Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba
 
Kedves Fórumozók!

Felhívjuk figyelmeteket, hogy a politikai topikokat csak a jogszabályokban kötelezően előírt mértékben moderáljuk, ezért itt fokozott a személyeskedés, vita, anyázás veszélye. Aki ezekbe a topikokba ír, illetve ezeket olvassa, készüljön fel lelkileg, és húzzon vastag bőrt a várható virtuális pofonok ellen, mert a moderátorok itt NEM törlik a bántó hangvételű hozzászólásokat, ha azok nem sértenek személyiségi jogokat, vagy egyéb jogi előírásokat.

A moderálással kapcsolatos további részletek a Felhasználási Feltételekben (http://www.nlcafe.hu/felhasznalasi) olvashatók.

Üdv: a moderátorok
Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba! Politikai gumiszoba

Máris becsaptak

jujube
Létrehozva: 2010. Április 21. 07:33

Tavaly azt igérték, hogy 2010-ben nagyarányú adócsökkentést terveznek, amennyiben ők győznek:

 

Lesz 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, ha a Fidesz kerül kormányra - jelentette ki Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedd este.

 

 

 

Tegnap már azt mondták, nem lesz adócsökkentés!

 

http://hvg.hu/gazdasag/20100420_fides z_adocsokkentes

 

 

Szemét egy társaság!!

  1. 2010. november 23. 10:513915.

    "Az örökbefogadott gyermek szülője nem nevelőszülő, hanem a gyermek teljes értékű szülője."

     

    Ezzel egyetértek, de sajnos, örökbefogadott gyermekről olvastam.  

     

    Azóta kiderült, hogy majd a végrehajtási - kormányrendelet - tartalmazza, hogy mi számít be a 40 évbe és mi nem.

     

    Úgyhogy addig lehet találgatni.

     

    "miért járna nyugdíj olyan időszakra, amikor valaki sem nem dolgozik, sem gyermeket nem nevelt?"

     

    Mert eddig - legalábbis pár évvel ezelőttig - beszámított a felsőoktatási intézményben folytatott tanulmány.  Az az új, hogy nem számít be. 

     

    Mivel a 40 éves szolgálati idős nyugdíj nem igazán kedvezmény, hanem teljes jogú nyugdíjat jelent, így disszonáns, ha eltér a szokásos nyugdíjszabályoktól.

    De lehet, hogy egy ideje már a felsőoktatási sem számít be, mintha ezt olvastam volna.

     

    Ami a "kedvezményt" illeti - nos, nyugtával dícsérjük a napot, még senki sem látta az ominózus kormányrendeletet, de egyébként is "érdekesnek" tartom, hogy kormányrendeletben határoznak meg bizonyos alapfeltételeket -, azért nem akkora  durranás: csak pár évvel hoznak előbbre nyugdíjazást, és ne felejtsük el, hogy a munkanélküliség is ezt a korosztályt terheli (55 éves kor után ez nagyon éles).

    Nyilván nem fog élni ezzel a lehetőséggel az, akinek jó állása van.

     

    Sőt, nem is lehet jó állása egyszerre, mert bizonyos jövedelem felett szüneteltetni kell a nyugdíjat.  

     

      

    előzmény:
    mazsula (3914)
    2010-11-23  10:44
  2. 2010. november 23. 10:443914.

    Két különböző dologról beszélünk. Az örökbefogadott gyermek szülője nem nevelőszülő, hanem a gyermek teljes értékű szülője.

     

    valahol az elején még nevelőszülőről volt szó, ami kétféle: önkéntes és hivatásos. Az önkéntesnek szerintem bele kellene esni a nyugdíjkedvezménybe, a hivatásos pedig tudtommal munkaviszony tb-járulékkal.

     

    Valóban nem az érintett korosztály vagyok, de továbbra sem értem, hogy miért járna nyugdíj olyan időszakra, amikor valaki sem nem dolgozik, sem gyermeket nem nevelt?

