nlc.hu
Aktuális
Hazaengedték Robert Ficót, már otthonában lábadozik

A merénylet után 2 héttel már hazaengedték Robert Ficót, otthonában lábadozik

Vizsgálati fogságban a támadója.
Robert Fico

A besztercebányai kórházból pozsonyi otthonába szállították csütörtök este a hónap közepén merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák kormányfőt, ott lábadozik tovább. Mint az MTI írja, már csütörtökön napközben a besztercebányai kórház arról számolt be, hogy megkezdték a rehabilitációját, miután javult az egészségi állapota.

Felmerült, hogy a kormányfőt a pozsonyi Szent Mihály Egyetemi Kórházba szállítják, de állítólag Fico ragaszkodott ahhoz, hogy az otthonába vigyék.

A besztercebányai kórház igazgatónője megdicsérte a miniszterelnököt, mert fegyelmezett páciens volt – számolt be a parameter.sk. “Szeretnék köszönetet mondani a kiváló egészségügyi szakemberekből álló csapatunknak is a kitűnő munkáért, minden fegyveres erőnek a professzionális hozzáállásért, és mindenkinek köszönöm az erős pozitív energiát, amit nekünk küldtek”– fogalmazott.

Hosszú  rehabilitáció

Most több hónapos rehabilitáció vár a szlovák miniszterelnökre. Legalább fél évet vehet igénybe, azaz legjobb esetben is csak év végére épülhet fel Fico.

Ján Richter, a szlovák szociáldemokrata Smer párt képviselője pár napja arról beszélt, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kormányfő sérülései rendkívül súlyosak voltak, emiatt pedig felelőtlenség lenne a gyors visszatérésére számítani.

Fico-ellenes merénylő

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát – aki 4 lövéssel sebesítette meg a kormányfőt – a helyszínen őrizetbe vették, majd később a különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, többek között azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Amúgy a szlovák kormányfő elleni merénylet óta több mint 150 gyűlöletkeltő esetet jegyeztek fel a hatóságok. A rendőrség már 55 esetben azonosította a közösségi oldalakon tett gyűlöletkeltő bejegyzések szerzőit. Zéró toleranciát alkalmaznak a fenyegetésekkel és a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal szemben, akár egy év börtön is is járhat a gyűlöletkeltő bejegyzések szerzőinek.

Kiemelt fotó: MTI/AP/Petr David Josek 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top