Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mit fözzek holnap?

Torolt_felhasznalo_282287
Torolt_felhasznalo_282287
Létrehozva: 2002. október 5. 12:33
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
  1. 2012. június 26. 19:47177501.
    A troll javítja az nlc statisztikáját, elmondhatják, hogy itt félóránként öt új regisztráló van!  
    előzmény:
    liventa (177499)
    2012-06-26  19:40
  2. 2012. június 26. 19:40177500.
    Bosszúból elárulom, hogy itthon maradt a hűtőben egy doboz zserbó! Bibibí! 
    előzmény:
    Szemi (177497)
    2012-06-26  18:59
  3. 2012. június 26. 19:40177499.

Számomra az is rejtély, hogy valaki egy e-mail címről néhány nap vagy csak néhány óra elteltével a legváltozatosabb nick-nevekkel regisztrálhat. Vagy az e-mail címe is naponta változik....?

Lehet, hogy a trollkodás nem bűncselekmény, de a zaklatás fogalmát bőven kimeríti. És nem hiszem, hogy nincs védelem a zaklatók ellen... 

előzmény:
    Szemi (177493)
    2012-06-26  18:25
  4. 2012. június 26. 19:39177498.

Máskor hangosabban mondd, vagy nagybetűkkel írd a cédulára. Süket és vak is vagyok. (Na meg inkább a húsokra koncentráltam.)

előzmény:
    CsillagViki (177496)
    2012-06-26  18:51
  5. 2012. június 26. 18:59177497.
    ..."Vissza az egész!"... -hát ez jóóó!  
    előzmény:
    kaleva (177494)
    2012-06-26  18:38
  6. 2012. június 26. 18:51177496.
    Egyik sütimben sem volt. Az egyikben mandula volt helyette, a másikban dió. A diósban cukor sem volt. :)
    előzmény:
    kaleva (177494)
    2012-06-26  18:38
  7. 2012. június 26. 18:48177495.

Süssünk, süssünk valamit!

BÁLINT TORTA

PALACSINTATORTA

KÁVÉTORTA

EMELETES CSOKITORTA

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_337076 (0)

8. 2012. június 26. 18:38177494.

Szemi, az a fasírt nagyon finom, most ettem reggel egyszeletet, de van még egy szelet belőle! Gondoskodtam magamról... 

Viki! Ha ezt tudom, hogy abban nem volt liszt, akkor ettem volna belőle!!!!

Vissza az egééész! 

előzmény:
    Szemi (177489)
    2012-06-26  18:11
  9. 2012. június 26. 18:25177493.

Kedves BB moderátor!

Engedd meg,hogy amíg 1szaki megjon, leírjam, mi a gondunk ezzel.

A fozos topiknak pont az lenne a lényege, hogy ne legyen zárt! Hogy bárki johessen és hozhasson ételfotókat, recepteket...ahogy mi is valamikor idegenként jottunk, és végul ittragadtunk.

Ha bezárjuk a topikot, akkor ez a lehetoség elveszi. Azt meg honnan tudhatnánk, hogy aki nálunk jelentkezik, hogy jonne ide írni, az jószándékkal jon-e? Hisz most írod, hogy ti sem tudjátok kiszurni a trollokat. Akkor mi hogyan tudnánk? Ha nem szurjuk ki, akkor meg mi értelme a zártnak?

Zárt topikunk, ahol tudunk beszélgetni, már van. Egy nyílt fozos topikot szerettunk volna megtartani, ahová bárki johet.

Persze ennek feltétele lenne, hogy ha valaki ilyen elmebeteg jon, az ne tehesse meg, hogy folyamatosan mocskolódik.

Elhiszem,hogy sok topikra kell felugyelnetek. De nem hiszem, hogy sok olyan van , amit valaki folyamatosan szét akar barmolni. Innen rengeteg panaszt kaptatok már , torzstagoktól, és háttérolvasóktól is... Talán kicsit nagyobb felugyeletet igényelne akkor a dolog. Nem sok olyan topik van, ami ennyi éve mukodik!! Kár lenne érte, nem gondoljátok?

Ne akarjatok minden felelosséget ránk hárítani, ez nem a mi dolgunk. Mi ide beszélgetni, tapasztalot cserélni járunk (járnánk), nem azért, hogy folyton "jelentéseket" irkáljunk nektek...

Udvozlettel:  Szemi. 

előzmény:
    moderator_BB (177485)
    2012-06-26  17:56
  10. 2012. június 26. 18:20177492.
    előzmény:
    Szemi (177491)
    2012-06-26  18:18
  11. 2012. június 26. 18:18177491.

Bár elkoszontem az elobb , de még muszáj valamit írnom.

Látom, hogy Viki berakta a  legutóbbi fozos találkozóink ételfotóit. Úgyhogy sajnos el kell keserítenem azokat a rosszindulatú emberkéket, akik azt hitték, hogy a folyamatos gyulolkodos szovegukkel szét tudják barmolni emberek barátságát. Kozlom, hogy nem tudják. 

Koszonjuk, megvagyunk, jól vagyunk! Továbbra is jókat sutunk-fozunk, és gyakran találkozunk.  És higyjétek el, nem vagyunk kevesen. 

előzmény:

12. 2012. június 26. 18:15177490.

Imádom a pavlovát! Ugye megmutatod majd?

A mézes gyönyörű. (Mint ahogy a többi is.)

Az egyensúly süti annyiban más, mint a hétvégi, hogy ebben liszt is van és több benne a cukor. (Azért egyensúly, mert  egyenlő mennyiségű liszt, cukor, vaj kell hozzá.)

előzmény:
    Szemi (177489)
    2012-06-26  18:11
  13. 2012. június 26. 18:11177489.

Sziasztok!

Hmmm, az elobb mintha valamiféle rosszindulatú bogár zummogott volna itt ossze-vissza... hát istenem, meleg van, jonnek a legyek...Egy hessintés, és már itt sincs! 

Hogy egyesek milyen fontosnak gondolják magukat...azt hiszik, hogy a rosszindulatukkal majd megmérgezik a levegot... 

Hát, legnagyobb bánatukra, ez sajnos nem így van... na nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát! 

Viki, áááh, zoldborsófozelék, azt minden nap meg tudnám enni, imádom!

A pontyot meghagyom férjnek, o nagyon szereti. A képviselofánkon megosztoznánk desszertnek. 

Ez a csokis egyensúlysuti olyasmi, mint amit most ettunk toled? Vagy az nagyon más? Szeretem az ilyen gyors sutiket, amivel nincs sok macera , pláne ebben a hoségben... 

Mostanában én nem túl sokat fozok ezért is jovok ritkábban. Ebben a hoségben orulok,ha nem kell bekapcsolni a sutot...

Ez a toltott fasírt hétvégére készult. A tojás alá raktam szeletelt sajtot, sonkát, és úgy a fott tojásokat. Kihulve szépen lehetett szeletelni. Aztán volt még bolognai rakott tészta is. 

Ajándékba készult egy ismeros lányának a ballagására ez a mézeskalács tarisznya.

És most ismét megyek mézest sutni... utána meg egy pavlovát. Remélem sikerul, még sosem csináltam, viszont most érik a málna, nem hagyhatom ki.  

