nlc.hu
Aktuális
Életveszélyes, extrém hőstresszes nyarak elé nézünk

Életveszélyes, extrém hőstresszes nyarak elé nézünk

Nem mindenki fogja túlélni.

Az elmúlt hetekben ugyan nem volt extrém magas a hőmérséklet, mégis a nedvesség és a gyenge szél miatt gyakran nagy hőstresszt érzékeltünk. Kellemes a hőérzet, ha az index értéke 26 °C alatti, míg 26-32 °C között közepes hőstresszről, 32-38 °C között nagy hőstresszről beszélhetünk. A 46 °C feletti tartomány már életveszélyes, de ilyen hazánkban egyelőre még nem fordult elő. Nem úgy mint idén Indiában vagy Szaúd-Arábiában, ahol emiatt sok százan meghaltak. Az 1990-es évekig csak kevés extrém hőstresszes napot találunk Magyarországon a május-szeptemberi időszakban (átlagosan 40 °C körüli legmagasabb hőstresszre számíthattunk), 2007-ben viszont, ha csak rövid időre is, de közel kerültünk az életveszélyes (46 fokot meghaladó hőérzet) tartományhoz – írja a Másfélfok.

Ahogy nyaraink trendszerű felmelegedéséért, úgy a növekvő hőstressz-terhelésért is egyértelműen az emberi tevékenység a felelős. Ez a társadalom jelentős részének komoly egészségügyi kockázat, az arra érzékenyeknek életveszély. Az ilyen hőstresszes időszakok során kimutathatóan megnő a többlethalálozások száma.

Az előrejelzések szerint, ha nem figyelünk oda a klímacélok betartására:

a század végére a Délkelet-Alföldön elérheti a 45 °C-ot a hőérzet, amely azt jelenti, hogy több évben is előfordulhat majd egy-egy napon életveszélyes hőstressz.

Az Alföld és Budapest lakói különösen veszélyben vannak. Szeged nemcsak a napfény, de az extrém, olykor életveszélyes hőstressz városa is lehet a század végére: azaz júliusban gyakorlatilag megszűnik a kellemes időjárás, és a napok harmadán extrém hőstressznek lesz kitéve a város, valamint júliusban és augusztusban néhány napon megjelenik még az életveszélyes kategória is – figyelmeztetnek a szakemberek.

Ahhoz, hogy elkerüljük a hatalmas többlethalálozást, az alkalmazkodási lehetőségek egyike lehet a belső terek hűtése. Vannak elméletek, hogy például a mediterrán diétával és folyadékpótlással tünetileg kezelhetjük a hőstresszt, de jobb megoldás lehet az épületek megfelelő szigetelése, a városi zöld- és vízfelületek növelése. 

Kiemelt fotó:  Pablo Esparza/Anadolu via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top