nlc.hu
Aktuális
Az 53 évesen meghalt Shannen Doherty élete

„Miért pont én? Ki más érdemelné meg ezt? Egyikünk sem” – Elhunyt Shannen Doherty, a bűbájos boszorka

A rajongók gyászolják Shannen Doherty amerikai színésznőt, aki 53 éves korában elhunyt. A Bűbájos boszorkákból és a Beverly Hills 90210-ből is ismert sztár élete nem volt könnyű, kilenc éve küzdött az áttétes mellrákkal.

„Nehéz szívvel erősítem meg Shannen Doherty színésznő halálhírét. Július 13-án, szombaton elvesztette a rákkal vívott harcát, miután hosszú évekig küzdött a betegséggelerősítette meg Shannen Doherty sajtósa, Leslie Sloane a PEOPLE-nak adott exkluzív nyilatkozatában július 14-én, vasárnap a színésznő halálát. – Az odaadó lányt, nővért, nagynénit és barátot szerettei, valamint kutyája, Bowie kísérte az útján. A család kéri, hogy ezekben az időkben engedjék a sajtó munkatársai, hogy békében gyászolhassanak.”

A bűbájos boszorka

A Beverly Hills, 90210 és a Bűbájos boszorkák sztárjánál 2015-ben diagnosztizáltak először mellrákot, és 2023 novemberében őszintén beszélt a PEOPLE-nak a 4. stádiumú mellrákjáról, amely addigra már a csontjaira is átterjedt: „Még nem végeztem az élettel. Nem végeztem a szeretettel. Nem végeztem az alkotással. Nem végeztem azzal, hogy remélhetőleg jobbra változtatom a dolgokat – mondta Doherty. – Egyszerűen nem – nem végeztem.”

Bár Doherty és az általa játszott karakterek általában olyanok voltak, akikkel a nézők azonosulni tudtak, a való életben kifejezetten lázadó, vagány nő volt. A memphisi születésű sztár gyerekként kezdett el színészkedni, olyan tévésorozatokban szerepelt, mint a Voyagers!, a Our House és a Father Murphy, mielőtt 1982-ben, 11 évesen csatlakozott a hosszú ideje futó A farm, ahol élünk című sorozat szereplőihez Jenny Wilder szerepében. Első nagyobb filmszerepét 1985-ben kapta a Édenkert a javából című filmben, amelyben Sarah Jessica Parker és Helen Hunt is szerepelt.

Három évvel később Heather Duke-ot, a középiskolai klikk egyik tagját alakította az 1988-as kultikus tinidrámában, a Gyilkos játékokban, Winona Ryder, Lisanne Falk és Kim Walker oldalán. Amikor 2016-ban megrendelték a rebootolt tévésorozatot, Doherty a Gyilkos játékok egyik új szereplőjének az édesanyját alakította. 1990-ben megkapta karrierje legnagyobb szerepét – Brenda Walsh karakterét az eredeti Beverly Hills, 90210-ben. A tévésorozat egy csapat tinédzsert követett nyomon, akik a csillogó Beverly Hills-i környezetben párkapcsolati és családi problémákkal küzdöttek.

Megnézem
Összes kép (6)

Ahogy idősebb lett, Doherty szenvedélyes állatjogi aktivista lett, és részt vett az állatkínzás elleni kampányokban. A karrierje során a valóságshow-ba is belevágott, amikor a műfaj népszerűvé vált a 2000-es években a rövid életű Breaking Up with Shannen Doherty című műsorral. 2010-ben szerepelt a Dancing With The Stars-ban is. Ám a Beverly Hills, 90210 maradt a legismertebb szerepe, és 2008-ban csatlakozott a sorozat új változatának szereplőihez, ahol újra eljátszotta Brenda Walsh szerepét.

