nlc.hu
Aktuális
„Már áldozatokat keresünk, a túlélés esélye a minimumra csökkent” - drámai bejelentés a verőcei hajótragédia keresőcsapatától

„Már áldozatokat keresünk, a túlélés esélye a minimumra csökkent” – drámai bejelentés a verőcei hajótragédia keresőcsapatától

Időközben őrizetbe vették a motorcsónakot letaroló szállodahajó kapitányát.

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán – mondta el a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 aktuális csatornán hétfő reggel. Balázs László kiemelte, a kutatásban több százan dolgoznak. A mentési munkálatokat nehezítette, hogy korlátozott látási viszonyok között kellett megkezdeni a kutatást, amit tovább bonyolított a Dunában lévő uszadék és vízben úszó sok hajóalkatrész – tette hozzá.

A balesetet szenvedett motorcsónak roncsánál az újpesti hadikikötőben - Fotó: MTI/Lakatos Péter

A balesetet szenvedett motorcsónak roncsa az újpesti hadikikötőben – Fotó: MTI/Lakatos Péter

Mint az MTI írja, a szervezet hőkamerás drónokkal és a part menti részek átvizsgálásával segítette a hivatásos tűzoltók munkáját. A kutatást sötétedésig folytatják a Duna teljes szakaszán.

Hajóbaleset Verőcénél

Ezzel a szállodahajóval ütközött a motorcsónak – Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Balázs László szerint nyilvánvaló hogy nagy erőjű ütközés történt, ezt a túlélő férfi, illetve a megtalált két áldozat – egy férfi és egy nő – sérülései is igazolják. Ameddig nincs meg minden eltűnt ember, nem mondható ki, hogy ők valójában áldozatok – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott:

Értelemszerűen, a szakma szempontja alapján most már arról beszélünk, hogy inkább áldozatokat keresünk, a túlélés esélye gyakorlatilag a minimumra csökkent.

Mint arról beszámoltunk, szombat éjjel hajóbaleset történt a Dunán, Verőce közelében. Egy motorcsónak – fedélzetén 8 utassal – a 110 méter hosszú Heidelberg nevű szállodahajóval ütközött, és a darabokra tört. A kisgéphajóban sülysápi fiatalok utaztak, akik egy Duna-parti fesztiválon vettek részt. A baleset a Dunakeszi felé tartó hazaúton történt. 

Őrizetben a kapitány

A rendőrök az érintett motorcsónaknál és a szállodahajónál is szemlét tartottak, valamint az utóbbi jármű kapitányát a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály beosztottjai gyanúsítottként hallgatták ki kétrendbeli, halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása bűntett, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt – írja a police.hu. A rendőrök gyanúja szerint a kapitány a balesetet követően a saját hajójának személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, semmiféle intézkedést nem tett arra vonatkozóan, hogy a mentésre szoruló személyeket kimentse, továbbá a hajót sem állította meg.

A férfit őrizetbe vették, érdemi vallomást azonban nem tett a terhére rótt bűncselekményekkel kapcsolatban.

A rendőrök továbbra is vizsgálják az eset körülményeit, amely során már 25 tanút hallgattak ki, köztük a szállodahajó személyzetének tagjait, az utasokat, és külső tanúkat is. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top