Aktuális
Szponzorált tartalom

Hogyan éljek meg az egyetem alatt? – praktikus spórolási trükkök és munkavállalási tanácsok

Amikor diák az ember, általában kevés a pénze. Ha te is ebben a cipőben jársz, hasznodra válhatnak a következő praktikus spórolási tippek és pénzkeresési tanácsok.

Valószínű, hogy amíg tanulsz, neked is össze kell  majd húzni kicsit a nadrágszíjat. Számtalan módja van a spórolásnak, és ezen a téren csak a kreativitásod szab határt, úgyhogy nem is törekedtünk a teljességre, hanem csak azokat a praktikákat gyűjtöttük össze, amikkel arányaiban a legtöbb pénzt foghatod meg. Ám azt garantáljuk, hogy ha ezeket alkalmazod, nagyságrendekkel kisebb összegből is megúszhatod az egyetemista éveket.

Így spórolhatsz sokat egyetemistaként

Válassz kevésbé drága várost – a vidéki városok és Budapest között elég jelentős a különbség a megélhetési költségek szempontjából. Nem is kérdés, hogy az élet vidéken olcsóbb: az albérleti díjak, az élelmiszer árak, a közlekedés költségei, a buli belépők mind kevesebbe kerülnek, mint a fővárosban. Nyiss meg például egy ingatlanos oldalt, és keress rá az albérleti díjakra Szegeden majd Budapesten, és rögtön meglátod, hogy éves szinten negyedmillió forintot is megfoghatsz a lakhatási kiadásaidon azzal, ha nem Pesten tanulsz – és akkor még a többi költségről nem is beszéltünk. De nem csak az albérletek ára, hanem a kollégiumi díjak is alacsonyabbak vidéken – egyszóval mielőtt beadod valahova a jelentkezésed, ezt a szempontot is mérlegeld, és böngészd végig alaposan az országos kínálatot. 

Utazz telekocsival – Ha az otthonodtól távol tanulsz, sokat megtakaríthatsz azzal, ha nem egyedül utazgatsz. A telekocsi például kiváló megoldás lehet, mert töredékét fogod fizetni annak, mint amit vonat- vagy buszjegyre költenél.

Vegyél egy bringát – Számold ki, egy évben mennyit költesz bérletre a helyi tömegközlekedési vállalatnál. Valószínű, hogy a feléből tudnál venni egy használt bringát, ami nem csak azért jó, mert olcsóbb, hanem azért is, mert edzésben tart és környezetbarát.

Otthon főzz – Elképesztően sok pénzt megtakarít az, aki nem büfékben pótolja az elégetett kalóriáit, hanem otthon készít magának ételt. Szánd rá az időt, hogy reggel megkend azt a pár szendvicset, amivel kihúzod a napot a suliban, a megtakarított pénzből pedig nagyvonalúbban tudsz majd hétvégén partizni.

Munkalehetőségek egyetem alatt

Több dolog is indokolja, hogy már az egyetemi évek alatt kisebb nagyobb munkákat vállalj. Nyilván minden rendes egyetemistának a legnyomósabb érv egy állás mellett az, hogy abból  fizetni tudja a hétvégi szórakozást, és marad még elég pénze a rezsijére is. Ám egy munkahely az egyetem mellett sokkal többet jelent, mint pénzforrást – például értékes munkatapasztalatot, ami majd sokat nyom a latban a diploma után, ha komoly állásinterjúkra kerül a sor. Más szóval, még a legjelentéktelenebbnek tűnő diákmeló is hozzájárul a karrierépítéshez, ezért minél előbb kezdesz el suli mellett dolgozni, annál jobban jársz. A kérdés csak az, hol és milyen munkát találhat ma egy diák, ha közben az iskolai feladatait sem szeretné parkolópályára tenni a pénzkereset kedvéért?

