nlc.hu
Gasztro

5 különleges dolog a sütőtökről

6 tény a sütőtökről, amiről nem biztos, hogy tudtál

Az őszi szezon sztárja a sütőtök, amikből isteni levesek, főzelékek, desszertek készíthetők. A halloweenről nem is beszélve. Te mit tudsz róla?

Az ősz egyik kedvence a sütőtök.

Hamupipőkében jelent meg először a tök szó

Az angol „pumpkin”, azaz tök szó első alkalommal a Hamupipőke tündérmesében jelent meg. Egy francia felfedező 1584-ben először „gros melons”-nak nevezte, amit angolul „pompions”-nak fordítottak, csak a 17. században nevezték először sütőtöknek.

Mindenhol IS termesztik

A sütőtök az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható. Az Egyesült Államokban évente több mint 700 ezer tököt termesztenek. Több mint 45 különböző fajta tök létezik. 1978-ban Illinois állam kormányzója Morton települést tette meg a világ sütőtök fővárosának. A világ tökkonzervjeinek 85 százaléka a helyi Libby’s Pumpkin üzemeiben készül.

Tények a sütőtökről

(Fotó: unsplash)

Rengeteg magja van

Minden töknek körülbelül 500 magja van. 90-120 napig tart a növekedésük, ezért május és július között érdemes ültetni őket. Magas a vastartalmuk, így a vérszegénységgel harcolóknak remek választás.

A sütőtök, ami gyümölcs

Gyümölcsnek a növény azon részét nevezzük, ami magvakat tartalmaz. Tehát a tök gyümölcs. A sütőtök egyébként azon tökök családjába tartozik, amelybe a görögdinnye is, édes íze ellenére mi mégis zöldségként kezeljük. A tök minden egyes része ehető – igen, még a virága is, 90 százaléka víz, ami miatt alacsony kalóriatartalma.

A legnagyobb sütőtökös pite

A legnagyobb sütőtökös pite, amit valaha sütöttek több mint 1600 kilós lett. Az eredeti pitét az amerikai telepesek úgy készítették, hogy levágták a sütőtök tetejét, eltávolították a magokat, megtöltötték tejjel, fűszerekkel és mézzel, majd forró hamuban kisütötték.

Igazi vitaminbomba

A sütőtök magas karotin- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, de jelentős kalcium- és foszforforrás. Érdemes beiktatni az étrendbe kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, biotin, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalma miatt is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top