További szép hetet mindenkinek! 

előzmény:
    CsillagViki (177483)
    2012-06-26  17:25
  14. Torolt_felhasznalo_224866
    Torolt_felhasznalo_224866
    2012. június 26. 18:10177488.

CsillagViki!

Mi ez a hatalmas szirupos kedvesség most ? Nem igy ismerünk, hogy te mindenki a kebledre ölelsz . Hol maradnak a kedvenc tortaképeink ? 

előzmény:
    CsillagViki (177487)
    2012-06-26  18:02
  15. 2012. június 26. 18:02177487.
    Nagyon szívesen látunk. :)
    előzmény:
    lila.tulipán (177486)
    2012-06-26  17:56
  16. 2012. június 26. 17:56177486.
    megyeeeeeeeeek :)
    előzmény:
    CsillagViki (177484)
    2012-06-26  17:53
  17. 2012. június 26. 17:56177485.

Kedves 1szaki!

Már többször elmondtuk, hogy a lehetőségeink korlátozottak és mindent megteszünk, ami technikailag lehetséges. Ha a moderációnak közvetlenül írtok (nem a topikba, hanem az email címre), akkor azonnal intézkedni szoktunk, hiszen az a levél az összes moderátornak megérkezik azonnal.

Ha jobban belegondoltok, azonosítani egy felhasználót csak IP cím alapján lehetne, ám ha valakinek dinamikus IP-je van, azt nem lehet beazonosítani, hiszen a rendszer teljesen más felhasználóként azonosítja.

Nem ismerjük az internetszolgáltatót sem, ez csak rendőrségi feljelentés esetén a rendőrség tudja megállapítani, viszont az, hogy valaki trollkodik egy topikban, az nem ad alapot feljelentésre, mert nem ütközik a törvénybe, nem számít bűncselekménynek, az csak az NLC szabályzatának megszegése. 

Ajánlottuk többször is, hogy nyissatok zárt topikot, vagy ha nem akartok láthatatlanok lenni,akkor félig zártat.

Ha félig zárt topikot nyittok, akkor bárki olvashatja a topikot, de bele nem írhat csak az akit ti beengedtek.

Értetlenül állok az előtt, hogy erre a javaslatra (ami az egyetlen lehetséges és hatásos megoldás lenne!) nem reagáltatok sosem.

Ezt a topikot le tudnánk úgy zárni, hogy továbbra is olvasható lenne a tartalma, itt maradna ezen a helyen, de nem tudna többé senki sem beleírni.

Illetve utolsó hozzászólásként beírhatnátok az új, mindenki számára látható, de csak tagok számára hozzászólható topik linkjét,mint folytatását a topiknak, így mindenki tudná, hol keressen titeket ezentúl.

Ha ilyen topikot nyittok, akkor ott a topik nyitója lenne a moderátor, aki minden bizonnyal jobban teljesítene, mint mi, "szotyolát rágva-röhögős" (és mellesleg több ezer topikot felügyelő) fórummoderátorok...

előzmény:
    1szaki (177477)
    2012-06-26  15:12
  18. 2012. június 26. 17:53177484.

Sok szeretettel meghívunk minden erre járót a főtükfalvi terüljasztalkámhoz. :)

előzmény:

19. 2012. június 26. 17:25177483.
    Hogy mit főzök holnap, igazából még nem is tudom pontosan, de a közelmúltban volt nálunk friss borsóból zöldborsófőzelék, volt rántott ponty újkrumplval, finom, apró képviselőfánk és gyors, keverős egyensúly süti sok csokival.
    előzmény:

20. 2012. június 26. 16:58177482.

Jól látom, hogy van olyan (a friss regisztrációja szerint most) nő,

- aki várandós topiktársunkat vemhesnek nevezi?

- aki másokat folyamatosan rágalmaz?

- aki soha, semmit meg nem mutat saját tapasztalatából, csak ezeket a célzott sértéseket másolja be ide?

Te, hova sorolod magadat?

Milyen képet mutatsz te magadról?

Rólad van szó.

Mások is látják.

Néha férfiként regisztrálsz, de az olthatatlan gyűlölted állandósult kifejezései elárulnak téged.

Ellened harcolok.

1szaki

előzmény:

21. 2012. június 26. 16:39177481.

Sziasztok!

Nagyon is egyetértek Veled, kedves 1szaki!

De ami itt meg ezen a NCL-n, az már a jóizlés és az emberi jóindulathoz nem hasonlitható.

Ne csak a trollokat okold, kedves 1szaki! A saját börömön tapasztaltam, hogy aki a zászló alatt vonul, az a jó, az a szép. A többit megtürik, vehet ö is levegöt. Ha ir, hát irjon, majd elmegy a kedve. 

TISZTELET A KIVETELNEK! Mert azok mindig is voltak és lesznek!

Mindig lesz egy olyan valaki, aki rosszat fog rólad mondani, csak hogy jobban érezze magát!

Nincs ismereteim és tapasztalataim szerint még egy olyan sértegetö, embereket megbántó hely, mint ezek a fórumok az NCL-en. A modiknak idejében kellett volna az ilyen bejegyzéseket törölniük, nem csak szotyolát rágva röhögni rajtuk.

Köszönöm Nektek a kedves perceket, a jó recepteket, ötleteket, a sok vigasztalást, egy maréknyi jó barátot és a zsebkendöket...

én most itt elbúcsúzom.... 

előzmény:
    1szaki (177477)
  22. 2012. június 26. 15:40177480.
    Szakikám, minden szavaddal egyetértek! 
    előzmény:
    1szaki (177477)
  23. 2012. június 26. 15:33177479.

1szaki, teljes mértében egyetértek veled,és támogatom a kérésedet!

Ami itt megy, az felháborító.

Valamikor tobbezres látogatottsága volt az nlcafenak, most napi 100 korul van a belépett felhnasználók száma. Nem tudom, megéri ez így nekik?? 

Mindennek megvan a maga oka. Annak is, ha a felhasználók elmennek... 

előzmény:
    1szaki (177477)
  24. 2012. június 26. 15:20177478.

Én csak "időszakos" látogató vagyok, de inkább már csak voltam a topicban, de az NLC-n is. Abszolut egyetértek Veled, nem igaz, hogy nem lehet semmit csinálni a trollokkal, bár biztos vagyok abban, hogy a trollok csak az  egyik ok, hogy a régiek elmentek. Mindenesetre recepteket, főzési ötleteket sajnos már egyre kevesebbet lehet találni.

Az NLC megújulása szörnyű kuszaságot hozott, régi, bevált funkciók használhatatlanok lettek, és az erre alakult topicon senki nem válaszol a feltett kérdésekre.

előzmény:
    1szaki (177477)
  25. 2012. június 26. 15:12177477.

Kedves Topiktársak!

Kb. öt hónapja levelezek az NLC különböző szintű fórumaival, hogy vegyék már észre a trollok állandósult támadásának hatását a topikunkban. 

Az volt a válaszuk, hogy nincs lehetőségük kitiltani a trollokat, de majd ők törlik a sértő hozzászólásokat, csak jelezzük a Módiknak.

Én kitartóan jeleztem, ők késleltetve töröltek.

Mindenki láthatja, hogy ez nem megoldás!

