nlc.hu
Aktuális

Eltűnhet ez a 3 alapvető fűszer a klímaváltozás miatt

Hamarosan a konyhánk polcain is szembesülhetünk a klímaváltozás súlyos következményeivel.
fűszerek, fotó: Getty Images

A klímaváltozás nyomán alapjaiban rendülhet meg az élelmiszerlánc, hamarosan már alapvető termékeknek is végleg búcsút kell intenünk.

A globális hőmérséklet emelkedése, a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válása, a természeti erőforrások kimerülése mind hozzájárul ahhoz, hogy az élelmiszer-termelés egyre nagyobb kihívásokkal szembesül. Egész növénykultúrák életképtelenné válhatnak azokban a régiókban, ahol korábban évszázadokon át meghatározó szerepet töltöttek be. Több nemzetközi kutatóintézet és élelmezési szakértő is arra figyelmeztet, hogy a következő évtizedekben nemcsak egzotikusnak tartott, ritka növények tűnhetnek el az étrendünkből, hanem a mindennapi főzéshez nélkülözhetetlen, alapvető fűszerek is – hangsúlyozza a femcafe.hu. E három fűszer közül kettő ma még szinte minden háztartásban megtalálható, míg a harmadik a nemzetközi gasztronómia egyik legismertebb és legkeresettebb ízesítője.

A legnagyobb veszélyben a fekete bors áll. A klímaváltozás miatt a hagyományos termesztési területeken egyre nehezebb biztosítani azokat a feltételeket, amelyek mellett meg tud teremni. Ha a trend folytatódik, a fekete bors nem csupán drágábbá válik, hanem akár teljesen el is tűnhet a mindennapi fogyasztásból.

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban fordulnak elő hőhullámok, árvizek és viharok azokon a területeken, ahol a fahéj termesztése zajlik. A szakértők szerint a következő évtizedekben a fahéjtermelés jelentős visszaesésére kell számítani. Akár az is előfordulhat, hogy a jövőben luxuscikké válik.

A szerecsendió jövője is bizonytalanná vált. A szakemberek szerint a klímaváltozás olyan mértékben alakítja át a termesztési körülményeket, hogy néhány évtizeden belül a szerecsendió mennyisége drasztikusan lecsökkenhet, ami komoly fennakadást okozhat a nemzetközi kereskedelemben. 

Még több olyan élelmiszer, ami akár már 2050-re luxuscikkekké válhat, vagy teljesen eltűnhet a Földről:

Csokis mogyorókrém
Pinot noir szőlőültetvény Franciaországban
Jamón ibérico, a világhírű spanyol sonka
Kardamon
Törökmogyoró
14 fotó

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top