    Önmagában az, hogy előre takarékoskodott nyugdíjas éveire, akkor is, ha nem volt munkája, mert minimális TB-t akkor is fizetett, erre még nem ok.

     

    Lehet, hogy a 80-as években  a diplomások bére is alacsony volt, de azóta egy diplomásnak sokkal jobb esélye van munkahelyet találni és általában magasabb bérrel, mint a nem diplomásoknak. Nyilván vannak kivételek, de tessék csak egy álláskereső statisztikát megnézni. Most nem a "Dunát lehet vele rekeszteni"-fajta diplomára gondolok, hanem a valóban magas szintű szaktudásra.

     

    Ne feledjük el, hogy ez kedvezmény, és jó lenne ha a valaha létezett vasfüggönyön is átlátnánk végre. Európában lassan ott tartanak, hogy fokozatosan 70 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, mert nem tudnak nyugdíjat fizetni a demográfiai deficit miatt. És ott nem fosztotta ki a társadalombiztosítást a kommunista kormányok hada (az OTI-t 1951-ben számolták föl, az 1907 óta felhalmozott vagyont beterelve az SZTK-ba, majd a szakszervezeti vagyon lenullázódott a szocialista gazdaság becsődölése miatt, kiprivatpzálták, elkallódott, ki tudja, mi lett vele...)!

    előzmény:
    pannacotta (3910)
    2010-11-22  18:55
  3. Torolt_felhasznalo_755340
    Torolt_felhasznalo_755340
    2010. november 23. 08:543913.
    Majd sec-pec alatt megváltoztatják a hatályos jogot új világunk bevett szokása szerint! Ez nem lehet akadály a forradalmároknak.
    előzmény:
    pannacotta (3910)
    2010-11-22  18:55
  4. Torolt_felhasznalo_755340
    Torolt_felhasznalo_755340
    2010. november 23. 08:503912.
    Nem tudom, mikor volt a diplomás sokkal jobban megfizetve mint a segédmunkás? Én spec nem erre emlékszem 80-as években biztos, hogy nem így volt.
    előzmény:
    mazsula (3907)
    2010-11-22  17:12
  5. 2010. november 22. 18:563911.

    A módosító javaslatokat is elolvastad? Kár ideidézni egy leírt javaslatot, amikor mostanában az a divat, hogy erre ezer módosítót nyújtanak be egyéni képviselők és ezek közül néhányat el is szoktak fogadni.

     

    Majd meglátjuk, mi lesz a vége.   

    előzmény:
    Reszka (3909)
    2010-11-22  18:12
  6. 2010. november 22. 18:553910.

    Attól tartok, másról beszélsz, mint amiről szó van. 

     

    Akárhány éves vagy te - bár nem tudom, hogy jön ez ide, életkorodnál fogva sem lehetsz érintett ebben a kérdésben -, attól függetlenül  jelenleg úgy néz ki, hogy aki gyermektelen és egyidejűleg (!) 40 év szolgálati idővel rendelkezik (pl. 58 éves nő és érettségi óta dolgozik), az nem veheti igénybe ezt a kedvezményt.

     

    Legalábbis ilyenre utaló jelek vannak, de még semmi sem biztos.

     

    Az örökbefogadásra vonatkozóan pedig fenntartom a véleményemet: az diszkriminatív, ráadásul alkalmazhatatlan is (azaz a törvénynek ez az esetleges passzusa végrehajthatatlan lesz), mert az örökbefogadás - pláne, ha ún. titkos - nem vizsgálható.   

     

    És mivel a hatályos jogunk szerint az örökbefogadott gyermek minden (!) szempontból saját gyermeknek számít, így jogellenes is megkülönböztetést tenni.  

    előzmény:
    mazsula (3907)
    2010-11-22  17:12
  7. 2010. november 22. 18:123909.

    Már megint 42-44-ezel, mikor pontosan tudod, hogy szól a benyújtott tervezet:

     

    „A társadalom­biztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tny.) 18. §-a a következő (2a)–(2c) bekezdéssel egészül ki:
    „(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki

       1. legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
       2. azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

    (2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
    (2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet.”