Senki nem hajlandó ide írni, hogy kitegye magát ocsmány, aljas, nem a témát érintő sértéseknek. 

Ezért nem jönnek a régiek és az újak.

Csak gratulálni tudok az NLC-nek, hogy  - a trollok akaratlan? vagy tudatos - megtűrésével milyen sikeresen támogatta az egyik legnagyobb látogatottságú topikja lerombolását.

Közben, (valószínűleg költséges megbízás keretében) nagyon csicsás lufikkal körítették  a topikok írott felületét, láthatatlan betűkkel lökték a cím második sorába a Fórumot, átállás közben idegenek számára nyitva hagyták a zárt topikokat, folytassam még?

Ebből mindenki láthatja, hogy ennyit érünk mi, a régi topiktársak, a fórum fenntartói, a szabályok betartói, a mindig vesztesek, akiket a trollok és az NLC egyaránt hülyének nézhet.

Mit válaszoltok erre?

Szeretném, a Módik nem törölnék a beírásomat, ellenben elmentenék és a trollok bájos beírásaival együüt elküldenék a főnökeiknek.

Várom a válaszokat:

1szaki

előzmény:

26. 2012. június 26. 09:37177476.

Mindehhez képest én turmixba dobálom a csalán-aloé-citromfű-menta-méz-citrom-stb. alkotórészeket -- mer'hogy ezek vannak mindig kéznél -- és vígan lehörpintem.

Növöget a kertemben sok helyes kis növényke, amit "magról vetett áfonya"-ként kaptam ----- hát erre baromi kiváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle. Mert az áfonya is nagyon kell!

Van itt egy egészen fantasztikus kiváló termék most a piacon, aminek alapja az alaszkai vad áfonya + minden létező ásványi anyag és vitamin --míg a saját csoda-áfonyám nem ontja a termést, erre kattantam rá.

előzmény:
    ancsa21 (177473)
    2012-06-26  06:05
  27. 2012. június 26. 09:27177475.

A gazpacho lett volna a következő hétvégi kánikula-levesünk, de annyi maradék gyűlt össze (mert ahányan voltunk, mindenki kotyvasztott valamit), hogy azt kellett elemészteni és már nem került rá sor.

Majd most én magamnak -- mert megérdemlem... 

előzmény:
    ancsa21 (177471)
    2012-06-26  05:01
  28. 2012. június 26. 09:02177474.

Szép reggelt (ami itt még van, ugyebár) -- Neked már délután? A tegnapi tisztességes eső után most ragyog a nap, a növénykéim csak úgy nyújtóznak.

Sajna a gombás halászlé (tán inkább halpaprikás, mert kevesebb leve volt) receptjét sajnos elmúlasztottuk megkérdezni, de a rövidebb levén kívül csak a + gombaszeletek tüntek újdonságnak benne. Mindazonáltal nagyon el volt találva.

Egyebekben pedig megint nemcsak a pőre igazságot, hanem a való élet hozzá való viszonyát is ábrázolod itten. Aki csak panaszkodik és nem hajlandó az égetően szükséges változtatásokra, de még a megoldás keresésére sem, annak én (többnyire csak magamban) egy nagyon csúnyát szoktam végső konklúzióként ajánlani (lásd privi)... 

előzmény:
    ancsa21 (177470)
    2012-06-26  04:48
  29. 2012. június 26. 06:05177473.

Közben ippeg kisérletezek az otthon készithető kókuszvajjal. Azt mondják, pl ITT is,  hogy száritott kókuszreszelékből is lehet csinálni. 10 perc alatt!!  Nálam egyelőre úgy néz ki, hogy frissből se igazán... Pedig már vagy 15 perce megy gép... Vagy csak le kéne cserélni a robotunkat egy erősebbre?

Hoppá! Ez lesz az igazán meggyőző érv férjnek arra, hogy miért is jó egy ménkű drága turmix... Mert sajnos, ez IS baromi drága... Igaz, nem iszunk, nem dohányzunk, nem kávézunk, nem és nem... Szóval EZT néztem ki magamnak. Egyelőre még érveket sorakoztatunk fel. Én pro, ő kontra... Naná, mert látta az árát  :-DDD 

A képeket az ausztráliai Blendtec oldalról kölcsönöztem.

--------------

Legyen mindenkinek nagyon szép a hete! 

előzmény:

30. 2012. június 26. 05:21177472.

A tegnapelőtti görög Húsvéti leves meg átalakult görög rizskásának, azaz porridgenak :-DD

Most nem tudom, hogy a fehér rizs, vagy a quinoa volt a bűnös, de egy biztos, másnapra jól felszivták magukat :-)) A levessel :-)) Igy vettem egy filézett halat, amit besózás után meghempergettem rizslisztben, és úgy sütöttem meg őket egy rwszelt fokhagymával elkevert vajas olajon, s az lett hozzá rá a feltét.  Ha direkt igy készült volna sem lehetett volna jobb :-)) 

Attól tartok seccperc alatt meg lehet szeretni a quinoat. Olyan jópofa ahogy egyszerre szinte láthatatlanra szétfő, de ennek ellenére rugalmasan "pattog" az ember foga alatt. Nekem nagyon bejött igy az első találkozásra is :-)) Csak ne lenne olyan borzasztó drága... 

------------------

Átadom a hirt: Egy dietetikus mondta, hogy akinek szervezetét úgy megrázta valami, mint pl az enyémet is, az egyen meg naponta egy grapefruitot, mert ez a gyümölcs nagyon megsegiti a máj munkáját, és e arra nagy szüksége van a szervezetemnek. Hát, ha már egy szaki mondja, én kipróbálom :-))

Viszont, evés helyett, én megiszom ;-)) Miután elegem lett a boncolgatásából, vettünk egy facsarót. Ennek köszönhetően hétvégén nem csak májsegitő levünk van, hanem akár többször is, frissen facsart narancslé is :-))

előzmény:

31. 2012. június 26. 05:01177471.

Tegnap nyers gazbacho levest "főztem". Egy biztos, annál gyorsabban valóban nem lehet egy ételt elkésziteni, semmint hogy mindent beledobál a ember a turmixba, majd néhány zizzenéssel kész is a leves :-))

Nyers gazcbacho leves ancsa21 módra:

Ez kb azt jelenti, hogy azt kell összeturmixolni, ami éppen otthon van :-)) 

1 uborka

Jónéhány paradicsom  

Sűrű paradicsomital (ha nektek is éretlen a paradicsomotok...)

2 db paprika (zöld és piros)

1 duci fokhagyma

néhány koriander levél

Viz és só izlés szerint

A hozzávalókat nagyjából megcsapkodni, vizzel felönteni, fűszerekkel izesiteni, majd összeturmixolni. 

Szerintem  nagyon finom :-))

-------------------

A főtt ételről nem akarok lemondani. Szeretem őket, még akkor is, ha másfajta izvilág, illetve megoldások felé indultam el. De igyekszem melléjük minél több nyers ételt is késziteni. A zöldségleveken, no meg a turmixon kivül is. Ahogy észlelem, a szervezet ezt jónéven veszi. Egy idő után! Mert a szervezetnek is tanulnia kell az újfajta étkezést. Azért ennyi öröme már legyen az embernek :-))

A délutáni fényben füredőző szőllőnek semmi köze a tegnapi leveshez,mert azt már napokkal ezelőtt kattintottam. Csak azért, mert mikor odanéztem, olyan szép szine volt. A fene sem gondolta, hogy néhány nap múlva menni fog a leves szinéhez :-DDD 

előzmény:

32. 2012. június 26. 04:48177470.