Fiatalon túl nagy siker

Az 1990-es években, amikor a Beverly Hills, 90210 sorozatban dolgozott, egyfajta bajkeverő hírnevet szerzett magának, és nem volt felhőtlen a kapcsolata színésztársaival. „Voltak idők, amikor ki akartuk kaparni egymás szemét” – vallotta be Doherty színésztársa, Jennie Garth 2014-ben. Később a két színész jó barátságba került, Doherty elismerte, hogy az akkori viselkedése mögött az állt, hogy nehezen tudta kezelni a hirtelen jött hírnevet. „Akkoriban nagyon össze voltam zavarodva, hogy mit is akarok, és a figyelem túl sok volt – mondta. – Nem mindig kezeltem olyan jól.

És igazából csak lábon lőttem magam, mert minél többet küzdöttem ellene, annál inkább a hírnév vette át a hatalmat a színész helyett, amit a sajtó kihasznált.

Doherty egy másik interjúban így nyilatkozott: „Talán más irányt vett volna a karrierem, ha bölcsebb és idősebb lettem volna a kezdetén, de nem voltam az. Fiatalon kezdtem, és nagyon korán elértem a 90210-féle sikert, ami egy olyan időszakban jött az életemben, amikor még szinte gyerek voltam.„

Első házasság: hat hónap

Doherty négy évad után hagyta ott a 90210-et, Brendát kiírták, hogy Londonba járhasson egy neves színésziskolába. A valóság persze nem volt ennyire szép, azért vált meg a sorozat a színésznőtől, mert viharos magánélete befolyásolta a munkáját és teljesítményét. Shannen Doherty nyíltan beszélt arról, hogy „szörnyű házasságban” élt, és hogy ez végül hogyan hatott a szakmai életére. Saját, Let’s Be Clear with Shannen Doherty című podcastjének egyik epizódjában, amelyben egykori kollégája, Jason Priestley is részt vett, Doherty felidézte, hogy az exével, Ashley Hamiltonnal való nehéz kapcsolata – akihez 1993-ban ment feleségül alig két héttel a megismerkedésük után, majd hat hónappal később el is váltak – hogyan alakította a viselkedését, amikor Priestley-vel együtt dolgoztak a Beverly Hills, 90120-ben.

Az utolsó évadom felé közeledve egy igazán szörnyű házasságban éltem, és olyan dolgok történtek abban a házasságban, amelyek nagyon megnehezítették, hogy következetesen, időben beérjek a munkába

– mondta az adásban a színésznő. – És tudom, hogy ez a többiek számára is nagy problémává vált. Mert ha mindenki más időben érkezik, te pedig egy emberre vársz, az szívás, mert ez azt jelenti, hogy hosszabb lesz a munkaidőd. 17 órát leszel a forgatáson, szemben a remélhetőleg csak 15 vagy 14 órával.”

Shannen Doherty úgy fogalmazott, hogy bár a forgatáson tanúsított viselkedéséért senki más nem „felelős”, csak ő maga, mégis azt kívánta, bárcsak az egyik producer beszélt volna vele a szakmaiságának hiányáról, mielőtt kiírja a műsorból.

Shannen Doherty és Ashley Hamilton (Forrás: Getty Images)

Shannen Doherty és Ashley Hamilton (Forrás: Getty Images)

Második házasság: kilenc hónap

Doherty második férjéhez, a rosszfiú hírében álló Rick Salomonhoz 2002-ben ment hozzá, de a házasságot kilenc hónap után érvénytelenítették. A színésznő szintén a saját podcastjében beszélt a rég elmúlt szerelemről magával Salomonnal. „2002 januárjában házasodtunk össze. Most néztem utána. Másképp nem is tudtam volna – mondta Doherty az epizód során. – És 2003 májusában érvénytelenítettük a házasságunkat. Szóval technikailag nem kell egymást exfeleségnek és exférjnek hívnunk, mert érvénytelenítették a házasságunkat, de még mindig így hívjuk.”

