nlc.hu
Aktuális
Van olyan iskola idehaza, ahonnan már kitiltották a mobilokat

Van olyan iskola idehaza, ahonnan már kitiltották a mobilokat – azóta jobban figyelnek egymásra a diákok

Állítólag jó hatással volt a közösségre a döntés.

Mint arról beszámoltunk, egy törvénymódosításnak köszönhetően megtilthatja az iskolai mobilozást a kormány. Azzal indokolták, hogy a mobilokat egyre gyakrabban használják lelki bántalmazáshoz. Van, ahol már működik a tiltás – derült ki az RTL Híradó riportjából: az újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában az idei volt az első mobiltelefonmentes tanév. A diákok csak akkor vehetik elő a telefont, ha az valamelyik tanórai feladathoz kell.

“8 órakor kikapcsolják a telefont, elteszik a táskájukba, majd amikor az iskola kapuját délután elhagyják, akkor vehetik elő újra” – mondta el az iskola igazgatója, Makainé Zérczi Zsuzsa, aki szerint jó hatással van a közösségre a mobilok kitiltása.

“Sokkal jobban ismerik egymást, hogy olyan osztálytársaikról is vannak információik, és alakultak ki barátságok, akiket eddig szinte meg sem láttak, mert mondjuk a mobiltelefonjába bújva játszott egész szünetben, és nem szólt senkihez. Most ezek a gyerekek is az osztályközösség részévé váltak” – fűzte hozzá az intézmény vezetője.

A Miniszterelnökség államtitkára a Parlamentben arról beszélt, hogy korlátoznák, mit vihetnek a gyerekek az iskolába. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a korlátozás felesleges, mert az iskolák eddig is dönthettek arról a házirendben, hogy milyen eszközök vihetők az intézménybe.

A Parlament tegnap délután elfogadta a javaslatot, ami felhatalmazza a kormányt a döntésre. Emellett ezentúl azt is megengedik a tanároknak és az iskolaőröknek, hogy átvizsgálják a diákok csomagját és szekrényét.

Amúgy külföldön is van már erre példa: hamarosan egész Angliában betilthatják a mobiltelefonok használatát az iskolákban. A brit oktatási államtitkár ugyanis úgy véli, fontosabb, hogy a gyerekek élő szóban beszélgessenek és barátkozzanak, mintsem hogy napközben is chateljenek egymással. Szlovákiában pedig az általános iskolák első 3 évfolyamára teljes mobiltiltás vár, a felsőbb évfolyamok tanulóinál pedig ugyan indokolt esetben tehetnek csak kivételt.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top