Szép jóreggelt, Mindenkinek :-))

A mai fiataloknak már helyén van az esze Liventa. Ha úgy gondolják, mindenféle szenvelgés nélkül indulnak új étkezések kipróbálása felé, s ha az nem jön be nekik, vagy kiderül, hogy másra van szükségük, akkor simán fordulnak és próbálják az újat.

Igazából, a saját, nagyon nem keresett esetemen keresztül én inkább az idősebb korosztálynak szeretném megmutatni, hogy nem kell frászt kapni, ha valami bonyodalomba futunk bele, rengeteg lehetőség, érdekes új étel van még még akkor is, ha a szervezetünk úgy dönt,  hogy bizonyos dolgokra baromian nincs szüksége. 

Hosszú otthonlétemkor tapasztaltam, hogy a hozzám években közelállóknál a muszáj okozta étkezési fordulatok esetében leginkább a sopánkodás megy. No meg a nem akarom, meg a nem vagyok én nyúl, és hasonszörű hozzáállás. Az egyik nagyon jó barátnőm erre a legjobb, vagyis inkább, a legborzasztóbb példa. Ötven év körüli, de már évek óta 4 órás inzulinon van, és mégis röcögve azt mondja, hogy ő nem nyúl,  hogy zöldeket nyammogjon, vagy igyon... Közben meg sir, mert már a hallását is, meg a látását is alaposan megrongálta a magas cukra. Meg mellé járó magas vérnyomás, stb. Pedig mit könyörögtem neki évek óta, hogy legalább próbáljon meg magán segiteni, és másként étkezni. Csak úgy, próbából. Hát nem...

Értettem azt a problémáját, hogy nincs igazán információja a hogy lehetne máskéntről. Az a fajta, szinte grammra meghatározott étkezés, amit otthon a különféle anyagcsere problémákkal szenvedőknek (pl cukorbetegség, stb) kell követni, vagy vegyük ide a nagyszámban lévő inzulin intoleránsakat is, az valóban nem segiti a helyzetet. Pedig sok egyéb megoldás létezik, csak egy alapos löket kell hozzá, aztán akár akarja az illető, akár  nem, egyszercsak beindul a fantáziája :-)) S ahogy másként kezdünk tömegesen gondolkodni, úgy alakul ezzel együtt az üzletekben, a környezetünkben lévő kinálat is!

Na, ezt a löketet próbálom én is megdöccenteni. Ha csak egy két embernek lesz kevesebb nyavalygása, és könnyebben vág neki a másfajta étkezésnek, már az is a bőven megérte kategóriába tartozik. Nálam legalábbis :-))

-----------------------

Légyszives kinálj meg a bakonyi gombás halászlé nokedlival receptjével! Határozottan jól hangzik :-)) 

előzmény:
    liventa (177468)
    2012-06-23  22:47
  33. 2012. június 26. 04:26177469.

előzmény:
    2012-06-25  20:53
  34. 2012. június 23. 22:47177468.

Nagggyon meggyőzőek, köszönjük, Ancsa! Továbbítom is Zsuzsinak, otthon is hasznosíthassa őket. Ő nem bigott vegán, ha mással kínálják, nem akad fenn rajta -- pl. nem hagyta ki a mai győztes halászlék kóstolását. De amikor teheti, kerüli az állati fehérjéket-zsírokat.

Az én kedvencem egy "bakonyi gombás halászlé nokedlival" névre hallgató versenymű volt, valami isteni párosítás -- ikrát is kaptam bele... Zsuzsi azt mondja: "ha valaki ilyen hülye mint én, gondoskodjon magáról" -- hozott is magával tofut miegymást, de azokra még nem került sor, nem nélkülözött amúgy sem. 

Mielőtt mozgalmas délutáni-esti programunkra indultunk volna, a lányok összedobtak egy jó hideg kapros koviubi levest -- na az is isteni volt ebben a melegben; bár ma nagyon kellemes az idő.

Térjünk mi is nyugóvóra, jó éjt Mindenkinek! 

előzmény:
    ancsa21 (177462)
    2012-06-23  13:45
  35. 2012. június 23. 22:11177467.

Mi mindehhez képest -- miután a lányok jól kinordic-walkingozták magukat -- átrándultunk a szomszédba halászlét falni, fröccsöt és unicumot inni; folytattuk egyik pincében jóféle roséval, másik pincében -- és milyen flancosakban -- cserszegi fűszeressel, cabernet-vel, miközben olyan eszméletlen balatoni panoráma terült elénk, hogy az hihetetlen még nekem is, aki itt élek.

Közben kidolgoztuk a holnapi programot is, ami bolhapiaccal kezdődik hajnalban és balatoni fürdőzéssel végződik este...

Soha rosszabb válságprogramot! 

előzmény:
    ancsa21 (177466)
    2012-06-23  14:36
  36. 2012. június 23. 14:36177466.

Tegnapelőtt elmentem mandulalisztet venni, hát nem belefutottam véletlen az egyetlen olyan helybe, ahol már mindenféle gluténmentes dolgot lehet kapni? Valaki megrendelt egy csomó dolgot, de nem ment érte. A tulaj meg amúgy is többet rendelt, mert úgy gondolta, hála az égnek, hogy nem csak a megrendelő lehet glutén érzékeny. Igy jártam én jól :-)) Annyira megörültem, hogy el sem tudom mondani :-)) Ezzel együtt, alaposan meghúzza a pénztárcát egy-egy ilyen gluténmentes bevásárlás...

Úgyhogy jönnek majd quinoa (már tudom, kiná-nak kell ejteni ;-), meg a jó ég tudja milyen receptek :-)) Nem hittem a szememnek, de kaptam masa harinát* is! Épp a napokban olvasgattam róla, de továbblapoztam mindig, hogy ahhoz itt úgy sem jutok hozzá. Hát tessék, most már itt van az orrom előtt :-))

Alig várom, hogy minden elfogyjon a hűtőből, és akkor jöhetnek a mexikói receptek is ;-)) És mivel lehet rendelni, a közeljövőben rendelek egy adag chia magot is. Annyira odavan érte minden, magára valamit is adó (khmmm... kicsit sznob...) gasztroblogos, hogy legalább egyszer meg kell kóstolni ;-DDD 

-----------------

A masa harina az tulajdonképpen kukorica liszt, -a valódi tortilla eredeti alapanyaga-, amit a hispán világban úgy használnak,  hogy előfőzik meszes vizben, majd kiszáritják. Igy sokkal könyebbé válik az emésztése. (Tudták a régiek a csiziót, nekünk meg újra meg kell tanulni. Meg megtalálni az olyan helyeket, ahol ilyen, gluténmentes lisztet is lehet kapni ;-))  Most már csak egy tortilla-nyomó ketyerét kéne beszerezni :-DDD

De a legjobb az lenne, ha a világ, de legalább a mi mezőgazdaságunk visszatérne ahhoz a búzához, amit a magyarok "életnek" hivtak. Nem véletlenül. 

