Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Nekem 2 éve van HPV-m, P2esek a cytologiáim, és több magas kockázatú hpv van bennem. ezt tipizálással, vagy mivel mutatták ki. A hpv-t egy normális kenetből mutatták ki először. Engem is akartak műteni, de még én sem szültem, így én ezt nem vállaltam. Több orvost is felkerestem, akik ezzel egyet értettek. Fél évente kell kontrollra járnom, és ennyi.
És képzeljétek nekem is voltak szemölcseim is, de azóta mintha már visszafejlődtek volna egy kicsit!
Rengeteget olvastam a vírusról, és legújabb kutatások szerinte állítólag a hpv teljesen meg is gyógyulhat.
Amúgy az orvosom azt mondta, hogy a műtéttel sem lehet a hpv-t kiírtani, ilyenkor csak a rákos sejteket tudják eltávolítani, a műtét nem garancia az eltünésre, de P3nál már javasolt a műtét.
A többi hpv-s fórumban olvastam többek hozzászólását, hogy nem tudják honnan kapták el. nos, én is ilyen cipőben járok. Nekem sem volt sok partnerem, és nem igazán tudom, hogy kitől kaphattam el. De ma már nem érdekel.
Megtanultam együttélni a vírussal, és reménykedek hogy semmi bajt nem okoz nálam. Azért én szeretném ha ez a topik nem halna meg, és mindenki beszámolna a fejleményeiről.
Sziasztok.
Tegnap közölte a dokim, hogy condylomám van és méhszájsebem. Ez összesen 2 db. műtétet jelent. . . Ja, és volt egy P3-as citológiám még novemberben.
Azt hiszem ezekkel már el is temethetem magam. :((((((
Alinkat: nekem is volt méhszájsebem a HPV előtt, le is fagyasztották, ennek ellenére később kimutatták a HPV-t. Az endot csak később mutatták ki, s a petefészekeimben volt és annak környékén. Nem tudom ismered-e a www. endometriózis. hu oldalt. Ha babát szeretnél, akkor feltétlenül nézz be oda. A dokid egyébként nem mondta, hogy az endot kezelni kell-e, milyen fokozatú, vagy egyebek? Ugyanis az endo megnehezíti a teherbeesést.
Újra P3 lett a rákszűrésem, ezért kell újra műteni:( Kicsit többet metszenek majd ki, azt mondta a dokim.
Nincs gyerekem, de állítólag nem befolyásolja a műtét a gyermekvállalást.
Ági
Aki gyermeket akar, annak mindenekelőtt való érdeke a lehetséges kezelések elvégzése. Terhességet lehetőleg negatív esetben javaslok vállalni, jóllehet egyértelmű magzati hatásairól megoszlanak a vélemények. A gyermek "ab start" nem kapja meg, mert elvben csak a szülőutakon való áthaladáskor találkozik a méhnyakban lévő kórokozóval. Azonban a terhességet a méhnyak gyulladása fenyegeti: gyulladás, időelőtti burokrepedés, koraszülés veszélye.
A Babaneten találtam, szerintem nagyon jól összefoglalja a betegség lényegét:
Ez a vírus (humán papilloma vírus) nagyon sok emberben megtalálható, a legkülönfélébb szervekben, a bőrön, stb. , de kétségkívül a méhnyakban "szeret" megtelepedni és annak váladékából (rendszerint az un. citológiai vizsgálat vagy ahhoz kapcsolódó célzott kenetvétel) kerül kimutatásra. Szexuális úton a partner húgycsövébe is bekerülhet, de az én ismereteim szerint férfiban (már csak azért is, mert a húgycső minden vizeléskor átöblítődik, ezzel szemben a cervix-nyák egy kevésbé változó hely) kevésbé okoz betegséget. A húgyrendszer hámja viszonylag ellenálló, ezzel szemben a méhnyak hüvelyi részén két eltérő típusú hámborítás találkozik, amelyek egyrészt a ciklussal dinamikusan változnak, másrészt a belső, egyrétegű hengerhám sokkal védtelenebb. és valóban vannak adatok, hogy későbbiekben belejátszhat a méhnyak sokszor rosszindulatú betegségeinek kialakulásába.
A probléma az, hogy mai ismereteink szerint a méhnyakban megtelepedő HPV hosszabb kolonizáció (megtelepedés) után hajlamosít a méhnyak rosszindulatú betegségeire, ezért bizonyos életkor felett a vizsgálati eltérés (köznyelvben pl. méhszájseb néven említik) és HPV együttes előfordulása szövettani tisztázást indokol. Ez a méhszájból történő kimetszés, amely nemcsak diagnosztikus értékű, de gyógyítja is az elváltozást.
