Fenyőfa öltöztető

Mennyből a karácsonyfa!

A Karácsony a várakozás ünnepe, melyet szeretet és öröm leng be, hiszen a család összes tagja izgatottan várja, hogy idén milyen ajándék kerül a karácsonyfa alá. Ki a gyerekekkel közösen díszíti fel a fenyőfát, ki a gyerekek tudta nélkül, titokban varázsolja lakásába a "csodát".

Valószínű, hogy a szokások családonként változnak, de az egészen biztos, hogy a karácsonyfa, egy család otthonából sem hiányozhat!

De miért éppen fenyőfát díszítünk az ünnepre?

A legtöbb ünnephez hasonlóan a karácsony is vallási eredetű, ami szerint Jézus családfájának jelképe, de kapcsolatba hozták már a tudás fájával is, hiszen a szenteste Ádám és Éva napjára esik. Ennek ellenére a karácsonyfa állítás német eredetű szokás, amely a XVII. században terjedt el.

Örökzöld ágak és a gonosz szellemek

A németek szentül hitték, hogy a téli napforduló idején a gonosz szellemek kiszabadulhatnak és szabadon kószálnak a világban. A karácsony közeledtével, fenyőágakkal és zöld levelekkel “védték” házukat, mert remélték, hogy Mithras, a fény istenének jelképe, az “élet örökzöldje” távol tartja a kísérteteket és szerencsét hoz az újévben. A hagyományok szerint Luther Márton állított először karácsonyfát Jézus tiszteletére és apró gyertyákat gyújtott rajta gyermekei legnagyobb örömére. Az első történelmi feljegyzés egy strasbourgi polgár tollából született. Ez a széljegyzet az 1600-as évekből származik. A fákat gyümölcsökkel, édességekkel, aranyláncokkal és papírkivágásokkal díszítették. Magyarországon először csak a gazdag nemesi családoknál, később a tehetősebb polgároknál is elterjedt. A szegényebb családokban csak 1945 után vált hagyománnyá a karácsonyfa állítása.

Milyen szimbólumokat “rejt” a fa?

Karácsonykor fenyőfát veszünk, amit fel is díszítünk különböző szimbólumokkal, melyek különböző jelentéssel bírnak. Például a fára aggatott alma és girlandok a tudás megszerzésére az eredendő bűnre emlékeztet bennünket, míg a dió a bölcsesség jelképe. A pici dió magjában ott rejtőzik a lehetőség, hogy egyszer nagy fává nő, ezért a jövő nemzedékébe vetett hitet is jelképezi. A gömb a teljesség jelképe, mely a Földet és a minket körülvevő bolygókat szimbolizálja. A csúcsdísz magát Jézust jelképezi, a felemelkedett embert, aki a csúcson túlra is eljutott. Boldogságforrásunk a csokoládé, ezért a tégla alakúra formált szaloncukor a Boldogság Házának építőköveinek metaforája.

Tippünk:

Ha érzelmekkel teli ember vagy a szimbólumok segítségével is kifejezheted önmagad, ezért a legjobb választás számodra, ha a fenyőfádat piros “ruhába” öltözteted!

Hogy minden igazán harmonikus legyen, válaszd a Milka újdonságát, mely a feketeerdő ízét hozza el neked.

Nem csak fantasztikus zamatával, hanem új, különleges, piros csomagolásával is garantáltan megigéz!

 

Látogass el honlapunkra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top