Sziasztok, legyen nagyon szép a hétvégétek további része is! 

előzmény:

37. 2012. június 23. 14:11177465.

Tegnap kipróbáltam a házikészitésű zabtejet is. Na, ez már sokkal jobb, mint az előtte lévő rizstej! Az sem rossz, de az jó :-))

A rizstej sűrűbb lett a kelleténél, ez meg egy kicsit vizes. De nem akartam változtatni menet közben, teljesen lekövettem az eredeti receptet. Annyi az egész, hogy legközelebb kevesebb vizet teszek bele, és akkor úgy néz ki, megvan 'a' zabtej recept :-)) De azért próbálok még más recepteket is ;-)) De addig is, ezt nyugodt szivvel tudom ajánlani!

Házikészitésű zabtej – ancsa21

Ötlet innét.

Hozzávalók:

1/4 csésze régimódi zabpehely (N: valamivel több)

1/4 teáskanál tengeri só (nem kötelező)

1) Első lépés, áztatás:

Tedd a zabpelyhet egy pohárba. Öntsd fel bőven tisztitott vizzel, majd áztasd jó pár órán keresztül. A legjobb, ha egész éjszaka.

A végén öntsd le az áztatóvizet.

2) Második lépés, ha azonnal, NYERSEN akarod fogyasztani:

A beáztatott, majd leszűrt zabpehelyhez adjál kevés sót, 1 liter tisztavizet és addig turmixold, amig tejszerű nem lesz. Ha kész, hagyd a keveréket 1 órán keresztül szobahőmérsékleten pihenni.

(Eddig még csak ezt készitettem!)

2) Második lépés, mikor FŐZÖD a beáztatott zabpelyhet:

Öntsd a leszűrt zabpelyhet egy kis lábosba. Adj hozzá kevés sót, és 250 ml (egy csésze) vizet. Alacsony hőmérsékleten főzd kb 30 percig. Ha kész, hagyd teljesen kihűlni.

Az egészet add a turmixba, majd adj még hozzá 750 ml (3 csésze) vizet, és addig zümmögtesd a turmixot, mig tejszerű nem lesz a folyadékod.

3) Harmadik lépés -  SZŰRÉS, IZESITÉS

A kész levet vagy egy finomhálós szűrön, vagy + pelenka anyagon is szűrd át. A fennmaradó anyagot bármihez fel tudod majd használni (muffin, stb).

Adtam a tejhez  néhány csepp vanilia kivonatot, 1/2 kanál mézet, és kb 4-5 húzásnyi reszelt szerecsendiót is. (Az eredeti recept ajánlja még a kakaó, vagy bármilyen más gyümölcs szirup lehetőségét is.)

Ancsa véleménye:

Az eredeti recept 1/4 csészét mond, de szerintem az kevés, ezért én púpos 1/4 csészényivel inditottam. Valóban tejszerű lesz, de állásnál leülepedik. Használat előtt felrázandó :-))

Bár még nem próbáltam ki a főtt verziót, de már maga a nyers változat is telitalálat! Még akkor is,  ha nekem ez kicsit vizes volt. Kevesebb vizet kell hozzátenni, és úgy próbálgatni.

Legközelebb az izesitőket a szűrés előtt (esetleg már a főzésnél) fogom hozzááadni, mert a szép tejfehér szint elrontja a tetején úszkáló szerecsendió morzsák. 

előzmény:

38. 2012. június 23. 14:02177464.

Masala Chai, indiai fűszerkeverék izes tejes teához – ancsa21

Ötlet innét.

Zöld kardamom, 6-10 szem (Nálam több, de nem tudom mennyivel)

Fahéj rúd, 2 db felébe törve (kb 1 evőkanálnyi)

Egész fekete bors, 2 púpos evőkanál (Igen, fekete bors  ;-)), N: 1 evőkanál)

Ánizsmag, vagy édeskömény mag, 1 púpos evőkanál (N: mindkettő)

Szegfűszeg, 15 db

Szerecsendió, jópár húzás (N: Kb egy fél szerecsendió)

Friss gyömbér, 1 evőkanálnyi, lereszelve (N: darabokra vágtam, ment a turmixba)

Mindezt finomra összeturmixolni. Jól zárható akármiben tárolni. A hűtőben hetekig eláll. De ki is lehet száritani (ha friss gyömbért használtok), és akkor tovább is eltart.

A fűszer összeállitója, meg én is ;-) állitom, hogy az egész magvak a legjobbak, mert azoknak sokkal intenzivebb az ize. De ha nincs, bőven jók az őrőlt fűszerek is.

Ancsa megjegyzései:

Legyen ez a kiindulási alap, aztán mindenki változtasson kedvére. Én pl több kardamomot tettem hozzá, mert úgy szeretem. A fekete bors mennyiségét viszont csökkentettem.

Most próbáltam ki. 2 bögre vizhez adtam egy 1 szűk kiskanálnyi fűszerkeveréket, és azt összefőztem egyetlen darjiling zacskós teával. Most pompás illatok terjengenek a konyhában. Mi meg kétféle képernyő előtt iszogatjuk a magunk adagját :-))

Nagyon közel van ahhoz a fűszeres teához, amit az indiai konyhán felszolgálnak, és úgy őrzik a recept titkát, hogy nem tudom kiszedni belőlük. De azért majd újra megpróbálom :-))

Bár ez a fűszerkeverék a melegitő keverékek közé tartozik, de isszuk mi ezt az itteni hőségben is, bármikor ha indiai ételre szottyan a kedvünk. Nagyon megy a fűszeres ételekhez.

A teába tegyetek tejet (vagy tejszerű italt), mert attól lesz autentikus az egész. Leginkább az a nagyon édes sűritett tej megy hozzá, amit konzervben lehet kapni!

Felszolgálás előtt szűrjétek le, mert különben sok apró kis fűszermorzsával lesz tele a fogyasztó szája. De az sem rossz ;-))

--------------------

Képet ugyan csináltam róla ez előbb, de nincs már kedvem vacakolni vele. Majd legközelebb :-)) / Fotó az internetről /

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_282287 (1)
    2002-10-05  12:33
  39. 2012. június 23. 13:52177463.

Vegán, zabpelyhes kekszek – ancsa21

Gluténmentes, tojásmentes, tejmentes. Ötlet innét.

Kb 30-35 db jól megtermett keksz lesz belőle!

Hozzávalók:

1 1/4 csésze köles lisztté őrölve (ha kölesliszt, akkor 1 csésze)

1,5 csésze régimódi zabpely, megörőlve (ha  zabaliszt, akkor 1 csésze)

1 1/4 csésze barnarizs (ha  barnarizs liszt, 1 csésze)

1 csésze barna cukor (N: 2 evőkanál barnacukor, 2 evőkanál méz)

1 tk. tengeri só (N: két rendesebb csipet)

1 ek. Szódabikarbóna (Sok! Kevesebb kell bele!!)

