Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Ugrófánk: (csirri)
10 dkg étkezési búzakeményítő+10 dkg liszt (vagy 20 dkg liszt), egy evőkanál porcukor, 2 cs. vaníliáscukor, 4 tojás, 2,5-3 dl zsíros (3,5 %-os) tej. Olaj a sütéshez, porcukor megszórni.
Ezeket egy tálban robotgép legmagasabb fokozatán 1 percig keverjük. Az olajat felmelegítjük, beleállítjuk a sütővasat és hagyjuk átforrósodni. Mikor már forró kétszer egymás után belemártjuk a tésztába úgy, hogy a vas forma csak a pereméig merüljön a tésztába (ez fontos!!!). Ezután a forró olajba "lógatjuk" teljesen, amíg le nem ugrik a formáról a tészta (szinte azonnal, ezért nem szabad, hogy felül is tésztás legyen, mert akkor nem tud leugrani. Ha és persze ezért ugrófánk a neve!!) Sütőlapáttal megfordítjuk a sütit és a másik oldalát is szép aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olaj lemenjen róla, majd tálba rakjuk a meghintjük porcukorral. Ebből a mennyiségből 70 darab lesz (jó kiadós, szerintem elsőre csak fél adagot csinálj). Egyébként elég szapora készíteni, gyorsan sül.
A recept egy német nyelvről fordított, karácsonyi receptes könyvben volt, Alexandra kiadós, olyan 20 éves...
Várom a visszajelzést, hogy sikerült!!! Sok sikert és jó étvágyat hozzá!!! Ja, amúgy tényleg fincsi!!
Nagyrózsa / Kuzsu
Hozzávalók:
5 db tojás
2 marék kristálycukor (3 dkg)
5 dl tej
45-50 dkg liszt
késhegy szódabikarbóna
A sütéshez:
1 liter étolaj
1 evők. sertészsír (púpos evők.)
A tetejére: porcukor
Elkészítés:
A tojásokat tálba ütjük, és összekeverjük a porcukorral. Apránként hozzáadagoljuk a tejet, és annyi lisztet (amaibe belekevertük a szódabikarbónát), hogy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjunk. Szűrőn átszűrjük, hogy ne legyen csomós.
Egy literes lábosba először csak fél liter olajat öntünk, és a zsírral együtt átmelegítjük. A nagyrózsa sütőformát belehelyezzük, és amikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. Hirtelen átsül. Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük. A sütés során elvesztett étolajat folyamatosan pótoljuk. Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, és úgy kínáljuk.
Kedves Csigubiga,
Ha esetleg nem talalsz embert, meg tudom kerdezni Sogornom, nekem ok csinaltattak
Hát nem tudom, az én formáim a "lengyel piacról" származnak.
Szóval jó régiek.
Ez a svéd fánk forma, ilyet már láttam én is.
Mondjuk ez sem kutya
Annyira szépek. Előbb utóbb arra is pályázok. De most a nagy méretű kellene. :D
Imádom a hagyományőrző dolgokat.
Ez is szép :)
úgy látom, a csigáknak egyre jár az agyuk... és szeretik a tekervényeset
Limara
---
Nekem kisebb formáim vannak, 3 különböző.
Ez igen!
Gyönyörű!
Ismerem. :D
Macikonyha virágfánk bejegyzése indított útnak, aztán mire megtaláltam a megoldást (svéd rosette fánksütő..másnem ebay),akkor akadtam rá. És azt hiszem, nem a németeket gyarapítanám kevés kis pénzecskémmel, hanem egy magyar mestert, aki elkészítené nekem. És szerintem szebb is a boldogi nagyrózsa.
Ugye? Köszönjük, csigubiga, hogy felhívtad rá figyelmünket!
Amúgy elnézve a sütőformát, szerintem egy kovácsmester megcsinálná neked - ezért is nem olcsó mulatság gondolom... már persze, ha eredetit nem sikerülne...
A forma szerintem szépen látszik a képről, és akkorára nagyítod, amekkorára akarod, mondjuk fénymásolóval... de egyébként a körülbelüli méretet is be lehet lőni, mert látszik a nyele, ami kb. 20 cm hosszú lehet, ha egy kezet odaképzelsz rá...
Sajnos nem találtam semmit, de muszáj belinkelnem ezt az oldalt (lehet, már ismered), ha valakit érdekel nézze meg, mert gyönyörű!!!
http://csillakonyha.blogspot.com/2011/ 10/nagyrozsa.html
Hű! Jó a fotóalbumuk az önkormányzati oldal Hírek rovatában!
Nagyon szépek a népviseletek!
A hozzászólásokat böngészd, ha elküldöd az e-mal címed, megadja az elérhetőséget.
http://www.nosalty.hu/recept/boldogi-n agyrozsa
Ezen a fórumon azt írják, hogy a polgármesteri hivatalt, ha felhívod, megmondják...
http://tv.animare.hu/forum/topic.aspx?i d=6ad6f786-83cb-4636-bbd9-eea585d69bb0
Nem semmi, mennyit kell törni magunkat egy kis boldogságért...