nlc.hu
Aktuális
Eldőlt, ki a következő magyar űrhajós

Eldőlt, ki a következő magyar űrhajós

Megvan, kit küld hazánk az űrbe.

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz. Ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kapu Tibor mehet az űrbe - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kapu Tibor mehet az űrbe – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mint az MTI írja, a küldetésre 240-en jelentkeztek, közülük egy rendkívül összetett folyamat során a szakértők végül kiválasztottak 4 jelöltet, akik komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig. “A tegnapi éjszaka folyamán a szakértői bizottság meghozta végleges döntését mindenféle szempontot mérlegelve, és ez úgy szól, hogy Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutatóűrhajós, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott” – közölte a tárcavezető.

Cserényi Gyula a tartalékos űrhajós lett - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Cserényi Gyula a tartalékos űrhajós lett – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Elmondása szerint nagyon komoly feladatokat kell majd végrehajtaniuk, mind a fizikai, mind a mentális állóképesség szempontjából, hiszen a következő magyar űrhajósnak ki kell bírnia például azt a mintegy 48 órás utat is, amelyet egy kapszulában szinte egy helyben kell eltölteni, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik. A kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát. “Mindketten ugyanazt a kiképzést fogják végigcsinálni, tehát ha adott esetben valamilyen ok miatt cserére van szükség, akkor sem veszik kárba az eddigi munka” – tudatta Szijjártó, aki bízik abban, hogy ez a küldetés is legalább annyira sikeres lesz, mint a 44 évvel ezelőtti. “Farkas Bertalan után tehát hamarosan újabb magyar repül az űrbe kutatóűrhajósként” – jegyezte meg a külügyminiszter.

A még az utolsó pillanatig versenyben lévő másik két jelölt a misszió munkáját majd a földi támogató egység vezető munkatársaként fogja segíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top