Számtalan munkalehetőség kínálkozik egy egyetemista számára. Ezek közül a duális képzésben szerzett munkatapasztalat ér a legtöbbet a karrier szempontjából (fotó: profimedia.hu)

Számtalan munkalehetőség kínálkozik egy egyetemista számára. Ezek közül a duális képzésben szerzett munkatapasztalat ér a legtöbbet a karrier szempontjából (fotó: profimedia.hu)

Duális képzés és gyakornoki állások – Mintegy negyven alapképzés és körülbelül harminc mesterképzés választható ma Magyarországon duális képzésben. A duális képzés azt jelenti, hogy a tanulás mellett már rendszeresen – évente összesen 22 hetet – dolgozhatsz egy olyan cégnél, amely szerződésben áll az iskoláddal, és nem csak a tapasztalatokat és új kapcsolatok kapsz tőlük, hanem a tisztességes bért is. A fizetés általában megközelíti a százezer forintot, de a törvény értelmében legalább a minimálbér 15 százalékát kézhez kapod, ami mellett a partnercégek egy része még béren kívüli juttatásokat is nyújt. Így összességében egész szép megélhetést biztosít a duális képzés. A legjobb, hogy emellett az ösztöndíjra való jogodat sem veszíted el, és az sem mellékes, hogy ha nem jön be neked a duális képzési forma, akkor kötelezettség nélkül bármikor kiléphetsz belőle. 

Egy hagyományos diákmunka lehet, hogy a fentieknél többet fizet, de a duális képzést akkor is érdemes fontolóra venned, mert az alacsonyabb fizetést bőven kompenzálja az a gyakorlat, amit így szerzel. Ugyanis ezzel a munkatapasztalattal könnyebben találsz majd állást, és nagyobb eséllyel válogathatsz a munkaadók között. A Szegedi Tudományegyetem egyik végzett hallgatója, aki részt vett ilyen képzésben például egyebek mellett azt jelölte meg a kérdésünkre a duális képzés egyik pozitívumaként, hogy már fiatalon, az egyetemi évek alatt beilleszkedhetett egy céges kultúrába. “Olyan komolyságot és magabiztosságot adott nekem ez, amit örökre előnyként hasznosíthatok versenytársaimmal szemben. Ezen felül kialakult bennem egy reális bérigény is, és a karriertervezéssel kapcsolatban is körvonalazódnak az elképzeléseim.”

A duális képzésről egyébként már az egyetem megkezdése előtt tanácsos érdeklődnöd – ha például Szegedi Tudományegyetemet szemelted ki leendő iskoládnak, akkor információkért az SZTE Karrier Irodát keresd fel –, már csak azért is, mert sok partnercég már kora tavasszal kínál előzetes jelentkezési lehetőséget, és ezeket érdemes elcsípni.

A klasszikus diákmunkák – Míg a duális képzésben végzett munka egész éves, addig a hagyományos diákmunkák rendszerint szezonálisak. Ugyanakkor ezeket sem szabad lebecsülni, mert sok olyan diák van, akinek ez a lehetőség illik az életritmusába és a tanulmányai mellé. Elég széles a paletta: lehet szórólapozni, hostesskedni, plakátolni, de elmehetsz futárnak vagy adatrögzítőnek is, választhatsz könnyebb vagy nehezebb fizikai munkát is. Az egyetemi városok elég népesek, és szinte mindig akad valami pénzkereseti lehetőség itt egy diáknak – ezekről a különböző diákmunka szövetkezetek részletes listát tudnak neked mutatni, ha bekopogtatsz hozzájuk. Ha az időbeosztásod engedi, rendes „civil” állást is vállalhatsz például felszolgálóként, pultosként, pénztárosként, idegenvezetőként vagy recepciósként – ezek mind olyan munkakörök, ahova általában szívesen fogadják a munkaadók a diákok jelentkezését.

Ha a hagyományos diákmunkát választod, akkor minimum havi bruttó 161 ezer forintra számíthatsz, illetve bruttó 927 forintos órabérre, de ha jó helyet fogsz ki, akkor ennél természetesen többet is kereshetsz. Fontos tudnod, hogy ha diákmunkát szeretnél vállalni, az első lépés, hogy be kell iratkoznod be egy helyi diákszövetkezetbe (például a Mind-Diák, Meló Depó, Biztos Kész szövetkezet, Öt Csillagos Iskolai Szövetkezet, Fürge Diák vagy a Meló-Diák). A beiratkozáshoz vidd magaddal a személyi igazolványod, a lakcímkártyád, a TAJ-kártyád, az adókártyád, az érvényes diákigazolványod és a bankszámlaszámod. Ezután már csak választanod kell a felkínált munkák közül, és kezdheted is a melót.

