Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szénmonoxid érzékelő
2011-10-16 16:581.
Létrehozva: 2011. október 16. 16:58
Sziasztok!
Szénmonoxid érzékelő/riasztó készüléket szeretnék beszerezni, de nagyon tanácstalan vagyok milyen legyen a kiválasztott. Rengeteg félét találok a neten. Akkus, elemes, olcsóbb, drágább, de mi a külömbség?
Szívesen vennék tanácsokat!
Litta
Szénmonoxid érzékelő/riasztó készüléket szeretnék beszerezni, de nagyon tanácstalan vagyok milyen legyen a kiválasztott. Rengeteg félét találok a neten. Akkus, elemes, olcsóbb, drágább, de mi a külömbség?
Szívesen vennék tanácsokat!
Litta
Nem érdemes a pénzt sajnálni, ha co érzékelőről vagy füstérzékelőről van szó. A lényeg, hogy jól működjön, és meg lehessen előzni a veszélyt. Én a Kidde termékeivel teljes meg vagyok elégedve: https://kiddeotthon.hu/szen-monoxid-veszjelzok. Ráadásul az oldalukon csomó hasznosat lehet olvasni a témában.
Sziasztok!
Érdemes szénmonoxid érzékelőt venni központi fűtéses társasházba?
Egyáltalán nem értek hozzá :/
köszi előre is!
legfontosabb infók a szén monoxid témáról
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jrpovXUUrFY
videóinfó a szén monoxid mérgezésről
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jrpovXUUrFY
Bocsánat, hogy közbevauzok, csak megjegyezném, hogy a CO könnyebb a levegőnél. DE, mert nem sokkal, ezért a legkisebb légárammal is (elég ha elmész a szobában) összekeveredik a levegővel, ezért nem szabad a mennyezetre rakni.
A CO2 nehezebb a levegőnél, ezért használják pincészetekben (must erjedés) a "gyertya-próbát"
A gázkészülékekre tett megjegyzéseddel nagyrészt egyetértek
szép napot!
Köszi
Szia!
Épp ma olvastam, hogy fatüzelésnél is keletkezik szénmonoxid. Nálunk épp pár napja fújt vissza az erős szél egy csomó füstöt, hogy mennyi szénmonoxid volt benne, azt nem tudom. Az érzékelő mindenesetre nem jelzett, de azért kiszellőztettünk, már csak a füst miatt is.
Itt egy link:
http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProper ties/oid/0/KonyvReszegyseg.4_7355;
jsessionid=4E457ACCAFA87 09968266235A52F977D
"A rossz szellőzéssel működtetett gépkocsi, kályha, bojler, gázmelegítő, olajkályha, fa- és széntüzelésű kályha szénmonoxid-mérgezést okozhat."
Szia!
A fa tüzelésű kályhából is vissza tud jönni csak a co? Már úgy értem, hogy ott ha a szél visszafújja a kéményből az égésterméket, akkor a füst is visszajön, azt meg úgyis észreveszi az ember, nem? Vagy ez nem így van?
Nyugis írta:
"A CO mérőt 140-160 centire, maximum, de lehet akár 60 centire, sőt, a padlóra is lerakni.
A Gáz-CO kombinált érzékelőt 140-160 centire.
Az utóbbi kettőt vagy abba a helységbe érdemes, ahol a (konvektorokhoz viszonyítva) nagyobb teljesítményű cirkogejzír vagy gázvízmelegítő van. Azonban a gázkészülékektől minimum 1 méteres távolságot tartani. Vagy oda, ahol a legtöbbet tartózkodik a család, pl nappaliba.
A füst és gázérzékelőt sohasem szabad közvetlenül gázkészülék fölé, és annak 150 centis körzetébe felrakni."
