nlc.hu
Aktuális

Megfázás bujkál benned? Ezt az otthoni „varázsitalt” érdemes bevetni, mielőtt teljesen ledönt a lábadról

Folyik az orrod, kapar a torkod, érzed, hogy valami készül? Ilyenkor a legtöbben automatikusan a patika felé veszik az irányt – pedig a klasszikus megfázásos tünetekre sokszor egy egyszerű, otthon elkészíthető ital is hozhat enyhülést.
nátha, fotó: Unsplash

A drága, sokszor csak átmeneti tünetcsökkentést adó készítmények helyett most egy olyan mézes–gyömbéres–fokhagymás „anti-nátha” mixet mutatunk, amihez jó eséllyel minden van otthon. Nem csodaszer, de sokan esküsznek rá, hogy gyorsabban lábalnak ki vele a náthából, és az immunrendszerük is hálás érte.

Ez is érdekelhet Természetes és hatásos tippek a náthára Megnézem

Ez kell az „anti-megfázás” italhoz

  • kb. 250 g jó minőségű méz (lehetőleg termelői)
  • 1 közepes darab friss gyömbér
  • fél citrom leve
  • 1–2 gerezd fokhagyma

Már a lista is beszédes: mindegyik alapanyag klasszikus „nagymama-fegyver” torokkaparás, nátha, gyengélkedés idején.

  • A méz bevonja a torkot, sokaknál csillapítja a kaparást, köhögési ingert.
  • A gyömbér csípős, melegítő, teában is gyakran használjuk megfázáskor.
  • A citrom C-vitamint és friss, savanykás ízt ad.
  • A fokhagyma évtizedek óta a „házi antibiotikum” szerepét tölti be a népi gyógyászatban.

Így készül a gyömbéres-fokhagymás immunbomba

A gyömbért alaposan mosd meg, hámozd meg, majd reszeld le.

A citromot facsard ki, a fokhagymát pucold meg és vágd egészen apróra vagy törd össze fokhagymanyomóval.

Tedd a gyömbért, citromlevet és fokhagymát egy kb. 7 dl-es befőttesüveg aljára, adj hozzá némi mézet, és jól keverd össze.

Hagyd állni szobahőmérsékleten egy napig, hogy a gyömbér és a fokhagyma levet eresszen.

Másnap öntsd fel az egészet a maradék mézzel, keverd át, és tedd a hűtőbe.

Az eredmény egy sűrű, illatos, enyhén csípős keverék lesz, amit kanállal tudsz adagolni.

Hogyan használd, amikor ledönt a nátha?

Ha már benne vagy a megfázásban – folyik az orrod, kapar a torkod, borzasztóan „nyomi” vagy –, a javaslat szerint naponta három evőkanállal érdemes bevenni a keverékből. Lehetőleg ne egyszerre, hanem elosztva a nap folyamán: reggel, délután, este.

Nyelheted magában is, de ha túl erősnek érzed, keverd bele langyos (nem forró!) vízbe vagy teába, hogy a méz hatóanyagai ne károsodjanak.

Amikor épp nem vagy beteg, de mindenki körülötted köhög az irodában vagy az oviban terjed a takonykór, akkor napi 1 evőkanál is elég lehet belőle „karbantartásként” az immunrendszered támogatására.

Meddig áll el a hűtőben?

A méz magas cukortartalma természetes tartósítószerként működik, ezért ha tiszta üvegbe töltöd, mindig tiszta kanállal nyúlsz bele, és hűtőben tartod, a keverék hónapokig elállhat.

Érdemes már most elkészíteni egy adagot, és „ügyeletben tartani” a hűtőben – így nem akkor kell nekiállni reszelni-vagdosni, amikor már lázas gyereket ápolsz és magad is alig állsz a lábadon.

Mikor ne ezt használd, hanem az orvosra támaszkodj?

Bár a mézes-gyömbéres-fokhagymás keverék sokaknál bevált kiegészítő, fontos, hogy nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és a gyógyszeres kezelést, ha arra szükség van.

Különösen figyelj az alábbiakra:

  • 1 éves kor alatti gyereknek mézet adni tilos, mert botulizmus veszélye miatt nem ajánlott.
  • Ha cukorbeteg vagy, inzulinrezisztenciád van, vagy szigorú szénhidrátdiétán élsz, a méz miatt mindenképp egyeztess orvossal, dietetikussal.
  • Ha magas lázad, nehezen kapsz levegőt, erős mellkasi fájdalmat, fülfájást, arcüregfájdalmat tapasztalsz, vagy pár nap után sem javulsz, mindenképpen fordulj orvoshoz.

A keveréket érdemes úgy tekinteni, mint egy okos kiegészítőt: mellette a pihenés, sok folyadék, levegőcsere a szobában és az orvosi tanács betartása együtt segíthetnek abban, hogy könnyebben átvészeld a náthás időszakot.

via

Fotó: illusztráció, Unsplash

A videó AI alapú programmal készült. 

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top