nlc.hu
Aktuális
E-cigi okozta tüdőkárosodás

Ízesített e-cigaretták miatt szenvedett súlyos tüdőkárosodást egy fiatal

A szerkezetekben található folyadék vegyszerei okozhatták a kamasznál kialakult életveszélyes állapotot.

Előretöltött, egyszer használatos e-cigaretta miatt került életveszélyes állapotba a napokban a Heim Pál Gyermekkórházba egy 18 éves fiú. Az orvosoknak a fiatal állapota miatt a több órás beavatkozást igénylő ECMO (extrakorporális membrán oxigenizációs) technikát is alkalmazni kellett, a diagnózis pontosítása céljából pedig a mellkasi műtét során mintát kellett venniük a tüdőből szövettani feldolgozásra.

Az ECMO technika – mely Magyarországon tüdőbeteg gyermekek részére csak a Heim Pál Gyermekkórházban áll rendelkezésre – súlyos betegségek esetén testen kívüli szív- és légzéstámogatást nyújt a pácienseknek. Bár a beteg állapota stabilizálódott és a fiú másfél hét után kikerült az intenzív osztályról és ismét gép nélkül lélegzik, tüdeje nagyon súlyosan károsodott. Ő az első páciens, akit a Heim Pál Kórházban EVALI-val diagnosztizáltak, azaz az elektromos cigarettázás és vaping miatt, azzal összefüggésben kialakuló tüdő károsodással (E-cigarette or vaping product use associated lung injury)  – tudta meg lapunk Vajda Zsolttól, a kórház toxikológiai osztályának főorvosától. Hozzátette: Az EVALI egy súlyos tüdőkárosodás, amit nem olyan régóta és még nem elég alaposan ismerünk.

Elf Bar és Esco Bar

Elf Bar és Esco Bar (Fotó: Profimedia)

2019-ben azonosították be először az Egyesült Államokban és elsősorban olyanok szervezetében fedezték fel, akik illegális, kannabisz tartalmú vaping termékeket fogyasztottak. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention / CDC) adatai szerint az országban 2020. februárig 2800 esetben kerültek kórházba EVALI miatt, az EVALI szindrómával összefüggő halálesetek száma pedig elérte a 68-at. Noha az első eseteket Európában csak 2020-ban diagnosztizálták, szakemberek régóta arra figyelmeztetnek, az e-cigaretták és vaping termékek fokozódó térhódítása miatt (különösen fiatalok körében), fel kell készülni ennek a betegségnek a megjelenésére nagyobb számban a világnak más részein is.

Noha az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök ízesített változatait – mint például az Elf Bar, vagy a Poco Bar – Magyarországon tilos forgalomba hozni, ezek online megrendelhetőek. Úgy tudjuk, hogy a kórházba kerülése előtt a szóban forgó fiatal is ezeket szívta körülbelül két éven át nagy rendszerességgel.

Az EVALI leggyakoribb tünetei a légzéssel kapcsolatosak (mellkasi fájdalom, köhögés, légszomj), de a betegség szintén járhat hasi problémákkal, lázzal és hidegrázással. Noha gyulladásgátló szteroid készítményeket, illetve vírusellenes gyógyszerekkel is kezelhető, legtöbbször kórházi ellátást igényel.

Veszélyes tévhitek keringenek az elektromos cigarettákkal kapcsolatban

A toxikológiai osztályt vezető főorvos – aki kollégáival rendszeresen jár iskolákban ismeretterjesztő előadást tartani a dohányzással és alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatban – elmondta,

nagyon sok fiatal él abban a tévhitben, hogy az e-cigaretták nem hogy csak kevésbé károsak az egészségre, mint a hagyományos dohánytermékek, hanem egyenesen egészségesek.

Elf Bar

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia/SWNS)

Ez szerinte körülbelül olyan, mintha egy bicskát hasonlítanánk össze egy machetével és azt mondanánk, ha az előbbivel szúrják hasba az embert, az nem, hogy csak nem okoz olyan súlyos sérüléseket mint az előbbi, hanem tulajdonképpen még jó is. A főorvos nyomatékosította azt is, noha az elektronikus cigaretták és az új típusú termékek használatával világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma, az EVALI kialakulásáért úgy tűnik, nem a nikotin a felelős.

Bár sokan azt hiszik, az e-cigarettákból kijövő gőz egyszerű vízgőz, valójában azonban tele van vegyszerekkel. A vaping termékek esetén a folyadék (e-liquid), amelyből a gőz létrejön tele van különböző kemikáliákkal. Tartalmaz többek közt propilénglikolt és a glicerint, de lehetnek benne mesterséges aromák, nikotin, THC és kannabinoid (CBD) olaj is és ezen kívül még számos ismeretlen anyag is. Bár pontosan egyelőre nem azonosították be, melyik vegyszer a felelős az EVALI kialakulásáért, annyit lehet tudni, hogy, azoknál, akiben van hajlam, az ilyen típusú termékek szívása nyomán rövid időn belül kialakulhat ez a súlyos, akár végzetes állapot –  nyomatékosította a főorvos. Hozzátette, a kórházba bekerült fiatal esetén úgy tűnik, a gyulladást sikerült megállítani, de a tüdeje súlyosan károsodott és nem lehet tudni, mik lesznek a betegség hosszútávú implikáció. Az EVALI-n átesett betegeknél a felépülést követően nagyon fontos az utógondozás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top