nlc.hu
Aktuális
Egy transznemű nőt kitiltottak a nőknek szóló alkalmazásból

Pert nyert egy transznemű nő miután kitiltották egy csak nőknek szóló alkalmazásból

Egy transznemű nőt Roxanne Tickle-t kizárták egy nőknek szóló alkalmazásból, így beperelte az applikáció alapítóját. Három és fél millió forintos kártérítésre kötelezték az applikáció alapítóját.
Roxanne Tickle

10 ezer dollár, azaz körülbelül 3 és fél millió forintos kártérítésre és a jogi költségek megfizetésére kötelezték a Giggle for Girls nőknek tervezett alkalmazás alapítóját, Sall Grovert nemi diszkrimináció miatt. 

Roxanne Tickle, a Dél-Walesből származó transznemű nő azért perelte az alkalmazást és annak vezérigazgatóját, mivel állítólag 2022-ben törvénytelenül tiltották el az alkalmazás használatától. Az alkalmazásba való regisztrálás során a felhasználónak fel kell töltenie magáról egy szelfit, majd egy nem-felismerő szoftver segítségével azonosítja a női felhasználókat. Tickle-t eleinte nőként ismerte fel az alkalmazás, majd 2022 augusztusában kitiltották, mivel néhány felhasználó jelezte, hogy „nem elég nőies a kinézete”. 

A bíróságnak azt mondták, hogy Grover „biztonságos térként” hozta létre a Giggle alkalmazást, a cél pedig egy olyan platform létrehozása volt, ahol a nők az online erőszak férfi mintáitól mentesen érintkezhetnek egymással. Tickle ügyvédje elmondta, hogy ügyfele nemet igazoló műtéten és hormonkezelésen is átesett. Nőként azonosítja a családja, a barátai és a kollégái is – írja a Guardian.

A bíró szerint a bizonyítékok nem igazolják, hogy Tickle-t közvetlenül kizárták a Giggle-ből a „nemi identitása miatt, bár továbbra is lehetséges, hogy ez volt a valódi, de nem bizonyított ok”. A kártérítéssel kapcsolatos döntéshozatalban végül az a tény segített, hogy Tickle-t valójában azért zárták ki, mert a kommentelők szerint „nem nézett ki elég nőiesnek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top