Lehet, hogy az az ideális, amit írtál, én totál laikusként abszolút nem értek hozzá. Viszont egy oldalon igen eltérő leírást olvastam:
"A szén-monoxid érzékelő elhelyezése azokban a helyiségekben, ahol tüzelő-, vagy fűtőberendezés működik:
Az érzékelő a CO forrásától 1,5-3 m-re legyen!Az érzékelőt az ajtó és ablak felső élénél magasabbra kell szerelni, de a mennyezet és az érzékelő közötti távolság minimum 15 cm legyen.Mennyezetre szerelés esetén az érzékelő és a falak távolsága minimum 30 cm legyen.A szén-monoxid érzékelő elhelyezése CO kibocsátó forrástól távol lévő helyiségekben:
Az érzékelőt belégzési magasságba kell elhelyezni, azaz a hálószobában a padlótól 50-70 cm-re, más helyiségekben a padlótól 150-160 cm magasságban."http://gyujtoforras.hu/szen-monoxid-co-merg ezes/
Számomra ez elég pontos és precíz leírásnak tűnik, amit feltehetőleg nem hasraütésre talált ki valaki, hanem szakmai tudás áll(hat) a háttérben. Ettől független koránt sem biztos, hogy ez a tuti. Ha jár erre szakember, szívesen meghallgatnám a véleményét.
Sziasztok!
Nekem 2 készülékem van, 1 a fürdőszobában, egy pedig a nappaliban, a fatüzelésű kályha felett. Mindkettő olcsó, kínai gyártmány, az áruk 3000 ft körül volt.
http://www.vg.hu/vallalatok/vg_online/vallalatok _-_belfold/090119_szenmonoxid_256483
Ezen a linken azt írja a szakember, hogy:
"Az olcsóbb készülékek ugyan biztosan jeleznek, ha – megfelelő beszerelés mellett – szénmonoxidot érzékelnek, de valószínű, hogy akkor is riasztanak, ha erre semmi szükség.
Ezek az olcsó mérők ugyanis a veszélyes gázon kívül más hatásokra is reagálnak. A szakértő személyes tapasztalata szerint érzékenyek lehetnek a hőre vagy akár egy hajfixáló flakonjából kiáramló hajtógázra, vagyis nem lehet megállapítani, mitől indulnak be. A riasztó – rendeltetésének megfelelően – rendkívül kellemetlen hangot ad, így egy ilyen mérővel kissé nehéz együtt élni."
Ebből a szövegből számomra az a rész a legfontosabb, hogy mindenképpen riasztanak az olcsóbbak is. A vakriasztásos rész biztos igaz némelyikre, én viszont ilyet még nem tapasztaltam a több éve meglevő (és különböző fajtájú) készülékeimnél. Az egyik jelzett egyszer, de az nem vakriasztás volt, hanem kifogyott az elem és azt jelezte. Mellesleg a szakembereknek amúgy is érdeke beleverni a csúfot az olcsóbb készülékekbe. Vegyünk drágát és szereltessük be velük jó pénzért... Akinek futja rá, az tegye. Sokaknak viszont még ételre sincs pénze.
Nyugis, mint Szaki!
Megvehetem azt a CO érzéékelő készüléket, ami 100-150 ppm közötti értékre van beállítva?
... az ajánlott készülék is tényleg megfelelő.
Ez viszont hamis a leírásban:
"35 ppm - Az egészségügyi határérték
200 ppm - Enyhe fejfájás, szédülés 2-3 óra után
400 ppm - Erős fejfájás 1-2 óra múlva, 3 óra után életveszélyes
800 ppm - Szédülés, émelygés, görcs 45 percen belül, ájulás 2 órán belül
9000 ppm - 1-2 percen belül halál."
Így inkább megfelel a valóságnak:
35 ppm magas, de még elfogadható (nálunk 32)
200 ppm fölött már szédülés, hányinger, ájulás 20-30 perc után
400 ppm-től fölfelé már halál is lehetséges 0.5-1 órát követően
2000 ppm felett már szinte percek alatt halál, ha nincs oxigén utánpótlás…
Szia! Olvasd el a dobozon, használati leírásban, hogy mid van. Az általam leírt értékeket aszerint alkalmazd.
CO érzékelőnél azért lehet akár a padlóra is rakni (bármily furán hangozzék), vagy 60 centire is rakni, ám 160 centi fölé semmiképpen, mert mint írtam, nehezebb a levegőnél. Jah, és nálatok a fürdőbe!