A szakma szabályai tudomásul veszik, hogy a nők nem elhanyagolható százalékában a HPV kimutatható, de azt is mondják, hogy a 35-40 éves kor előtt rákot okozó hajlama nem jelentős. Az apróbetűs kiegészítésem úgy szól: a "kolonizáció" időtartama a lényeges.
Vizsgálati eltérés nélküli HPV kolonizáció is igényel kezelést: Erre sokszor elég a tablettás gyógyszeres kezelés, és/vagy a méhnyak ecsetelése. Gyógyszeresen javasolt pl. az az immunrendszert is erősítő Isoprinosine tabletta hosszas adagolása. (A sikerhez legalább 5-6 hétig napi 3x2 (!) adagban kell szedniük. )
A magas költség ellenére megfontolandó a partner vizsgálata és szükség szerint párhuzamos kezelése is. A fordulópont, hogy a méhszájon van-e kolposzkóppal kimutatható elváltozás. Ha van, szóba jöhet fagyasztásos, vagy sebészi módszerrel végzett rekonstrukció: ezek közül a legelterjedtebb az un. loop-conisatio, ami egy kis megterheléssel járó és az esetek túlnyomó részében végleges gyógyulást okozó beavatkozás.
Ha nincs méhszáj-elváltozás: gyógyszeres kezelés mellett pár hónap múlva kontrollt kell végezni.
Férfiaknál szemölcsöket, kiütéseket okozhat. Kezelni KELL és a teljes gyógyulásig a nőkkel való kapcsolatot az ő érdekükben szüneteltetni kell. HA nincsenek külső jelek, de akár a legkisebb vizelési "szokatlanság", panasz felmerül, szintén orvoshoz kell fordulni, mert a húgycső is fertőződhet.
Tavaly volt meg műtétem. Nekem a HPV méhszájsebet okozott, de a citológiám végig P2-volt. És képzeld, a műtét utáni szövettanomban endometriózist találtak!!! Az összes orvos akinek mutattam a szövettant, azt mondta, hogy ilyet még nem látott soha, hogy itt lenne endó.
Sajnos már októberben ismét kiújult a méhszájsebem, szóval a HPV megmaradt! Most immunerősítket kapunk a férjemmel, hogy legyőzzük a vírust!
Ez érdekes amit mondtál, hogy P2-vel is volt HPV-d? Na ilyet még nem hallottam:-( És akkor a műtét után már kimutatták, hogy elmúlt a HPV? Vagy mostz honnan tudni , hogy a P2 mellett már nincs?
Köszi szia
Én se szültem még, de nekem a doki semmi ilyesmit nem mondott, hogy császározni kéne, s egyáltalán, hogy bármilyen módon ez befolyásolná a szülést. A műtétnek 4 éve lesz a nyáron és azóta is P2-es rákszűrés és semmi egyé.
Csak ezért kérdeztem annyit:-) Köszi a választ
Szóval akkor amikor terhes lettél már volt HPV-d? A doki mit mondott? Simán szültél? Miben befolyásolta a terhességet szülést ez a HPV?
És mikor kiderült, hogy HPV van kaptál valami gyógyszert? Vagy megműtöttek?
És P3 volt az eredményed? És mi az, hogy a gázosabb fajtából?
Köszi , szia
És a rákszűrés eredmény mi lett? És megműtöttek?
Gyereked van már?
Köszi, szia
Na mindegy a lényeg a rendszeres szűrés, mert tök jól ellehetsz, bármilyen gyulladással, anélkül, hogy tünete lenne. Ha pedig nem csípik el időben, akkor lehet rögtön műtéttel nyitni a kezelések sorát.
És milyen jó, mert ha lesz lányom ő is örökölni fogja.
Nekem nem volt semmi problémám.
Az a baj, hogy sajnos szerintem a legtöbb orvosnál az dominál, hogy ő melyik gyógyszergyártóval van lepaktálva, nem az, hogy a betegnek mi a legjobb.
Sajnos nekem is P3 lett a cytológiám. Igaz én még nem tudom mitől. Most Gyno-Pevaryl kúpot használok 5 napig aztán hétfőn újra cytologia és eredményvárás.