Salomonnal – aki később a Paris Hiltonnal készített 2004-es szexvideójáról vált ismertté, és nagy szerencsejátékos hírében állt – hirtelen ötlettől vezérelve, nagyon gyorsan házasodtak össze egy Las Vegas-i kápolnában. „Elmentünk Vegasba, volt egy tanúm, volt egy tanúd – emlékezett vissza Doherty Salomonnal együtt. – Aztán azt mondtam neked: »Nem házasodhatok meg anélkül, hogy apám és anyám ne lenne ott.« Te pedig azt mondtad: »Ha már megtesszük, akkor most rögtön tegyük meg.«” Az expár beszélgetéséből az is kiderült, hogy drogproblémák miatt fordultak végül a bírósághoz azzal, hogy érvénytelenítsék a házasságukat. „A lányok mindig a rosszfiút akarták, amíg nem találkoztak velem” – viccelődött Salomon, aki egy évig Pamela Anderson férje is volt.

Shannen Doherty és Rick Salomon (Forrás: Getty Images)

Shannen Doherty és Rick Salomon (Forrás: Getty Images)

Harmadik házasság: 14 év

Shannon Doherty a harmadik férjéhez, egy Kurt Iswarienko nevű fotóshoz 2011-ben ment hozzá, majd a színésznő 2023 áprilisban nyújtotta be a válási papírokat, bár előtte sokat gondolkodott, hogy véget vessen-e a házasságának. Az agyműtétje előtt derült ki számára, hogy a férje két éve megcsalja, ami abszolút összetörte a színésznő világát. A válást nem zárták le a színésznő halálig jogi csatározások miatt, így hivatalosan Iswarienko maradt a férje.

„Nem hagytam ott csapot-papot azonnal. Nem voltam rá képes. Nagyon össze voltam zavarodva. Közben szteroidokat kellett szedtem, és egy csomó gyógyszert az agyműtét miatt, nehogy megduzzadjon az agyam. Végül rá kellett ébrednem a kemény igazságra, és be kellett adnom a válókeresetet. Az egész olyan kellemetlen volt. Elborzasztott, hogy nem tudok egyben tartani egy kapcsolatot. Azt hiszem, ez sokat elárul rólam. Bár ez most, valljuk be, nem rajtam múlt” – nyilatkozta Doherty 2023-ban.

Shannen Doherty és Kurt Iswarienko (Forrás: Getty Images)

Shannen Doherty és Kurt Iswarienko (Forrás: Getty Images)

A diagnózis

Doherty 2015 márciusában kapta meg a mellrák diagnózisát. A következő évben masztektómián, majd kemoterápián és sugárkezelésen esett át. Először 2017-ben jelentette be, hogy a rákja remisszióban van, de két évvel később a betegség visszatért. Doherty akkoriban a 90210 rebootjában szerepelt, amelyben elmondása szerint szívesen vett részt, hogy ezzel tisztelegjen egykori kollégája, Luke Perry előtt, aki 52 éves korában agyvérzésben hunyt el.

„Annyira furcsa, hogy engem mellrákkal diagnosztizáltak, és aztán valaki, aki látszólag egészséges volt, előbb ment el – mondta Doherty Luke Perry haláláról. – Sokkoló volt. És a legkevesebb, amit tehettem, hogy tisztelegtem előtte azzal, hogy megcsináltam ezt a műsort.”

Luke Perry, Shannen Doherty, Jennie Garth, és Jason Priestley 1991-ben (Forrás: Getty Images)

Luke Perry, Shannen Doherty, Jennie Garth, és Jason Priestley 1991-ben (Forrás: Getty Images)

Doherty 2020-ban bejelentette, hogy áttétes, 4. stádiumú rákot diagnosztizáltak nála. Majd 2023 júniusában a színésznő megosztotta, hogy a rák átterjedt az agyára, és hogy megműtötték. A beavatkozás előtt leírta, hogy retteg a műtéttől, és hogy Bobnak nevezte el az agydaganatát. „El kellett távolítani és fel kellett boncolni, hogy lássuk a patológiáját” – mondta 2023 novemberében.