1 ek. őrölt fahéj

1 csésze almaszósz (zsiradékot helyettesit)

3 ek. őrölt lenmag (tojást helyettesiti)

1 csésze mazsola

2 csésze víz

1 csésze vágott dió vagy mandula

1/2 csésze édesítetlen kókusz reszelék

3 csésze régimódi zabpely

Ahogy én csináltam:

Egy külön tálban, a lenmaggal együtt összevegyitettem az összes nedves hozzávalót. Vártam egy-két percet,  hogy a lengmag megszivja magát, és tojásként tartson majd össze.

Az összes száraz hozzávalót összekevertem egy tálban.

A végén a nedves anyagot hozzáöntöttem a száraz dolgokhoz. Nem nagyon, hanem csak éppenhogy összekevertem, ahogy irták az eredeti receptben.

Kézzel kis gombócokat gyártottam, majd szétlapitottam őket a tepsiben.

Kb 160 C fokon sütöttem őket, bő 15 percig. De még az is lehet, hogy volt az 20 perc is.

Ancsa megjegyzései:

Nagyon finom!! Senki nem hinné el, hogy mindenféle mentesen készült :-))

Nagyon sok lesz belőle! Én csak a felét sütöttem ki, ez 13 db jól megtermett kekszet jelent. A maradék nyers adag ment a fagyasztóba. Jól fog jönni egy lusta napon :-))

A kölest is, meg a zabpelyhet is magam őröltem a turmix segitségével. Néhány másodperc alatt készen volt.

Mindig azt hittem, hogy ez a “régimódi” zabpehely valamiféle főzös sznob dolog. De nem! Valóban más az ize, és úgy néz ki valóban gluténmentes lesz, mert a szervezetem eddig még nem reagált rá.

-------------

Férj most, vacsorára tesztelte egy finom masala chai teával, és határozottan jó minősétést kapott :-)) Mindkettő ;-))

előzmény:

40. 2012. június 23. 13:45177462.

Bár messze már, vagyis még a Húsvét, de ahogy ráakadtam erre a görög Húsvéti levesre, azonnal eldőlt mi lesz a mai ebédem :-))

Vegan Avgolemono, avagy görög Húsvéti leves citrommal és barnarizzsel – ancsa21

Glutén-, tej-, és tojásmentes - 4 személyre (bőségesen) Ötlet innét.

5 csésze zöldségleves (kockából, N: száritott zöldségkeverék)  

1 csésze barna rizs (N: 3/4 csésze quiona + 1/2 csésze gyöngyrizs)

2 kis gyöngyhagyma, (N: 1/2 fej fehérhagyma) apritva

1 csésze répa, szelve (N: 2 db közepes répa, felkarikázva)

Kevés olaj a dinszteléshez

2 kis gerezd fokhagyma, aprítva

1/4 teáskanál tengeri só

1 1/2 evőkanál lágy fehér miso (Bármilyen miso. Én kifelejtettem)

2 evőkanál tahini*

1/4 csésze friss citromlé (N: 1/2 citrom héját is beleraktam)

1/4 csésze élesztőpehely

2 púpozott evőkanál szárított kapor, vagy 1/4 csésze apróra vágott friss kapor (N: bő két evőkanálnyi fagyasztott kapor)

Ahogy én csináltam:

Az apritott hagymát meg fokhagymát kevés olajon majdnem készre megdinszteltem. Hozzátettem a felkarikázott répát, amivel még rövid ideig tovább dinszteltem.

Beleszórtam elsőre a quinoát, majd felöntöttem vizzel. Hozzáadtam a zöldségkeveréket, izesitettem sóval és egy fél citrom héjával. Megszórtam kb 1 evőkanálnyi kaporral.

Kb 15 perc múlva észrevettem, hogy kevés lesz a quinoa, ezért tettem még hozzá kevés rizst is.

Mielőtt teljesen készrefőtt volna, összekevertem a tahinit, a frissen facsart citromot, 1 bő evőkanálnyi élesztőpelyhet és a maradék 1 evőkanálnyi kaprot, és beleöntöttem a levesbe. Újabb néhány perc alatt készrefőztem.

Ancsa megjegyzései:

Kifelejtettem a misot. És még igy is valami eszméletlen finom lett a leves :-)) Jól összejött a tahini, citrom és kapor izkombó :-))

Nem volt itthon barnarizs, ezért feláldoztam egy fél csomag quinoat... Nagy kár volt érte! Drága mint a patika, ezért kár levesbe pazarolni. Barnarizs lesz hozzá a legjobb!! Csak előbb venni kell...

Aki nem vegán, az az élesztőpehely helyett szórhat a levesbe valamilyen reszelt sajtot.

Nem érdemes boltban venni tahinit, mert egy vagyont kérnek érte. Otthon, néhány perc alatt elkészithető.

Házikészitésű tahini – ancsa21

4 csésze szezámmag

Kb 1/4 - 1/2 csésze olaj

A szezámmagot piritsd meg szárazon. (Nem kötelező, de ettől lesz intenzivebb ize.)

Elsőre az olajat öntsd a turmixba, majd a teljesen kihűlt piritott szezámmagot. Turmixold őket össze, Hűtőben nagyon sok hónapon keresztül elvan. Az enyém közel egy éves volt, épp ma dobtam ki a maradékát :-)) 

előzmény:

41. 2012. június 23. 13:29177461.

Úgy irsz a dolgokról, hogy szinte filmszerűen látja az ember maga előtt az egészet :-)) A pogiért... hát hogy is mondjam... szóval, irigy, irigy, irigy ;-)). Az a káposztás cucc is jól  hangzik, meg is birizgáltad a fantáziámat. Jó kis házi pörkölttel.... Hmm...  Mondom én, hogy beinditod az ember fantáziáját :-))

Az meg irtó aranyos tőled, hogy a szomszédasszonyra is gondoltál. A mai időkben kezd egész szokatlanná válni. Sajnos.

Arra az esetre, ha lenne legközelebb ismét vegán vendéged, hoztam két jó receptet. Mindkettőt ma próbáltam ki, és irtó finomak. Szerintem legalábbis :-)). És még gluten-, meg tojás, meg tejmentesek is :-)) 

-------------------- 

Holnap nagy rohangálás lesz, kedvenc férjem visszasegit az egyik kollegájának, és ő, vagyis, mi leszünk a reptéri fogadóbizottság a kollega szervezte konferenciára érkezőknek. Hétfőn se igazán leszek itthon, igy felpakolom az összes mai művemet, hátha jól jön valakinek a hétvégére. Vszeg már csak vasárnapra :-))

előzmény:
    liventa (177460)
    2012-06-22  22:19
  42. 2012. június 22. 22:19177460.

Ancsa, viszonylag könnyen úsztam meg a menüt, bár rohangálásban nem volt hiány ma, mert sütési/főzési műveleteimet többször megszakította a telefon sürgős munka miatt.

Reggel sütöttem részben sajtos részben magos pogácsát -- 3 gáztepsivel, mert az jó, ha van.

Aztán főztem egy nagggyon csirkepörköltet felső combokból -- nem elegáns paprikást, hanem olyan jó piros, sűrűszaftos vidéki stílusút arra számítva, hogy szomszédasszonyomnak talán nem volt érkezése friss ebédet főzni, mielőtt kimenekítette a budai kórházból az urát -- de hazafelé vendéglőben megebédeltek. Ehelyett kaptak nagy tál pogit.

