nlc.hu
Aktuális
Választási értesítős bakik

Gigabaki: 7 éve halott nagymama is kapott választási értesítőt

Reagált a tévedésre a választási iroda.
választások

A Nemzeti Választási Irodához fordult egy halásztelki család, mert a júniusi önkormányzati és EP-választásról kiértesítették a 2017-ben elhunyt rokonukat is – írja a hvg.hu. Választási értesítőt kapott ugyanis a 7 éve halott nagymama, neki is kipostázták a hivatalos értesítőt arról, hogy felvették a szavazóköri névjegyzékbe, illetve hol és hogyan szavazhat június 9-én. Sőt az 1980-as években külföldre költözött szomszédjuk is kapott választási küldeményt, aki – ha még életben lenne – akkor betöltötte volna a 116. életévét.

A választási iroda szerint a belügy hibás nyilvántartása miatt csúsztak be a bakik. Közölték, az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyi adat- és lakcímnyilvánításban hibásan szerepeltek.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) az április 3-i névjegyzéki adatok alapján postázta ki a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítőket a választópolgárok számára az idei európai parlamenti, helyi önkormányzati, illetve a nemzetiségi önkormányzati választásokra. A szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítő a választó személyes adatai mellett tartalmazza a választással kapcsolatos legfontosabb információkat: annak a szavazókörnek a számát és címét, ahol a választópolgár szavazni jogosult, a szavazás idejét, illetve azt is, hogy a választópolgár melyik választásokon voksolhat. Újdonság, hogy ezúttal a választási értesítők QR-kóddal egészültek ki, amely az elektronikus ügyintézés egyszerűbb elérését segíti. A NVI április 19-ig küldte meg a választópolgárok számára az értesítőket. Abban az esetben, ha valakihez nem érkezett meg az értesítő, megsemmisült vagy elveszett, a polgármesteri hivatalokban található helyi választási irodától lehet újat igényelni.

A panaszos azonban továbbra sem érti, hogyan bukkant fel váratlanul a nagymama a választói adatbázisban ennyi évvel a halála után, mivel eddig egyszer sem fordult elő, hogy bármelyik választásra meginvitálták volna.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Máthé Zoltán

Ez is érdekelhet szebeni istván Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top