nlc.hu
Aktuális
Erkély napelem betiltás Magyarországon

Betiltják Magyarországon az erkélynapelemeket

Az Orbán-kormány betiltja a napelem telepítést az erkélyekre.

A hétfő éjjeli Magyar Közlönyben kormányrendelet jelent meg a településrendezési és építési követelmények szabályzásáról. A több mint 100 paragrafus sok helyen alapvetően írja át az építésügyi kereteket és ingatlantervezési szabályokat. A 43. paragrafus tíz pontban rögzíti a napelem és napkollektor elhelyezésének sajátos szabályait, az alábbiak szerint:

“Napelemet és napkollektort magastetőn csak a tető síkjával párhuzamos síkban lehet elhelyezni, lapostetőn az a tető síkjától eltérő hajlásszögű tartószerkezeten csak az ingatlanhoz kapcsolódó közterületről nem láthatóan helyezhető el azzal, hogy az e rendelkezés hatálybalépése előtt

Betiltják Magyarországon az erkélynapelemeket

jogszerűen elhelyezett napelem és napkollektor

fennmaradhat.”
“Az épület tetőfelületén a napelemet és napkollektort szabályos geometriájú rendben kell elhelyezni olyan módon, hogy azok a tetőfelületről nem lóghatnak ki.”
“Épület homlokzatán csak a homlokzati architektúrába integráltan – ide nem értve az (4) bekezdés szerinti eseteket – helyezhető el napelem.”
“Erkélyen napelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon.”
“A napelem invertere, napkollektor tartálya épületen belül vagy a telken belül közterületről nem látható helyen helyezhető el.”
“Nem építményre szerelt háztartási méretű napelemrendszert közterületről nem látható módon kell elhelyezni. Amennyiben ez nem megoldható, abban az esetben

többszintű növénysávval gondoskodni kell a napelemek takarásáról

oly módon, hogy a növényzet vetett árnyéka ne árnyékolja be a napelemeket.”
“Közterületen napelemes térburkolat csak csúszásmentes felülettel kialakítható.”
“Műemléken napelem és napkollektor nem helyezhető el, műemlék telkén és műemléki területen lévő épületen napelem és napkollektor kizárólag az örökségvédelmi hatóság hozzájárulásával helyezhető el.”
“A gépjármű várakozóhelyek árnyékolását biztosító napelemek elhelyezése során az e rendelet 60. § (3) és (4) bekezdésében foglalt előírások az irányadók.”
“Vegyes építési övezetekben és gazdasági építési övezetekben napelemek elhelyezése a) tetőfelületeken zöldtető kialakításával biztosított vegyes rendszerben is történhet és b) talajszinten csak akkor lehetséges, ha igazoltan nincs erre alkalmas tetőfelület.”

Magyarországon mostantól a szöveg értelmében tiltott,

másutt viszont kifejezetten ösztönzik és anyagilag is támogatják az erkélyekre telepíthető háztartási napelemeket – írja a 24.hu. 2024-től Bécs például évi 15 millió euróval támogatja a különböző napelemes rendszerek létesítését. Néhány órával az új szabály kiadása után a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség tiltakozott a kormány által tervezett napelemes szigorítások miatt. A Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség (MNNSZ) alelnöke, Szilágyi László Facebook-posztjában, értékelte az új szabályozást:

Fel vagyok háborodva! Veszek egy nagy levegőt és egyeztetek a többi szakággal és kiadunk hivatalos állásfoglalást. Ez a nem hivatalos, hanem a magánvéleményem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top