban vette fel a William Donald Woods nevet, miután az igazi Woods-szal dolgozott együtt egy hot dog büfében az új-mexikói Albuquerque-ben. 1990-ben sikerült egy Woods nevével és születési adataival ellátott, coloradói igazolványt csináltatnia. 1994-ben feleségül vett egy nőt, és a tőle született gyereke is megkapta a Woods vezetéknevet.

2012-ben Matthew Keirans teljesen új szintre emelte a személyazonosság-lopást: sikerült illegálisan megszereznie Woods születési anyakönyvi kivonatának másolatát Kentucky államból – az Ancestry.com honlapon keresztül – a Woods-családról talált információk felhasználásával. Egy évvel később Wisconsin keleti részébe költözött, és az Iowa Egyetemi Kórház informatikai osztályán kezdett dolgozni. 2016 és 2022 között több jármű-, és személyi kölcsönt vett fel Woods nevére, összesen körülbelül 200 ezer dollár értékben.

Eközben 2019-ben az igazi William Donald Woods egy Los Angelesben élő hajléktalan volt. Amikor észrevette, hogy valaki jelentős adósságot halmozott fel a hitelkártyájával, megpróbálta elmagyarázni a bankjának, hogy nem ő volt. A bank munkatársa biztonsági kérdéseket tett fel neki, amelyekre nem tudott válaszolni. Woods odaadta neki a valódi társadalombiztosítási kártyáját és egy olyan személyi igazolványát, amely megegyezett a nyilvántartásban szereplővel, de mivel Kierans telefonszáma össze volt kötve a számlákkal, beállította a biztonsági kérdéseket, és amikor a bank felhívta, helyesen válaszolt.

A bank protokollja szerint, miután megerősítették, hogy Kierans az igazi Woods, a banki alkalmazott értesítette  rendőrséget, és felvették a kapcsolatot mindkét Woods-szal. Mivel az igazi William Woods hajléktalan volt akkoriban, a rendőrség Kierans pártjára állt, és személyazonosság-lopás miatt az igazi Woods-ot tartóztatta el. Mivel ő továbbra is azt hangoztatta, hogy ő az igazi William Donald Woods, 2020-ban egy bíró elmegyógyintézetbe küldte, ahol gyógyszerekkel kezelték.

2021-ben, két év elmegyógyintézetben töltött év után két évet még börtönben is kellett ülnie. Amikor szabadlábra került, akkor sem adta fel a nyomozást, miszerint valaki visszaél a személyazonosságával. Több államban is a rendőrséghez fordult, többek között a hartlandihoz is, ahol Kierans élt. A nyomozók, miután mindkét Woodstól megkapták a születési anyakönyvi kivonatnak a másolatát, elkezdték összehasonlítani a DNS-üket Woods valódi apjának a DNS-ével, így derült ki végül, hogy melyikük hazudik.

Kierans-t letartóztatták, akár 30 év börtön is várhat rá.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top