Határozottan ez volt az egyik legijesztőbb dolog, amin valaha is keresztülmentem egész életemben.

Ennek ellenére a színésznő eltökélten folytatta a munkát, miközben együtt élt a betegséggel. „Az emberek azt feltételezik, hogy ez a betegség azt jelenti, hogy nem tudsz járni, nem tudsz enni, nem tudsz dolgozni. Nagyon korán kitesznek az életből azzal, hogy végeztél, nyugdíjas vagy, pedig mi nem vagyunk azok – mondta – Teljesen másképp látjuk az életet. Olyan emberek vagyunk, akik dolgozni akarnak, akik elfogadják az életet, és továbblépnek.”

Vágyott egy gyermekre

A három házasságból a színésznőnek sajnos nem született gyermeke, pedig mint kiderült a podcastjéből, az utolsó pillanatig vágyott rá. Még 2019-ben, mielőtt kiújult volna a rákja, mindent elkövetett annak érdekében, hogy teherbe essen – sikertelenül. „Nemcsak magamnak akartam gyereket, hanem a férjemnek is. A házasságunkért akartam. Azt akartam, hogy neki is teljesüljön ez a része” – mondta Doherty, miközben arról beszélt, hogy a gyermekvállalási vágya hogyan befolyásolta a döntéseit a rák kezeléséről.

Amikor összeházasodtak harmadik férjével, és szerettek volna babát, már mindketten eléggé kifutottak az időből a gyerekvállalás terén, ezért a mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoztak: „Amikor eljött a döntés ideje, IVF-re volt szükségünk, és egy csomó kört csináltam belőle – emlékezett vissza Doherty. – Azt hiszem, semmit sem szeretnék jobban, mint anya lenni. Mindig is vágytam rá.” Ám a színésznő végül abbahagyta az IVF-et a menopauza és a 2015-ös diagnózis után, inkább lemondott a gyerekvállalásról.

„Miért pont én?”

Shannen Doherty egy éve egy interjúban beszélt megindítóan az élet szeretetéről, a háláról azért, hogy felébredhet, és időt tölthet a családjával, a barátaival és a kutyájával, valamint arról, hogy reménykedve tekint a jövőbe.

„Imádkozom. Úgy ébredek és fekszem le, hogy hálát adok Istennek, imádkozom a számomra fontos dolgokért, anélkül, hogy túl sokat kérnék. Ez összeköt engem egy magasabb erővel és a spiritualitással. A hitem a mantrám – mondta a színésznő, majd megosztotta, hogy a rák miatt tudatosabbá vált. – Tudom, hogy ez giccsesen és őrülten hangzik, de az ember egyszerűen csak sokkal tudatosabb mindenre, és annyira áldottnak érzi magát.”

Halála előtt Doherty azt remélte, hogy pénzt és figyelmet tud gyűjteni a rákkutatásra – egyúttal azt is demonstrálva másoknak, hogy a hozzá hasonló, gyógyíthatatlan rákbeteg emberek még mindig olyan fontos részei a társadalomnak, akik sokat tudnak tenni. 

Vannak olyan napjaim, amikor azt kérdezem: Miért pont én? Aztán azt mondom: Miért ne én? Ki más? Ki más érdemelné meg ezt? Egyikünk sem

– mondta el egy interjúban a színésznő az agyműtétje után. 

Vasárnap Jason Priestley az Instagramon búcsúzott el Dohertytől, aki a Beverly Hills, 90210-ben a húgát alakította, és kapcsolatuk mély barátsággá szelídült azóta. „Megdöbbenve és szomorúan értesültem barátom, Shannen haláláról. Ő volt a természet ősereje, és hiányozni fog. Szeretetet küldök a családjának ezekben a sötét időkben.”

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top