    Részletes indokolás 1. §-hoz (12. o.)
    Az a nő, aki az említett kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, az életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat. Annak érdekében, hogy a munkában töltött idő meghatározó jellege ne csökkenjen, a kedvezmény igénybevételének további feltétele a minimum 32 év kereső tevékenységgel szerzett jogosultsági idő.”

     BE LEHET FEJEZNI A KÁROGÁST, MEG LEHET VÁRNI A TÉNYLEGES TÖRVÉNYT .

     

     

    előzmény:
    pannacotta (3905)
    2010-11-22  12:44
  8. Torolt_felhasznalo_978881
    Torolt_felhasznalo_978881
    2010. november 22. 18:003908.

    Én mindig azt az elvet vallottam, hogy az országnak szüksége lesz egy erős szocialista (nem posztkommunista!) ellenzékre! De ahhoz előbb Gyurcsányékat el kell takarítani!

     

    Utána lehet filozofálni, de a szekértolók nincsenek felhatalmazva most a kritizálásra.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_960800 (0)
     
  9. 2010. november 22. 17:123907.

    40-50 közötti gyermektelen, diplomás nő vagyok.

    Miért járna nekem olyan dologért nyugdíj, amiért nem dolgoztam meg?

    Aki a munkája mellett gyermeket is nevel, az nyilvánvalóan több idő, felelősség, energia, mint gyermek nélkül.

    Amíg én nappali tagozaton tanultam, addig más esetleg nehéz fizikai munkát végzett, sokkal nagyobb egészségügyi kockázatnak kitéve, a kevesebb iskolai végzettségéből adódóan rosszabbul fizetve, mint egy diplomás bér, és kevesebb lehetőséggel is. 

    Viszont társadalmilag az utcaseprő vagy bérszámfejtő munkája is ugyanolyan fontos, mint a vízügyi mérnöké, de az alacsonyabb bérből (esetleg több minkanélküli periódusból) adódóan kevesebb nyugdíjjárulékot tudott befizetni, tehát itt szerintem inkább kompenzál a nyugdíjrendszer.

     

    A nevelőszülők esetében részben egyetértek, de csak akkor, ha önkéntes nevelőszülő az illető, mert ha ez a munkaviszonya, akkor 40 év után ugyanígy beletartozik a nyugdíjat igénybevevők táborába.

     

    A gyermekek esetében a 8 év reális. Jóval általánosabb az, hogy 3 (akár 4) gyerek 3 éves lett 8 éven belül, mint az, hogy sok gyerek esetén mind 3 évnél nagyobb korkülönbséggel születtek meg.

    Ha az anyuka egyszerre több gyermekkel van GYED-en vagy GYES-en (mondjuk az egyik csecsemő, a másik másfél, a harmadik 2 és fél éves), akkor tudtommal maga a gyermekgondozási ellátás (tehát az ez után fizetett tb- és nyugdíjjárulék) sem jár duplán-triplán, csak a családi pótlék jár a gyermekek száma szerint.

    Mivel a nyugdíjellátásban nem  számolhatják ki minden családnál külön-külön, hogy mennyi ideig voltak gyesen, és milyen korkülönbséggel születtek a gyerekek, gondolom, ezt a 8 évet úgy állapították meg, hogy az érintettek csaknem teljes spektruma beletartozzon.

     

    Tudom, nem vagyok jogász, csak végiglogikáztam az egészet.

     

    Egyébként a nyugdíj mértéke szinte teljes egészében a demográfiai összetevőkön múlik: a háború utáni (Magyarorsazágon a Ratkó-) korszak generációja után nyugdíjba menni lehet ugyan, de a jövedelmemnek csak kb. 10%-át fogjuk megkapni, vagy annyit sem, az biztos. A probléma az egész európai nyugdíjrendszert fölborítja pár éven belül. És ezt nem azért írtam, mert azt kívánom, hogy igazam legyen.

     

     

     

    előzmény:
    pannacotta (3906)
    2010-11-22  12:55
  10. 2010. november 22. 12:553906.

