nlc.hu
Aktuális

Ettől az egy hozzávalótól lesz brutál finom a sült tök

Új dimenzióba helyezi az őszi finomságot.
sült tök - fotó: Getty Images

 A sütőtök sütése nem igényel túl nagy konyhai tudást, de van egy apró trükk, amitől sokkal édesebb, finomabb lesz. Ettől ugyanis megkaramellizálódik a teteje, és sokkal intenzívebb lesz az íze. 

Ez nem más, mint a méz! A Ripost cikke szerint ettől a hozzávalótól lesz csak igazán finom a sült tök.

Nem kell más tenni, mint a tepsi aljára helyezni a feldarabolt tökszeleteket, majd alaposan lelocsolni frissen facsart citromlével, utána pedig mézet csurgatni rá.

A tököt 200 Celsius fokra előmelegített sütőben körülbelül fél órán át süssük, amíg nem karamellizálódik a méz a tetején.

6 tény a sütőtökről, amiről nem biztos, hogy tudtál

  1. Hamupipőkében jelent meg először a tök szó.
  2. Mindenhol termesztik.
  3. Minden töknek körülbelül 500 magja van.
  4. A sütőtök valójában  gyümölcs: Gyümölcsnek a növény azon részét nevezzük, ami magvakat tartalmaz. Tehát a tök gyümölcs. A sütőtök egyébként azon tökök családjába tartozik, amelybe a görögdinnye is, édes íze ellenére mi mégis zöldségként kezeljük.
  5. A legnagyobb sütőtökös pite, amit valaha sütöttek több mint 1600 kilós lett.
  6. Igazi vitaminbomba: A sütőtök magas karotin- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, de jelentős kalcium- és foszforforrás. Érdemes beiktatni az étrendbe kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, biotin, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma miatt is.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top