A Zárt égésterű, meg kondenzációs meg miegymás jól hangzik… ha sok pénzetek van, és 5-6 évente van pénzetek új készülékre, és jóval szervizigényesebbek,… mert hogy a mostani készülékek ennyire készülnek, míg a régiek 30 évre…
Sajnos a gázkészülékekre is igaz, hogy a mostaniak a „dobd el és vegyél újat” típusú elvet követik…
Üdv: Nyugis
Hát elhiheted, hogy felőlem te is olyan gagyi sz.rt veszel meg magadnak, amilyet csak akarsz. Egyszerűen azt nem állom meg szó nélkül, ha valaki még magának is bemeséli, hogy az pont ugyanolyan minőség, mint az, amihez esetenként évtizedes múltra visszatekintő gyártó gyártott, aki már valamit letett az asztalra.
Na, ez verte ki a biztosítékot. Stimm?
Egyébként tényleg hagyjuk a témát. Nagyapám mondta mindig, "vaknak hiába mondod, milyen a piros."
Nekünk ez jött be ( a Model One). Mocsok drága, de asszem ezen nem a spórolás az elsô szempont.
http://www.klima.hu/index.php?command=klima_static&name=senco
Korábban kénytelen voltam egy gagyibbat venni a Mediamarktban, de az akkor is sípolt, ha nem is ment a fűtés, egyszer volt szervízben, de továbbra is szar volt. Volt hogy vödörrel takartuk le, amíg a "beállítást" végezte, mert már egy órája sípolt, miközben mennünk kellett és nem akartuk újrakezdeni mondjuk hajnali 2-kor... Az ember azt gondolná ilyennel nem játszanak, mégiscsak az életed múlik rajta. No igen, én naiv. Nemtom hol a francban vannak ilyenkor a fogyasztóvédôk.Mindenesetre nem bíztam benne ( pedig az is 7000 ft körül volt, a Senco inkább 20 000) és vettem Senco-t, mikor végre rájöttem, hogy a szomszéd utcában árulják.
Arra is kell figyelni, hogyha nem kell áram a fűtéshez, akkor elemeset vegyél, mert ha elmegy az áram, nem fog jelezni. Viszont ha a fűtéshez is kell az áram, akkor mindegy. Padlótól legalább 110 centire kell, ez volt ráírva.
Köszi a választ!
Bocsi, hogy tovább alkalmatlankodom, de pont azt nem tudom, hogy 60 cm-re tegyem, vagy 140-re. :)
Leginkább az alvástól tartok, mert napközben nem fűtünk.
A 60cm az pont az ágy magassága. A 140 meg ugye kb. az álló ember. Ezért érdekelne, hogy most akkor "bejön" az ajtón a CO, és felülre kúszik, onnan terjed lefelé, vagy alul kúszik, és felfelé terjed. Azaz, az előtt jelezzen, hogy eléri a fejünk szintjét az ágyban, ami ugye 60 cm. De most akkor felülről "támad", vagy alulról? (Már bocs az idióta megfogalmazásért. :)
Fürdőben van a cirkó, és mellette a háló. Fürdő ajtaja csukva, hálóé nyitva. Javaslat? Ja, Honeywell CO érzékelő, nem vezetékes. :(
Legközelebb tuti zárt égésterű cirkót veszünk...
Mezei füstérzékelő (vagy mostmár nem tudom mi a fene a hivatalos megnevezése) panel lakásban lakunk, a környékünkön sincs gáz! Villany a tűzhely, a fűtés meg távfűtés. Tehát nekem csak arra kell, hogy ha esetleg rosszúl kapcsolom le a tűzhelyet (réginél volt ilyen gond, nem részletezem) és esetleg ott felejtek egy serpenyőt olajjal, vagy akár mi mást és elkezd esetleg füstölni akkor visítson.
És lehet, hogy ez egy gagyi szar, amit vétek volt megvenni, de a legkisebb eltérésre vonyít, nem is kicsit!
