Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Galuska-Nokedli -Sztrapacs
2004-09-08 10:471.
Létrehozva: 2004. szeptember 8. 10:47
Sziasztok!
Mint kezdő háziasszony, a tanácsotokat szeretném kérni.
Hogyan készítsek tuti biztos nokedlit a csirkepörkölthöz? Egyszer már próbálkoztam, de egy nagy ragacsos kemény massza lett a végeredmény :-(
Tulajdonképpen mi a különbség a galuska, nokedli, sztrapacska között?
Köszi mindenkinek :-)
Mint kezdő háziasszony, a tanácsotokat szeretném kérni.
Hogyan készítsek tuti biztos nokedlit a csirkepörkölthöz? Egyszer már próbálkoztam, de egy nagy ragacsos kemény massza lett a végeredmény :-(
Tulajdonképpen mi a különbség a galuska, nokedli, sztrapacska között?
Köszi mindenkinek :-)
A főzőlevéből meg lehet levest készíteni-kis borssal fűszerezve és kevés sztrapacska- tészta visszatevésével.
Lányok, ha már így benne vagytok. . . . egy májgaluska recepttel is megdobna valaki?
Azt hallottam hogy májkrémből is lehet csinálni. Igaz ez?
A galuska meg a nokedli ugyanaz, csak vidékenként más a neve.
2 személyre:
2 tojás
1 tojásnyi víz
annyi liszt, hogy a tejfölnél sokkal sűrűbb, közepesen lágy tésztát kapj.
Sós vizet forralsz. Elkészíted a masszát: a tojást és a vizet jól elkevered, de nem vered fel simára. A lisztet aprajánként adagolva kevered, de ne legyen síma tészta, éppen csak álljon össze.
A forrásban lévő vízbe - javaslom, hogy először galuska szaggatóval - adagonként bele szaggatod. Óvatosan megkavarod, hogy ne ragadjon le. Ha feljött a víz színére, jó. Szűrőkanállal kiszedni, leöblíteni, és forró zsiradékra (zsír, vaj, olaj) részedni.
A sztrapacska alapjában véve szlovák étel. A nyers krumplit (csak öreg krumpliból jó) finomra lereszeled (almareszelő) és ebből tojás + liszt segítségével galuska tésztát készítesz, és kifőzöd. Nem kell megijedni, ha bizonytalan kinézetű lesz a főzővíz, ez a krumpli miatt van.
Leggyakrabban juhtúróval + Pörccel (kockára vágott és kisütött füstölt szalonna) fogyasztják. Mi gomolya túróval, vagy rendes tehéntúróvel és tejföllel is esszük.
Ezt is lehet köretnek adni hús mellé.
Sok sikert !!
A tocsnit tényleg hasonlóan kezded. Csak borssal, fokhagymával fűszerezed és olajban kisütöd. Tejföllel finom vacsi, de jó főzelék feltétnek is.
Azért maradt egy nagy masszában egyben a nokedlid sztem, mert: 1. kicsit lágy volt a tésztád, 2. nem kavartad fel közvetlenül az adag beleszaggatása után a felforrt vizet. Nagyon fontos!:-) És kell a vízbe egy evőkanál olajat is önteni, akkor nem ragad össze a kiszedés után sem. A tészta állagra olyan kemény legyen kb. mint a lángostészta. Én elsőre úgy csináltam anno. h. a zubogó vízbe a kész massza kb. egy fakanálnyi részét szaggattam bele és kifőztem. Ha jó lett, okés a tészta, ha szétfőtt, lágy lett, akkor még utólag is rakhatsz bele egy kis lisztet és nem megy tönkre az egész bekavart alapanyag. Sok sikert!:-)
Lignon, ez kb. hány személyes adag?
a tojassargaval keverd el a grizt, majd a felvert tojasfeherjed forgasd bele. So bors, zoldfuszer.
A nokedli: arra mar kaptal jo receptet!
Sztrapacska:
daralt nyerskrumpli liszttel, soval, borssal. Kiszaggatod, kifozod. Fokhagymas tejfollel es allitolag juhturoval (boa) jo.
Ebbol a tesztabol lehet tocsit (lapcsanka, krumplibaba, tocsni. . . ) kesziteni. Belesimogatod forro olajba egy kanal segitsegevel es megsutod. Itt a tesztaval lehet trukkozni: meg fokhagymat mar a tesztaba, hagymat, reszelt sajtot, extra fuszereket.
És ne izgulj, én is csesztem már el nokedlit, hajjaj!
Ja, még egy: ha a főzővízbe teszel pici étolajat, akkor nem ragadnak össze a nokedlik. Volt már olyanom, hogy a szűrőkanálból kiöntöttem a nokit, és egybe maradt az egész, mint egy torta. . . :(((
1-et kiveszel, elvágod, látszik szinén, izén is érzödik.
Ha 1-2 beleszaggatás után szétmálik akkor még grizt, ha kemény még tojást (kanál hideg vizet) hozzákeversz.
A nagylábosban lobogva forrjon a viz, ebbe szaggasd bele, de csak kicsit, majd pár perc mulva szedheted ki, kostold meg. Vizbe is kell so. Ha jo szaggathatsz bele többet, jo ha van olyan tologartos szaggatod, nem a sárga kerek, a szögletes fehér jobb.
Sztrapacska az nyers krumplibol van.
Azt hiszem galuska v nokedli szokás szerinti, de grizgaluska van csak, griznokedli az nincs. A grizgaluskát ha csinálsz, csak tojáshoz keversz grizt (darát) sot, fini bele az aprora vágott petrezselyem is. Ennek állni kell vagy 5 percig, a griz megszivja magát, tehát ezt folyosabbra kell késziteni és sür¨bb lesz.