A "probléma" csak az, hogy 11, 5 hetes terhes vagyok. Ami miatt bonyodalmasabb a terápia. Azt mondták, hogy ha az ismételt is P3 lesz megműtenek így terhesen is:-(((
TIMOCI:És kezelnek valamivel vagy mit mondott a dokid?
ÉSZAK: Milyen kenőcsöt használtál a kúp után?
Sziasztok.
Borzasztó mennyi mindennek ki vannak téve a nők:(
Műtöttek? Kaptál valami gyógyszert?
Nekem is van, de a nőgyógyó azt mondta ne aggódjak. Elküdlték kitenyészésre, ott kiderült hogy nincs. Ellenben volt candida.
Milyen fogamzásgátlót szedsz?
Ez olyan gáz hogy orvoshoz kell elmenned, hogy az ember tudjon végre dönteni.
Volt egy P3-m, utána kúpkúra, nem használt, megint P3. Ő erre azt mondta, hogy műteni kellene, de mivel még nem szültem, így próbáljunk meg még valami krémet. Szerncsére az helyrehozott. Most azonban az új nőgyógyászom elképedve hallgatta, hogy akkor nem lettem megműtve, és azt mondta ehhez annak semmi köze, hogy szültem e vagy sem. Ráadásul a fogamzásgátlóra amit eddig szedtem (3 és fél éve) azt mondta, hogy életveszély, már nőgyógyászok is csak szigorú feltételek mellett írhatják és hogy fél évtől tovább nem ajánlott szedni. Hiába mondtam, hogy nekem eddig is orvos írta, úgy nézett rám, mintha valami illegális magzatelhajtó szert vettem volna valamelyik piacon.
A condylomádat mivel kezelték ki? Azt mondják, hogy ebbôl csak tünetmentessé lehet válni, de benned marad!
Igy nagyon konnyen vissza lehet fertozodni. Addig nem szabad egyutt lennetek, mig mindket partnernek nem lesz negativ eredmenye. Sok doki azt mondja, hogy felesleges. De ez nem igy van. Azota nincs gondunk, de addig sosem tudtam meggyogyulni.
Mindenkinek, aki beteg jobbulast kivanok!!!
Tovább adhatod? Ez szörnyû!
en 2002 tavaszan fennakadtam a rakszuresen (P4), mehszajseb. Vissza kellett mennem biopsziara, amit altatas, erzestelenites nelkul csinaltak. Ezt a korhazban el sem akartak hinni. Azonnal muto, altatas. Kivagtak egy jo nagy darabot a mehnyakbol, egettek, vartak. Negyedevi kontrolok, majd az utolson megint fennakadtam. A valtozatossag kedveert Clamidia. Nem segitett az antibiotikum. Aloe Vera gelt ittam. Elmult. Most feleve nem voltam kontrolon. Egyik betegsegnek sem volt tunete nalam, pedig eleg sulyosak voltak. Isteni szerencse, hogy kiderult, mert csak 21 eves voltam.
Egy dologra szeretnelek figyelmeztetni Titeket, ha mutetre kerul a sor. Engem 2nap alatt kidobtak a korhazbol (egy het a jo, ennyi mindenkepp kell), raadasul vereztem, utana meg 18 napig. Aztan arra kell figyelni, es a dokival megbeszelni, hogy mutet utan egy kis csovet kell betegyenek, nehogy osszeforjanak a dolgok. Nekem nem tettek be, de szerencsem volt. Egy normalis doki elmeselte, hogy kell cso, mert kulonben, ha osszeforrnak a dolgok, nem tud menstrualni a no, es ujabb mutet.
Szoval, aki mutetre var, kerje ki tobb orvos szakvelemenyet. En majdnem megjartam. Tanuljatok a peldambol.
Remelem tudtam segiteni. Bocs, hogy ilyen hosszura sikeredett a beszamolom.
EzVicc
hacsak nem a rosszabbik fajtából származik olyan mint a szemölcs. . . kúpkezelést adnak rá, ha nincs reagálás egy fél éven belül (a kúra maga egy hét), akkor műtét is lehet belőle. . .
Tavaly nyáron kiderült, hogy méhszájsebem van, rákszűrés P3-as lett. Októberben megműtöttek vele, nem volt előtte semmilyen kúpkúra. A kontroll rákszűrésem múlt hónapban szintén P3 lett, ezér 3 hét múlva újra műtét:(
Az októberi beavatkozás után egy immunerősítőt írtak fel, de ez sajna nem segített.
Én érintett vagyok:( Mit szeretnél tudni?