Arra is jelez, ha a villanytűzhely forró felületére lecsöppen pár csepp olaj a fakanál végéről. És nekem ez kellett.
Ha meg megfekszik, és mondjuk elkezd jelezni ha kinyitom a borsos üveget és tüsszögök akkor meg kivágom a francba és veszek egy másikat.
Vélhetően egy ugyanilyen gyagyi szart.
Nem baj.
Felőlem meg akár a Holdon is vásárolhatsz magadnak....
Remélem egyértelmű a mondat...... vagy tán értelmezési gondok vannak?
Erre azt mondta a gázszerelőm, hogy egyes CO érzékelők jellegzetesen beriasztanak az öblítő szagára is, merthogy az valamilyen szempontból hasonló anyag. Persze lehet, hogy ő tévedett :) nálunk öblítőre nem riasztott, CO-ra annál inkább, mert bizonyos széliránynál megrekedt a kéményben az égéstermék. Annyira elegünk lett, hogy épp két hete cseréltettük le új zárt rendszerűre (a nem egészen 9 éves készüléket), ami a falon kívülről veszi a friss levegőt.
köszi szépen! én erre nem is gondoltam, azt hittem csak a kéményes házak vannak veszélbyen.
Majd Nyugis megmondja a biztosat, de az én logikám szerint olyan lakásba kellhet, ahol nincs az égéstér a lakótértől jól elszeparálva.
Tehát pl. ha a kazán kívülről veszi a levegőt és kívülre is engedi az égésterméket, vagy eleve a háztól elkülönült helyiségben van (központi fűtés), oda nem kell.
De ahol pl. kéménybe távozik az égéstermék és nincs hermetikusan lezárva az útja, ott akár az is előfordulhat, hogy az erős szél "visszafújja" a gázt és bekerül a lakótérbe.
Nekünk Honeywell márkájuak vannak, a plafontól 60 cm belül, az oldalfalon, a konvektoroktól, ablaktól 1 m -re.
azt is írjátok már meg, lécci, hogy miylen lakásba kell szénmonoxidmérő?
lehet hogy hülyeséget kérdezek, de én nem tudom, hogy melyik típusú fűtés okozhat bajt?
Szerintem ilyet nem írt.
Csak azt, hogy neki, az ő céljaira megfelelő az, amit vett.
Szia! Azért mond mindenki mindent, mert sokszor fogalomzavarral küszködnek, az oda-vissza fordítgatások miatt keverik a szezont a fazonnal...
A Füstgázérzékelőt plafonra kell szerelni.
A Gázérzékelőt plafonra vagy a plafon közelébe.
A CO mérőt 140-160 centire, maximum, de lehet akár 60 centire, sőt, a padlóra is lerakni.
A Gáz-CO kombinált érzékelőt 140-160 centire.
Az utóbbi kettőt vagy abba a helységbe érdemes, ahol a (konvektorokhoz viszonyítva) nagyobb teljesítményű cirkogejzír vagy gázvízmelegítő van. Azonban a gázkészülékektől minimum 1 méteres távolságot tartani. Vagy oda, ahol a legtöbbet tartózkodik a család, pl nappaliba.
A füst és gázérzékelőt sohasem szabad közvetlenül gázkészülék fölé, és annak 150 centis körzetébe felrakni.
ELVILEG……….
Most füstjelző, gázérzékelő, vagy szénmonoxid érzékelő, esetleg a két utóbbi kombinációja?
Nem mindegy…. :))))
A költői kérdésedre… NEM!
Minden szerkezetben van egy (vagy több) „érzékelőkristály”, amely úgy van kalibrálva, hogy a levegőben lévő anyagokat érzékelje, és amellyel „reakcióba” kell lépnie, akkor riasszon. Nem véletlen az sem, hogy sokféle műszer, sokféle kivitelben és árban létezik (az én második kézi CO érzékelőm 5 éve került 250 ezer forintba, és 10 évenként /vagy mikor bejelez, hogy kéri/ kell újrakalibráltatni).