    És tegyük hozzá: nem jár ez a "nyugdíjkedvezmény" - egyáltalán nem - a gyermektelen nőknek, valamint az örökbefogadó szülőknek sem (ez utóbbi pedig kifejezetten alkotmányellenes).

     

    Nem jár a felsőfokú oktatásban töltött évekre - a diplomások tehát eleve hátrányban vannak -, és a gyed-gyes idejére maximálisan 8 évig, 3 gyermek esetében (azaz itt is lespóroltak egy évet).    

    előzmény:
    pannacotta (3905)
    2010-11-22  12:44
  11. 2010. november 22. 12:443905.

    Tedd hozzá, hogy aki pl. munkanélkülin kényszerült lenni - ami biztosítotti időnek számít és a rendes nyugdíjszabályok szerint eddig beszámított a nyugdíjba -, az az idő sem számít bele ebbe a 40-42-44 évbe. 

     

    Csak hogy tudja mindenki. De majd megnézem alaposabban ezt a jogszabályt, mert erős a gyanúm, hogy még van, ami nem számít bele.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_413693 (3903)
    2010-11-22  10:06
  12. 2010. november 22. 12:423904.
    Ezt én nem mondtam soha. 
    előzmény:
    Reszka (3901)
    2010-11-18  18:39
  13. Torolt_felhasznalo_413693
    Torolt_felhasznalo_413693
    2010. november 22. 10:063903.
    Vigyázz, becsapós nyugdíj! Így teljesíti a Fidesz az ígéretét Negyvenévi munkaviszony mellé három gyermek is kell „Okos lány módjára” fogja teljesíteni a kormány kevés számú konkrét kampányígéretének egyikét, a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba engedését. Az erről szóló jogszabályba – a lapunk birtokába jutott tervezet szerint – annyi korlátozó feltételt építettek be, hogy a legnagyobb kedvezménnyel alig néhány százan élhetnek majd.
    előzmény:
    jujube (1)
    2010-04-21  07:33
  14. 2010. november 18. 18:413902.
    "aranyló búzatáblában áll a Vezér, mosolyog, egyik kezében telt kalászt morzsolgat, a másikkal kelet felé mutat", lábát tescoszaros csirkeszárnyon nyugtatja.......
    előzmény:
    Segédszárnyas (3900)
    2010-11-18  17:14
  15. 2010. november 18. 18:393901.
    Rendben, csak azért emlékeztettelek, mert nem szeretem a valótlan állításokat. "Nem voltam tagja soha pártnak" mondtad féligazságodat.
    előzmény:
    pannacotta (3897)
    2010-11-18  10:29
  16. 2010. november 18. 17:143900.

    "valóban nem jobboldali ténykedés az oroszok kikergetése"

     

    Orbán Viktor kikergeti az oroszokat :o)

     

    Már látom is a Munkácsy-triptichon méretével vetekedő festményt a Parlament kupolacsarnokában kifeszítve: aranyló búzatáblában áll a Vezér, mosolyog, egyik kezében telt kalászt morzsolgat, a másikkal kelet felé mutat. A búzatábla szélén állomásozó szovjet hadosztályok rémülten menekülnek a mutatott irányban.

    előzmény:
    Reszka (3895)
    2010-11-18  10:23
  17. Torolt_felhasznalo_324086
    Torolt_felhasznalo_324086
    2010. november 18. 17:133899.

    Dehogy kell az embereknek!!!Az a sajnálatos ebben az egészben, hogy akik rászavaztak, már azok is megbánták, nem ezt várták.

     

    Kérdezd meg az embereket, hogy mióta ígérgetnek nekik mindenfélét, hogy jobb lesz, ha nem is most, akkor az elkövetkezendő pár évben biztos. Ezt halljuk nagyjából 20 éve. Engedtessék meg nekem, hogy csak azt hiszem el, ami megtörtént, és amit a saját bőrömön érzek. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
    2010-11-18  08:21
  18. 2010. november 18. 13:423898.

