nlc.hu
Aktuális
Már forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók

Már forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók – így néznek ki a bankjegyek

Egyelőre még lehet fizetni a királynőportrés bankjegyekkel is.

Forgalomba hozták ma a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankókat Angliában és Walesben. Az MTI beszámolója szerint az 5, 10, 20 és 50 fontos új bankókon a királyt szemből mutató portré látható, amelynek eredetije egy 2013-ban készült hivatalos fotó.

III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók

 Lecserélték Erzsébet királynőt a bankjegyeken – Fotó: MTI/AP/Bank of England

Az eddig forgalmazott angliai és walesi kibocsátású fontbankók előoldalán a 75 esztendős III. Károly király édesanyja, a 2022 szeptemberében – életének 97., uralkodásának 71. évében – elhunyt II. Erzsébet királynő portréja látható.

III. Károly a második olyan brit uralkodó, akinek portréja a fontbankjegyeken szerepel, a korábbi évtizedekben ugyanis nem az uralkodók képmása volt látható a papírpénzeken.

A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott fontbankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköz.

III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók

Az új bankjegyek fokozatosan váltják fel a megrongálódott bankjegyeket – Fotó: MTI/AP/Bank of England

A brit jegybank közlése szerint – a királyi ház útmutatásának megfelelően – a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása végett csak igen fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében bocsátja ki a III. Károly képmását ábrázoló új fontbankjegyeket, így a néhai királynő és a jelenlegi uralkodó portréjával ellátott bankók várhatóan hosszabb ideig egyszerre lesznek forgalomban.

A királynő halálával amúgy változott az angol himnusz is, amelyben a királynő szó (queen) helyére a király (king) került.

Kiemelt fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top