nlc.hu
Aktuális
Ők most a legértékesebb magyar sportolók

Ők most a legértékesebb magyar sportolók

A Top10-be csak egy nő tudott bekerülni.

A Forbes magazin 3 év szünet után, a párizsi olimpia előtt újra elkészítette a legértékesebb magyar sportolók listáját. A két olimpia között eltelt időszak nemzetközi – válogatott és klub – eredményei alapján állították össze a rangsort.

Nem a kereset számít

A toplista amúgy azt mutatja, hogy az elmúlt 4 évben nemzetközi eredményeket elért, aktív magyar sportolók közül ki az, aki a leginkább tud olyan énmárkát építeni, amivel plusz bevételeket képes magának generálni, illetve azt, hogy ki az, akiben erre nagy a potenciál. Ebben lehet olyan sportoló is nagyon ügyes, aki nem a legnépszerűbb, legtöbb pénzt megmozgatni képes sportágban versenyez. A gazdasági lap kiemelte, azt nem mutatja meg a lista, hogy kik keresnek a legjobban.

Focisták többségben

A 2024-es rangsorban komoly túlsúlyban vannak a labdarúgók, a 25 legértékesebb sportoló közül 10 futballista. A Forbes szerint a magyar labdarúgó-válogatott folyamatosan termelte ki magából a “jó sztorikat” és közben “megjelent a színen egy szupersztár karakter is, a Liverpoolba szerződő csapatkapitány, Szoboszlai Dominik“,  aki 2021-ben még osztozott az első helyen Hosszú Katinkával, mára viszont egyeduralkodó lett. “Izgalmas látni, hogyan építi fel menedzsmentje a sportkarrier mellé az énmárkát” – jegyzi meg a lap.

A legutóbbi olimpia bajnokai közül a háromszoros ötkarikás aranyérmes Szilágyi Áron nagyot ugrott a 2021-es rangsorhoz képest és második a jelenlegi listán, a Forbes szerint pedig az “ő példája mutatja meg talán a leginkább, hogy a tudatos, hosszú távú és profi építkezés mire képes”. A kardvívás nem a legkomolyabb pénztermelő sportág, mégis a népszerűségét “régóta nagyon profin menedzselő” Szilágyi volt az egyik kedvenc a szponzoroknál az adott pontszámaik alapján – áll az elemzésben.

Nagy visszaesők

A Forbes előrejelzése szerint “kifut egy generáció az úszók közül, Hosszú Katinka és Kapás Boglárka minden bizonnyal utoljára szerepelnek a listán”.

A gazdasági lap külön kitért az olimpiai és többszörös világbajnok, világcsúcstartó úszóra, a 2021-ben harmadik legértékesebbnek számító Milák Kristófra is, aki éppen a szponzoroknál nem szerepelt jól és a 6. helyre csúszott vissza.

Akik kimaradtak

Most először nem szerepel kajak-kenus a 25-ös listán, ahogy női kézilabdázó sem, sőt a Liu testvérek országváltásával eltűnt a listáról a gyorskorcsolya is. 

A focisták térnyerésével és a női kézi kiesésével a Forbes-listára az is igaz, hogy az eddig közölt 8 rangsor közül most szerepel rajta a legkevesebb nő, csupán négyen vannak (a top 10-ben pedig csak egy).

A legértékesebb magyar sportolók Top10-es listája:

  1. Szoboszlai Dominik (labdarúgás)
  2. Szilágyi Áron (vívás)
  3. Gulácsi Péter (labdarúgás)
  4. Hosszú Katinka (úszás)
  5. Schäfer András (labdarúgás)
  6. Milák Kristóf (úszás)
  7. Sallai Roland (labdarúgás)
  8. Szalai Attila (labdarúgás)
  9. Orbán Willi (labdarúgás)
  10. Valter Attila (kerékpár)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top