Nem véletlen az, hogy minél jobb minőségű például egy lakásba felszerelhető gáz vagy CO riasztó, az annál pontosabban csak arra jelez, amire kel neki. Ám, ha valami össze-vissza mindenre, ott már gond van…
A boltokban kapható olcsóbb kütyük többsége már újkorában is erősen korlátozottan, fenntartással használhatók, mint sejthető, ám azt kevesen tudják, hogy egyik szerkezet sem örök életre van tervezve, az érzékelő véges érzékelő-képessége miatt. Tehát X időnként vagy be kell vizsgáltatni, vagy újat kell venni.
Ez ritkán szerepel a leírásokban…
A füstérzékelőkről. Ezek nem a szénmonoxidot érzékelik, ezért jóval egyszerűbbek mint pl egy CO mérő.
csodálkoztam?????? NEm! félreértettél
és én nem CO jelzőről, hanem füstjelzőről beszéltem! a kettő nem ugyanaz!
( abszolút zárójelben: amikor én ezt vettem, előtte körbenéztem szakboltokban, és pontosan ugyanazt márkát, ugyanattól a gyártótól származót vehettem volna meg dupla árért, és kevesebb garanciáért, mint amit a gagyi boltban vettem)
de lényegtelen a dolog, nekem az a fontos, hogy a legkisebb változás esetén is jelez.
lehet tovább kötekedni.
szép napot!:)
Jesszus, és ezt le is mered írni, hogy gagyiboltban veszel ezer forintért egy KÉSZÜLÉKET és csodálkozol, hogy nem működik úgy ahogy kellene?
A magyar emberrel tényleg mindent meg lehet tenni...
Szia!
Látom értesz hozzá, lenne egy kérdésem, mert mást mondtak az üzletben, és mást ír a használati utasítás.
Szóval, melyik helyiségbe, és milyen magasra kell szerelni az érzékelőt?
A fürdőbe, a cirkó közelébe, vagy a hálóba az ajtóhoz? És milyen magasra?
Lehet, hogy rossz...
Kétségtelen; nem egy laboratóriumi műszer, de úgy látom, hogy a leg minimálisabb változásra is jelez.... Ez alatt azt értem, hogy mire én észbe kapok, hogy bekapcsoljam a tűzhely felett az elszívót, mert mondjuk későn kaptam le az olajat a lapról és ugyan én még nem látom, hogy enyhén is füstölne, a masina már visít.
Téves "riasztása" még soha nem volt.
Ja, Öcsém egyszer gyútott rá a konyhánkban ami kb 18-19 négyzetméter... jelző majdnem a középen van kb 5-10 centire lóg le a plafonról... és a füstjelző megszólalt mire Ő odalépett az ablakhoz, hogy kihajoljon rajta...
Úgy látom, hogy profi vagy a dologban, ezért nem is vita szítása volt a célom a válaszommal.
A nappaliban is van egy, igaz aránylag közel a számítógéphez a polcon nem a mennyezeten, és amikor egy alkatrész lefüstötl a gépben, mire érzékeltük volna a problémát már jelzet...
Lehet, hogy az oxigén szint változást érzékeli???? (a kérdés csak költői)
Köszönöm.
Szakmám… szakmai ártalom… :))) Illik ismerni e dolgokat, illetve illik jó szerszámokkal és műszerekkel dolgoznom… 10 éve használok professzionális kézi CO mérőt...
Nyugis!
Nagyon okosakat írsz! Nem is tudtam, hogy melegben fel, hidegben pedig leszáll! Én az emeleten alszom, ahová a meleg nagyon klasszul felmegy, ezért is jutott eszembe, hogy minél hamarabb venni kell egyet.
köszi!
Köszönöm szépen, hogy válaszoltatok!
Ez a digitális féle máris felkeltette az érdeklődésem, mindjárt utána nézek. Igen, attól is félek, hogy állandóan riasztani fog, ha kell ha nem. Jó nagy hangja lehet!
Amúgy a napokban állítottunk be egy kandallót, most próbálgatjuk, nagyon klassz dolog, de félek is attól az alattomos CO-tól.
