nlc.hu
Aktuális
Bekokainozott rákokat találtak a tengerparton

Bekokainozott rákokat találtak a tengerparton

Drogot mutattak ki bennük.
rák

Kokaint és ecstasyt találtak tengeri élőlények szervezetében Nagy-Britannia partjainál. Mindemellett rákokban, osztrigákban és algákban különböző gyógyszermaradványokat és veszélyes vegyi anyagokat is kimutattak. A tudósok szerint ezek nagyrészt a szennyvízzel együtt kerülnek a tengerbe, és jelentősen megváltoztathatják az élőlények viselkedését.

A dél-kelet angliai régióban mintagyűjtésbe kezdtek a tudósok, hogy kiderítsék, milyen kockázatokkal jár mindez az emberi egészségre. A kutatásban önkéntesek is részt vettek, akiket a térségben növekvő megbetegedések száma is aggaszt. Több száz mintát gyűjtöttek be, amelyekben káros vegyi anyagokat mutattak ki.

Szakértők szerint a kábítószerek és gyógyszerek az emberi szervezetből kerülnek a vízbe, de olyan vegyi anyagokat is találtak, amelyeket szőnyegek, serpenyők gyártásánál használnak fel.

Egyre több a szennyezés, ami hatással van az élővilágra, ennek egy része a szennyvízből származik. A környező szemétlerakókból több évtizede betiltott vegyszerek szivároghatnak – figyelmeztetnek a tengerbiológusok.

Egyelőre azt vizsgálják, hogy mennyire káros a kábítószerek és a gyógyszerek hatása a tengeri élővilágra, de azt már tudják, hogy jelentősen megváltoztathatják az élőlények természetes viselkedését, és egyes delfin-, és bálnapopulációk terméketlenségét is okozhatják.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top