A hideg időben különösen fontos, hogy szervezetünk megkapja a megfelelő támogatást az immunrendszer erősítésében. Ehhez pedig kevés tökéletesebb társ létezik annál az olcsó, ízletes, mégis sokszor kissé háttérbe szoruló zöldségnél, amelyből számtalan finomság készíthető.
Így támogatja szervezetünket a káposzta:
Tele van tápanyagokkal
A káposzta alacsony kalóriatartalma ellenére tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Rengeteg benne a C-vitamin, a K-vitamin, valamint rostokban, folsavban és antioxidánsokban gazdag növény.
Csökkenti a gyulladásokat
A káposzta antioxidánsai bizonyítottan csökkenthetik a szervezetben a krónikus gyulladásokat. Egyes kutatások szerint a keresztesvirágú zöldségek rendszeres fogyasztása mérsékelheti a szívbetegség és a gyulladásos bélbetegségek kockázatát.
Remek C-vitamin-forrás
A káposzta magas C-vitamin-tartalma segíti a kollagén termelést, ami bőrszépítő hatása mellett az ízületek és csontok egészségéhez is hozzájárul. Egy csésze lilakáposzta például annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy kisebb narancs!
Javítja az emésztést
Magas rosttartalma miatt a káposzta támogatja az emésztést, elősegíti a rendszeres bélmozgást, és táplálja a bélflóra hasznos baktériumait.
Szívbarát segítség
A lilakáposztában található antociánok nemcsak a zöldség szép színét adják, hanem segítenek csökkenteni a vérnyomást és az LDL-koleszterin szintjét is, így védve a szív- és érrendszer egészségét.
Kiváló K-vitamin-forrás
A káposzta gazdag K1-vitaminban, amely elengedhetetlen a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.
Változatosan fogyasztható
Nyersen salátában, savanyítva, főzve vagy sütve is kiváló csemege. Olcsó, könnyen beszerezhető, és rengeteg receptben helyet kaphat – legyen szó káposztás tésztáról, levesről a hűvös időszak egyik legnagyobb kedvencéről, a székelykáposztáról.