Azt hiszem minél hamarabb beszerzek egyet, mégpedig egy vezetékest.
Mégegyszer köszönöm szépen a jótanácsokat.
Litta
Ha mindenre jelez, az nem túl érzékeny, hanem ROSSZ!
Kuka…
A LIDL-ben és hasonlókban eleve nem illik/szabad/szokás olyan biztonságtechnikai eszközt vásárolni, amire valaki a saját maga és a családja életének megvédését szeretné rábízni…
Egy jól kalibrált készülék (a benne lévő érzékelő) csak arra az anyagra jelezhet, és csak olyan mennyiségre, amire gyárilag be van állítva. Amúgy semmi értelme!!!!!!!!
Nekünk volt már több féle. A mostani egy digitális, kijelzős (tehát írja a mért co mennyiséget). Ez jött be leginkább. A régiek vagy folyamatosan riasztottak, vagy nem lehetett tudni, hogy elem merül vagy tényleg co...
márka: Fireangel vagy Senco
Mi kb 2-3 éve vettünk a Lidl-ben füstérzékelőket ezer Ft körül volt darabaja, én nem tudom milyen márka, de olyan baromi érzékeny hogy nem lehet mellette a konyhában szalonnát prítani! Sőt akkor is bekapcsol, ha nagyon forr a tésztavíz és felcsap a gőz! Pedig mostmár elég nagy a konyhánk, tehát nem egy pici légtérre kell gondolni.
Ez elemes és ha már kezd merülni az elem akkor halk pittyenésekkel figyelmzetet, aktív állapotban meg egy nagyon picike pirs led villan meg rajta időnként.
Szóval szerintem baromi jó találmány, én örülök, hogy megvettük.
A gázérzékelőnek kisebb a jelentősége, hiszen már 15 ppm-es értéknél erősen érződik, ami pedig bőven a normális határon belül van. Kevesen tudják, de Magyarországon már nem városi gáz, hanem földgáz rohangászik a vezetékekben több mint 20 éve, AMI NEM MÉRGEZŐ! Ez egy sintelen, szagtalan, ám jól éghető gáz, amit egy semleges, úgynevezett etil-merkaptánnal szagosítják.
Jobban megéri egy jobb minőségű, megbízhatóbb vezetékes (!!!!!!! Ugyanis az elemesek kisebb teljesítményűek, gyakrabban vakriasztanak) szénmonoxid mérőt vásárolni.
A CO egy igen alattomos dolog. Elsősorban nagy mennyiségben tökéletlen égéskor keletkezik. Abszolút szagtalan, melegen a levegőnél könnyebb, azonban lehűlve a levegőnél nehezebb, tehát alul gyűlik össze. A hatása is gyilkos. Blokkolja a vörösvértestek oxigénfelvételét, mert megköti a hemoglobin a szénmonoxidot. Magyarán szólva halálba lehet aludni általa… De enyhe mérgezés tüneteként az oxigénhiány miatt látás, hallásproblémák, hányinger, szédülés lehetséges.
A kézi műszeremmel az elmúlt 8 évben szinte minden hónapban mértem 800-1000 ppm közti értéket!!!!! 1-10 normális, 10-32-ig magas, de még elfogadható, 33 –tól (ekkor már vészriaszt) 200-ig nagyon magas, veszélyes, 201 ppm fölött erősen életveszélyes… mindent lezárni, plombálni, azonnal szellőztetni…
Léteznek kombinált érzékelők, azok közt is a vezetékeseket érdemes megvásárolni.
Szia!
Mi félévente/évente megnézetjük a gázkészüléket és mellette Senco one érzékelőt használunk. Nagyon drága, de a biztonságunk megér ennyit. Remélem, ha baj van, akkor riasztani is fog időben...
http://www.drgaz.hu/os/php/wtermresz.php?tid=1
Én most füstérzékelőn gondolkodom és nem tudom, hogy melyik lenne a jó választás. Esetleg ha valakinek lenne ötlete ezzel kapcsolatosan is....