Pultos, recepciós vagy éppen hostess állások mindig akadnak a diákszövetkezetek listáin (fotó: profimedia.hu)

Pultos, recepciós vagy éppen hostess állások mindig akadnak a diákszövetkezetek listáin (fotó: profimedia.hu)

Tanácsok munkavállalás előtt

Egyetemistaként nagy valószínűséggel nincs még túl sok munkavállalói tapasztalatod. Ezért mielőtt aláírsz egy munkaszerződést, vegyél fontolóra négy hasznos tanácsot.

1. Készíts reális időbeosztást, amit tartani is tudsz – Az első lépés, hogy mérd fel, képes vagy-e a két dolgot párhuzamosan végezni, ugyanis abból semmi jó nem származik, ha akár a tanulásod, akár a munkád minősége leromlik azért, mert túlterheled magad. Inkább vállalj kevesebbet, de azt csináld meg úgy, hogy elismerést kapj érte – így elkerülheted azokat a kellemetlen kudarcokat és csalódásokat, amik esetleg elvehetnék a kedved. Mivel elsősorban a tanulás miatt mentél egyetemre, számold ki, az adott félévben mennyi időre lesz szükséged ahhoz, hogy az iskolai feladataid hiánytalanul el tudd látni, és nézd át azt is, hogy mikor vannak azok csúcsidőszakok a tanulásban, amikor az átlagosnál leterheltebb vagy. Ezután a maradék időt oszd fel a pihenés, bulizás, hobbik és a munka között. Sokkal megnyerőbb, ha úgy állsz egy munkaadó elé, hogy már pontosan tudod, mikor és mennyi időt tudsz munkára fordítani, ellenben ha pontos időbeosztás nélkül, hasraütés-szerűen bevállalsz bármit, annak könnyen lehet az a következménye, hogy szétforgácsolod magad, és előbb utóbb vagy az iskolában, vagy a munkában buksz el.

2. Fejleszd a hozzáállásod a munkához és a munkáltatóhoz – Ha korábban még nem dolgoztál, készülj rá a feladatra fejben. Tekints úgy a munkára, mint hasznos dologra, ami a javadat szolgálja, a munkaadóra pedig úgy, mint egy társra, akivel kölcsönösen támogatjátok egymást – te elősegíted az ő vállalkozásának a fejlődését, ő pedig pénzt és tapasztalat-lehetőséget ad neked cserébe. Tedd a magadévá az ő céljait, és időnként képzeld bele magad a helyzetébe, hogy ne csak a saját céljaid szempontjából lásd meg az értelmét a munkádnak. Ez a hozzáállás energiát szabadít fel benned, és becsülik a munkaadók. Sokan azért halmozzák egymás után a kudarcokat a munka világában már diákként is, mert eleve kizsákmányoló zsarnoknak gondolják a főnököt, és képtelenek az előnyös oldalát és értelmét meglátni a munkájuknak. Sokat segítesz magadon, ha ezt a hibát elkerülöd.

3. Készülj fel a munkajogból – Mivel tényleg akadnak olyan munkaadók, akik csak kihasználni akarják a szorongatott helyzetű diákot, jó, ha pontosan tisztában vagy azzal, miféle jogok és kötelezettségek vonatkoznak rád, amikor munkába állsz. A legtöbb egyetemen van olyan iroda, ahol értenek ehhez a témához, és fel tudnak világosítani – keresd fel őket még azelőtt, hogy az első munkaszerződésed megkötöd.

4. Keress a tanulmányaidhoz illő munkát – Hasznos, ha sokféle területen szerzel munkatapasztalatot, de az iskola után induló karriered szempontjából még jobb, ha már diákként olyan munkát végzel, amiről a tanulmányaid szólnak. Még akkor is inkább ezt válaszd, ha kevesebb pénzhez jutsz egy ilyen állásból, mint egy jobban fizető, de a választott szakirányodtól távol álló diákmunkából – idővel meg fog térülni ez az áldozat.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top