nlc.hu
Aktuális
Kötelező lesz a fekete doboz az autókban

Kötelező lesz a fekete doboz az autókban

Eddig csak a repülők vagy egyes hajók voltak ezzel felszerelve.

Kötelező lesz a fekete doboz minden új autóban idén július 6-tól. A műszer csak adatokat rögzít majd, képet és hangot nem. A berendezés sokat segít majd a balesetek elemzésében, és arra ösztönözheti a sofőröket, hogy tartsák be a szabályokat. 

Knezsik István, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének az elnöke arról beszélt a Tényekben, hogy a fekete doboztól megtudható, hogy a sofőrök milyen sebességgel hajtottak, és az is, hogy fékeztek-e egy baleset előtt. “Mi történt a járműben? Milyen sebességgel haladt? Milyen fékezőerők működtek? Milyen fékezések történtek? Ez talán picit visszatartóbb lesz a közlekedésben” – jegyezte meg.

Mostanáig csak a repülők és egyes hajók voltak ezzel felszerelve. “Ez egy olyan eszköz, amit alapesetben a légzsák vagy az övfeszítő vezérlése hoz működésbe, és a baleset előtti és utáni pillanatokat rögzíti, a legfontosabb olyan adatokat, amelyeket egy baleseti vizsgálatnál fel lehet használni, és amivel konkrétan lehet tisztázni bizonyos eseményeket”magyarázta az InfoRádióban Krepsz Zoltán, Az Autó szaklap főszerkesztő-helyettese.

A folyamat már 2019-ben elindult, akkor született EU-rendelet arról, hogy több más kötelező kiegészítő mellett be kell az autóba majd építeni a fekete dobozt is. A rendelet 2022-ben hatályba lépett, azóta az új és az újonnan fejlesztett autóknak már része. Ami most történik, hogy az Európai Unió területén belül regisztrált, vagyis eladható autókba be kell kerülni ennek a készüléknek.

A műszerek miatt az új autók valamivel drágábbak is lehetnek. “Azok az autók fognak drágulni, amelyekben ezek a vezetéstámogató rendszerek még nem voltak az alapcsomag részei. De ma már nagyon sok olyan autómárka van, amely biztonságban gondolkodott, és ennek a szabálynak a bevezetése végett beépítették már ezeket a vezetéstámogató rendszereket az autókba” – mutatott rá Knezsik István.

A fekete dobozon kívül más műszereket is kötelezően bele kell építeni az új autókba júliustól. Így többek között a vészfékasszisztenst is, amivel az autó észleli az előtte lévő akadályokat, és azonnal reagál.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top