nlc.hu
Aktuális

Április közepi időjárás

Drasztikus lehűlés váltja az áprilisi nyarat, 20 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet

Akár hószállingózás is előfordulhat a hegyekben.
fűtés,

A meleg nyári, június végi-július elejére hajazó időjárás ma délután egy hidegfront miatt hűvös, esős márciusra vált át. Ez a kelletlen, szeles, csapadékos időszak pedig kitart egész héten.

Míg tegnap az országban több helyen is 30 fok közeli vagy 30 fok feletti hőmérséklet volt – ennek nyomán melegrekordok is megdőltek -, addig ma délutánra akár 15 fokra is visszazuhanhat a hőmérséklet. “A kertek alatt van az a nagyon erőteljes hidegfront, amelyik hamarosan véget vet az áprilisi nyárnak, és visszapörgetjük az időjárás kerekét olyannyira, hogy körülbelül 15, helyenként 20 fokkal lesz hűvösebb kedden, szerdán és csütörtökön az országban. (…) Egy-két hópihe is megjelenhet a hegyekben” – vetítette előre Németh Lajos meteorológus a Mokkában.

“Az a hideg levegő, amelyik Északról, Északnyugatról érkezik majd viharos széllel, az nyugalomba kerül. Így a hét második felében már nem ilyen tavaszias reggelünk lesz, hanem lesznek olyan helyek az országban, ahol nulla fok közeli, vagy egy-két fagyzúgós helyen nulla fok alatti hőmérséklet várható” – prognosztizálta a TV2 időjósa.

Az előrejelzések szerint az már biztosnak mondható, hogy már ma délután és az esti órákban az ország északnyugati vidékein, illetve az északi országrészben kialakulnak záporok. “Ahogy ez a front ideérkezik gyorsan hozzánk, itt lelassul, és ennek következtében remény van arra, hogy többfelé legyen kiadós eső. A legtöbb esőre az Alföldön van szükség, az ország középső vidékein, a Duna-Tisza közén, a Tiszántúl középső és déli részén, ahol legalább 30-40 milliméternyi csapadék kellene” – magyarázta Németh Lajos.

Ma még tehát 26-28, sőt az ország déli részén 30-31 fokot is mérhetünk, holnaptól azonban markáns lehűléssel kell számolni. Olyannyira, hogy az északnyugati részen már csak 10 fok közeli hőmérséklet várható a nappali órákban is, miközben az ország déli felén még 20-25 fok közötti hőmérséklet lesz. Azaz a hőmérsékletkülönbség északnyugat és délkelet között megmarad, de a 30 fokot átmenetileg elfelejthetjük.

Amúgy 2017 április 19-én, 20-án Magyarországon voltak olyan helyek, ahol 30-60 centi hó hullott a hegyekben. A Normafát is 15 centis hó borította akkor.

Nem rendkívüli az áprilisi időjárásban sem a hőség, sem a télies időjárás” – jegyezte meg a meteorológus.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top