Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Tűzfolt-naevus flammeus
2010-05-16 14:311.
Létrehozva: 2010. május 16. 14:31
Sziasztok!
A kislányom tűzfolttal született, most 20 hónapos.
Tűzfolt=naevus flammeus=naevus vasculosus=port-wine-stein
Ez a folt nem múlik el idővel.
Ha a te családodban is előfordul, gyere beszélgessünk, osszuk meg a tapasztalatainkat.
Sziasztok!
A lányomnak is van "tűzfoltja", kb. 20 Ft-os nagyságú a jobb combján. Születésekor ott volt, a zárón még naevusként, utána a 6 hetes kontrollon már haematomaként emlegették. Aztán ez az elnevezés maradt. Lila volt, erekkel, idővel rózsaszínesedett.
Gyerekorvos kezdetektől azt mondta, idővel halványulni fog, iskolás korára akár el is tűnik.
Most 4 éves, és vaóban sokat halványult. Mérete nem változott, pedig a gyerek alaposan megnőtt :-)
Azt vettem észre, hogy ott pl. nem barnul úgy, ha nap éri, mint a környező területeken.
A családban másról nem tudok, akinek ilyen lenne.
Sziasztok!
Nekem is van tűzfoltom és anyukámnak szintén azt mondták: el fog múlni...
és ennek már 20 éve, még mindig megvan és ugyanolyan!
Bal oldalt van a hasamon, tenyérnyi méretű és hihetetlenül zavar :(
persze jobb, mintha az arcomon lenne! De nekem ez is épp elég, emiatt annyira gátlásos lettem.
Lassan egy éve járok lézeres kezelésre, 6 hetente... A kezelés nem fájdalmas, olyan mintha egy gumival csíptek volna meg. Utána picit még égni szokott, de semmi más.
Bár utóbbi két alkalommal felhólyagosodott :(
Eddig még nincs különbség csak annyi, hogya folt is foltos lett, hol sötétebb hol világosabb de nagyon látványos :(
Ha gyerekemnek is lenne, biztos hogy lenne lehetőségem eltávolíttatnám!!!
Sziasztok,
A tűzfoltok a látható helyeken idővel elmulnak. AMi ilyen vörös lilás cucc az hemangióma. Ezt érdemes kezeltetni mert ezzekkel lehetnek problémák.
Nekem is volt tűzfoltom születéskor a homlokomon de 2-3 éves koromra eltünt.
Sziasztok!
Továbbra is keresem a kislányomhoz hasonló folttal született embereket, gyerekek szüleit, stb. Jó lenne valakivel megosztani a tapasztalotakat.
malvin
Köszönöm a válaszokat!
Akinek van tűzfoltja: Miylen gyakran kell/ kellett szűrővizsgálatra járnotok?
Nekünk azt mondták, hogy akár serdülőkorig is kialakulhatnak szövődmények, és e miatt rendszeresen kell ultrahangra járnunk. Mivel a kislányom lábán is vannak foltok, ezért azt mindták, hogy lehet, hogy az a lába gyorsabban fog nőni, és ezért nagyobb lesz. Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata?
Szia!
Egyik unokatestvérem kisbabája született tűzfolttal - az alkarján van a kisfiúnak (már iskolás).
Egyészen sötét liláspiros, diónyi, kitüremkedő terület volt korábban - unokatesóm polár védőket varrt neki rá - idővel valamennyire visszahúzódott, de még jól látható.
A kisfiúnak kicsit nagyobb korában a veséjével volt probléma, sokáig nem találták az okot, hogy miért véres a vizelete, majd kiderült, hogy a két veséje mellett van neki egy harmadik, apró, csökevényes vese-szerűsége is. Szó volt róla, hogy azt meg kell műteni, de aztán nem vagyok benne biztosa hogy erre már sor került.
Az a baj, hogy most már meg nem tudom mondani, hogy mit válaszolt a rokonom, hogy volt-e a kettőnek köze egymáshoz... na de, ez is egy eset.
Üdv.: M.
Szia
Nekem a jobb arcomon van ilyen, engem nem zavar. Nem látom. :-)
Gyerekként ajánlották a lézeres műtétet, de akkor még gyerekcipőben járt a dolog anyu nem engedte. Mostmár megcsináltatnám, de egy vagyon.
Ha nagyobb lesz a gyerek érdemes utánajárni és megcsinálják (azt hiszem Honvéd kórház) azért egy fiatal nőt zavar az ilyen.
Egyébként harminc múltam, de a pirosságon kívül semmi zavaró dolgot nem tapasztaltam, nyáron vastagon kell kenni naptejjel illetve ilyenkor sokkal csúnyább is. Bár én nem látom. Ja és várandósság alatt is durvul a dolog.
Ildikó
Köszönöm a választ. (a lin nem látszik)
Igen, lézerrel lehet halványítani a foltokat.
Engem az esztétikai szempontok nem érdekelnek, hanam az esetleges belső szervi szövődmények. eléggé ritkán fordulnak elő, de a lehetőség miatt sok kivzsgálásra kell járnunk.
Biztosan rakerestel mar a neten, de ha esetleg ezt meg nem olvastad, belinkelem:
Itt azt irjak, hogy lezerrel nagy esellyel el lehet valamennyire tuntetni sok esetben. Ha kell leforditom pontosan a szoveget.
Nem akarlak a topikodtól eltéríteni, csak ha véletlenül nem láttad volna, akkor esetleg 2 régebbi topikban is olvashatsz egy kicsit a témáról pluszban.
Tűzfolt babánál- volt az egyik topik címe pl.Köszönöm a választ!
A köznyelvben több fajta foltot hívnak tűzfoltnak. Azt ,ami idővel elmúlik, azt inkább lazacfoltnak hívják, és rózsaszines. A kislányom foltjai sötétlilák, és a derekától a lábujjáig elszórtan vannak, a bal oldalán.
az én lányomnak is volt mindkét szemhéján és a szemöldöke között, felette a homlokán. most 22 hónapos, és teljesen elmult neki.
a tarkóján is van, az viszont semmit nem változott, de a haja már teljesen eltakarja.
Nekünk is azt mondták, elmúlik.
egyáltalén=egyáltalán
szemháján=szemhéján
Bocsi!
Huh, hát az én fiaimnál is van tűzfolt, de ezek kicsi foltok, egyáltalén nem zavaróak. A nagyobbiknak csak a tarkóján van (ő már 3 éves, ezért nem látszik már), a kicsinek (6 hónapos) a jobb szemháján és a szája felett van egy-egy kicsike folt. Én azt hittem, hogy megkarmolta magát a pocakban és eleve így született, de amikor rákérdeztem a gyerekorvostól, ő mondta, hogy ez tűzfolt, és hogy az első években még látszani fog, de aztán elmúlik. Mondta, hogy hol jobban, hol kevésbé fog látszani..., függ az időjárástól is, stb.
Nálatok mekkora a folt? És miért ne múlna el?
Én úgy tudom, majdnem minden gyereknél van ilyen.