Egyrészt a pörihez köretnek másrészt a vegán Zsuzsinak sütöttem sütőben medvehagymás-rozmaringos-petrezselymes újkrumplit, a wokban pedig ugyanerre a célra kelkáposztát pároltam céklalevéllel-újhagymával-fokhagymával-köménnyel-majorannáv al, a végén pedig meglöttyintettem balzsamecettel és szépen lepirítottam .

Aztán pedig három irányból megközelítettünk egy helyi pincét (hogy ott milyen jó az időjárás!): a tulaj a lakásából, a lányok idejövet, én pedig kies házikóm felől, hogy bizt-ami-bizt jól föltankoljunk 1 vörös és 2 fajta fehérborból.

Mindezekután elköltöttük bőséges estebédünket és most ki-ki ejtőzik, mielőtt nyugovóra tér -- mer'hogy a lányok holnap időben elindulnak néhány-tíz-km-es nordic walking túrára, útbaejtik a tihanyi levendulafesztivált; délután én is csatlakozom, mert a szomszéd faluban halászléfőző verseny van, ott a helyem. Onnan nem is nagyon érdemes hazajönni, mert Csopak összes pincéi egész éjjel fogadják a portyázó vendégeket étellel-itallal, azt se lehet kihagyni büntetlenül.

A vasárnap meg majd csak alakul valahogy -- végülis a Balaton vizét is le kellene tesztelni végre.

További főzőnyersanyagaink is feldolgozásra várnak: cukkíni, gomba, saláták, husik stb. stb. 

Hát ez a rövid válaszom kedves kérdésedre...

Nektek is hasonló jókat kívánok a hétvégére! 

előzmény:
    ancsa21 (177459)
    2012-06-22  13:57
  43. 2012. június 22. 13:57177459.

Néha eszembejut ez a currys kolbász, és csak csóválom a fejem,  hogy ilyen is van  :-DDDD Nagyon ki kellene próbálni. De mint olvastam a belinkelt oldalon, csak a helyszinen az igazi ;-)) Ammeg odébb lesz még...

Szurkolok lelkem Pipidnek, de mire is kell szoritani? Dögös egy darabot kapott ;-DD 

Én meg Liventa paradicsomjait akarom inkább, s csak utána a saláta receptjét...  ;-)) Már nem is mondom, hogy mennyivel jobb izűek az otthoni parik, mint itt ezek, a még pirosan is vizizű valamik...

Nos Liventa, mit találtál ki a vendégseregnek? Főleg a vegán fogásra lennék kiváncsi!

-----------------

Legyen nagyon szép mindenkinek a hétvégéje, sziasztok! 

előzmény:
    panama (177453)
    2012-06-21  21:58
  44. 2012. június 22. 13:50177458.

Ezek biza, étvágygerjesztően néznek ki :-))

Úgy látszik, hogy a nők jobban szerethetik az édesköményt, mert nekem nagyon bejön, mig férjem nem ugrik érte. 

Igaz, valami iszonyat ritkán kell megbirkóznia ezzel a problémával, mert az utóbbi 16 évben talán ha háromszor tudtam venni :-DD

előzmény:
    Oliva_ (177450)
    2012-06-21  21:38
  45. 2012. június 22. 13:47177457.

Szivből gratulálok a valóban elismerésre méltó kulináris teljesitményedhez :-)) Remélem mindenki nagyon élvezte a felkinált ételeket!

Azért sajnálom, hogy nem csináltál egy két képet. No, majd legközelebb :-))

előzmény:
    MPiggy (177448)
    2012-06-21  18:56
  46. 2012. június 22. 13:45177456.

Erre külön, mert nagyon fontos: Orvos ajánlása volt?

Igazából nem. Két orvos -mindössze- mondott néhány szót az étkezésről. Az egyik azt javallotta, hogy az étkezésnél mehet minden tovább ahogy eddig tettem, csak ne cukor, hanem méz, stb. A másik, az itten rákközpont főorvosa meg azt ajánlotta, hogy minden étkezésnél egyek fehérjét is, főleg alacsony GI zöldségekkel együtt. (Azért néha belefér egy-egy krumplis dolog is :-)) No meg elküldött a központ didetikusához is, aholis kiderült, kb azt ajánlják, ahogy már egy ideje étkezünk :-))

A zöldséglevek irányába Domi inditott el (örök hálám érte :-)). Majd az operáció után olyan nagyon kivántam a leveket, hogy az nem lehetett véletlen! Üzengettek bentről, hogy vedd meg a gépet ;-)), mert az ilyen ötlet nem véletlenül jut az ember eszébe. Ha már időben nem figyel oda mások tapasztalatára... Amióta naponta italozom, magamon érzem, hogy nagyon, de nagyon sokat segitenek a levek. És még energiázzák is az embert :-)).

És hogy jófele inditja az embert ha kicsit is odafigyel, és meghallja a belső üzeneteit, arra épp tegnapelőtt kaptam megerősitést.

„...Minden harmadik ember élete folyamán várhatóan megbetegszik rákban, 10–15 év múlva pedig ez minden második emberre igaz lesz. – Ennek nem kellene így lennie, de mérgezett világban élünk: a víz, a talaj, a levegő is szennyezett – mondja Beata Bishop. – Mi tönkretettük a Földet, s most az tesz tönkre bennünket.

Beata Bishop gyógyult rákbetegként írta meg Teljes gyógyulás visszaesés nélkül című könyvét. Ebben kifejti: a sikeres gyógyulás kulcsa a test és a lélek összhangjának helyreállítása.

– Amikor melanomával megműtöttek, az orvosom azzal engedett haza, folytassam az életem ott, ahol abbahagytam. Jót akart, de csaknem halálra ítélt ezzel a tanáccsal, hiszen nem mondott mást, mint azt, hogy maradjak abban a helyzetben, amibe belebetegedtem.

Beata betegsége egy év múlva kiújult, és akkor kötelezte el magát a teljes életmódváltás mellett. Először Angliában, majd 1989 óta Magyarországon, könyveinek köszönhetően pedig az egész világon tanítja élni, túlélni a betegeket.

Az ő közreműködésének köszönhető, hogy Dobogókőn nyílt az első Gerson–terápia központ. A terápia lényege egy tápanyagokban gazdag, friss és párolt zöldségekből, gyümölcsökből, levekből és gabonákból álló tiszta bioétrend, és mindenre kiterjedő méregtelenítés. 

– Tudományosan bizonyított tény, hogy hangulatunk, életszemléletünk jelentősen befolyásolja immunrendszerünk működését. Ezért legalább ennyire fontos, hogy felszámoljuk rosszul működő emberi kapcsolatainkat, és átérezzük az élet apró örömeit – tette hozzá Bishop...”

----------------------- 

ITT  olv astam (hallottam) először Beata Bishop magyarul is megjelent könyvéről. Jól felkeltette a kiváncsiságom, és a  könyvet már meg is rendeltem. Remélem hozza is magával az az ismerősünk, aki nemsokára érkezik hozzánk.

A direkt méregtelenités eddig kimaradt, de ha Beata Bishop meggyőz róla, én abban is benne leszek :-))

előzmény:
    MPiggy (177448)
  47. 2012. június 22. 13:14177455.

Szia MPiggyi, de jó látni téged is :-)) És szia Mindenki másnak is :-))

A lényeggel kezdem: Egyrészt muszájból vágtam bele egy másfajta étkezésbe (direkt nem hivom diétának, mert nem is az), másrészt a magam kedvére.

Muszájból, mert kiderült, hogy inzulin és tejcukor rezisztens lettem. Hála az égnek nem olyan mértékben, hogy gyógyszert kellene szednem. De elhatároztam, hogy soha nem is akarok a jövőben sem gyógyszereken élni, inkább amig tehetem, az étkezésemen változtatok. Tetejébe tavaly november végén megoperáltak méhnyakrákkal (plusz teljes hysteroctomy), amit idén sugárkezelés követett. Ilyen helyzetben az ember valóban össze kell rántsa magát, és érzi is magán, hogy újfajta étkezésbe kellesz belevágnia :-))

A magam kedve. Talán onnét indult, hogy eleinte cudarul szenvedtem, mert el sem tudtam képzelni az életem kenyér, meg tészta nélkül. (Nem is véletlen lesz az embernek problémája...) Egy darabig nyavolyogtam rendesen, majd valamiért egy szép nap elegem lett a saját magam sajnálatából, és elhatároztam,  hogy egyrészt ebből elég volt, másrészt, ha már odanyomta a sors a problémát, akkor forditsuk azt jóra. (Tudod, ha már az élet odanyomta a citromot, akkor tegyél hozzá egy kis gint is ;-))

Sokat nézegettem, olvasgattam az interneten (teszem a mai napig is), és rájöttem, hogy glutén- és tejmentesen nem csak lehet élni,  hanem nem is olyan nehéz! De csak borzasztó sokára jutottam volna erre a gondolatra, ha nincs az internet tele csupa jószivű, jóakaratú, 90%-ban nővel, akik nem csak megosztották saját, velem azonos problémájukat, hanem az arra való megoldásokat is. Főleg ennivalókat. (Egyébként, elképesztő mennyiségben szenvednek a glutén különféle minőségű és szintű problémájától! Meg úgy néz ki, már már divattá is válik gluténmentesen étkezni.)

Ahogy olvastam ötleteiket, úgy kaptam magam is kedvet a fejtöréshez, hogy mivel tudnám szebbé, elfogadhatóbba, de főleg izesebbé tenni az új étrendemet. Még sokáig fog tartani a tanulóidőm, de már oda jutottam, hogy valóban élvezem a kihivást :-))

És mivel pontosan tudom, hogy otthon, ahol valóban bármerre is nézel, minden búzaliszten alapul, ezért tisztában vagyok azzal, hogy ilyen helyzetben mennyivel nehezebben képzelhető el egy gluténmentes élet. No meg azzal is tisztában vagyok, mennyire nincs ma idejük az embereknek. Nekem meg van, hát amit kikutakodok, megcsinálok, azt megosztom másokkal is.

Ezért hozom magammal ide sűrűn azokat amiket magam is eltanultam másoktól, vagy már meg is csináltam, hogy másoknak megmutassam, igy is lehet :-)) Talán könnyebb lesz az élete néhány embernek, mikor látja a (kipróbált), más megoldási lehetőségeket, és neki is löketet ad a továbbiakhoz :-))

Rizstej, zabtej, szójatej, stb

Az első kettőt alig, vagy hosszú hónapokon keresztül egyáltalán nem lehet kapni. Marad a magad uram, ha... :-)) A szójatejet meg-, megiszom, de egy idő után elegem lesz belőle :-)) Ezért kisérletezgetek -persze mások által kipróbált receptötletek alapján-, és amit már fogyasztásra érdemesnek tartok, azt fel is teszem.

Aminek viszont megörültem -a pénztárcám meg kiürült :-))-, hogy egyetlen helyen már itt is lehet kapni gluténmentes dolgokat! Jól be is vásároltam azonnal :-))

------------------ 

Irtó érdekes, hogy mig másoknak van bajuk az nlc-vel, addig itt primán megy. Viszont forditva is igaz. Mikor másoknak, főleg otthon rendben ment, engem állandóan kidobált, meg elviselhetetlenül lassú volt. Úgy  néz ki, a szerverük nem szeresse a határokat  :-DD

előzmény:
    MPiggy (177448)
  48. 2012. június 21. 22:18177454.
    Köszönöm szépen a linket !  Sajnálom hogy nem építették újjá, azért az érdeklődésem felkeltette hogy beszéltünk róla, így elmegyünk egy sétára a hétvégén a Duna -partra és kiderítem hogy vajon mi a valós ábra.
    előzmény:
    panama (177451)
    2012-06-21  21:41
  49. 2012. június 21. 21:58177453.

Ancsa, bocs, hogy csak most esek be, egész nap megint kapalás volt.

Nem is tudom, hogy irjam le ennek a curryszósznak az izét.. hm.. hasonlit a BQQ - mártás és a ketchup keverékére. De nem olyan sürü és meleg. Az igazit a fövárosban adják itt, a többi csak másolat. A kolbászt megsütik (nem tudom mellik fajtát), leöntik a meleg szósszal, megszórják curryporral. Ha valaki Berlinben jár, ki ne hagyja ezt  . Több mint 80 éve állitólag itt adják a város egyik legjobb kolbászát.

MPiggy,  le a kalappal a büféd elött látatlanban is! Ugyanigy vagyok vele, ha kész az étel, már éhesek a madaraim. Akkor már nem nagyon tudok a fényképezögéppel (na jó, én csak a kisméretümmel) a tányér elött balettozni.

Oliva, nagyon szeretem az édesköményt, nyersen is. De megint csak én, a többiek nem eszik

De már alig várom, hogy legyen friss, igaziiiiiiii paradicsom, hogy megint Liventa után paradicsomsalátám legyen. Mustárral és olivaolajjal 

Megyek, megnézem, mennyire vannak a fiúk a labdával. Kéremszépen holnap este a szurkolást, már csak Pipi miatt is . Kaptam ma valamelyik cégtöl postán egy plusz ajánkit, ebben rohangált Pipszi

egész délután === > 

Ebéd is volt, rántott szelet sok zöldsalátával és újhagymával, mézes-mustáros-szósszal. Délután ribizlit szedtünk a kertben. Talán abból meglesz a hétvégi sütttemény is. 

előzmény:
    ancsa21 (177445)
    2012-06-21  05:12
  50. 2012. június 21. 21:53177452.

Naggggyon guszták, Oliva!!! De kár, hogy nincs a közelben aszalt pari -- néhány aszaltszilvám van ugyan, de azzal éppen nem lenne nyárias; így halasztanom kell.

Gondban vagyok, hogy miket főzzek holnaptól: jön egy gyerekem, jön egy vegán barátnője, talán jön egy unoka is barátnővel vagy anélkül, és hazajön fémekkel teletűzdelve egy kedves szomszédom a kórházból -- és van egy csomó husi- és zöldségnyersanyagom, amikből akármi lehet... Ez nem is olyan rossz gond! 

előzmény:
    Oliva_ (177450)
    2012-06-21  21:38

Címlap