    Az, hogy ki minek nevezi magát az teljesen irreleváns. A nácik is szoci munkásmozgalom voltak és később, mikor már tényleg párt lettek akkor is szerepelt a nevükben a "Szocialista" és a "Munkáspárt", miközben ez rendszerint a baloldali, jellemzően kommunista pártok jellemzője és ráadásul ebben az a szép, hogy a szociális intézkedéseik tisztán nemzeti alapon működtek és a munkásokat is úgy abajgatták a háború alatt, hogy ételjegyért kellett dolgozniuk. Nem jelent ez még semmit, bárki kitalálhat olyan párt nevet amit csak akar, nem feltétlenül fog az olyan szemléletet közvetíteni... vagy csak idővel változik meg.

     

    előzmény:
    pannacotta (3897)
    2010-11-18  10:29
  19. 2010. november 18. 10:293897.

    Nem néppárt. Néppártnak a jobboldali-konzervatív tömörülések nevezik magukat manapság.

    Az párt. Bár nem túl egységes, és az is lehetséges, hogy felbomliik és több párt lesz belőle (gondolom).

    De ez bármelyik pártot elérheti, egyszer még talán a Fideszt is.

     

    Ja, 1989-1992. között voltam tagja pártnak, sem azelőtt, sem azóta.

    Hú, ez igen, micsoda pártoskodást hajtottam végre életemben. 

     

    Az egy szép rendszerváltó időszak volt, kár, hogy semmi sem valósult meg abból, amit akkor gondoltunk a jövőről.  

    előzmény:
    Reszka (3894)
    2010-11-18  10:21
  20. 2010. november 18. 10:273896.

    A leginkább baloldali párt ma a Fidesz - gazdaságpolitikáját tekintve -, de azért bal- és jobboldalinak politológiai értelemben mást neveznek. 

    Társadalompolitikai szempontból viszont nincs jobboldalibb párt a Fidesznél.

     

    Most nincs időm megvitatni, hogy mi a jobb és mi a baloldali pártok jellemzője, de az MSZP-t én jobboldalinak sem tartom, sokkal baloldalibb - összhatását tekintve - annál.

     

    De nem annyira, mint a Fidesz gazdaságpolitikája, az a legsikeresebb Rákosi-időkre emlékeztet.

    És az még csak a kezdet, amit csinálnak.

     

    Ha a Matolcsy sokáig ott marad - végül is, az ő gyökerei sem éppen konzervatív-jobboldaliak -, fog még ez a párt még inkább baloldalra sodródni (továbbra is a gazdaságpolitikáról beszélek, a többiben a Fidesz abszolút jobboldali).     

    előzmény:
    Reszka (3895)
    2010-11-18  10:23
  21. 2010. november 18. 10:233895.
    Hát igen, valóban nem jobboldali ténykedés az oroszok kikergetése, Nagy Imre újratemetése és a rigai demokratikus ifjúsági mozgalom személyes tömegbázisú támogatása......abban a vetületben, ha tudomásul vesszük, hogy Oroszország és az MSZP sosem volt baloldali párt.
    előzmény:
    pannacotta (3893)
    2010-11-18  10:17
  22. 2010. november 18. 10:213894.

    Ja, azt hittem, hogy a szocialista az egy néppárt. Hát, tényleg nem az, ezt itthon jól bebizonyították, tényleg a kis kiválasztottak pártja.

     

    Döntsd már el, hogy Orbán konzervatív-e vagy inkább populista, ezzel a diplomával biztos sikerülni fog. 

     

    És voltál tagja. 

    előzmény:
    pannacotta (3892)
    2010-11-18  10:15
  23. 2010. november 18. 10:173893.

    Helyesbítek: nem mindegyik tagországból vannak alelnökök, de sokból. Nem akkora durranás ez a tisztség. 

     

    Az Orbán a Liberális Internacionálé alelnöke is volt már, ennyit erről.

    Igaz, akkor éppen nem tűnt nagyon jobboldalinak, a kis szélkakas.  

    előzmény:
    pannacotta (3891)
    2010-11-18  10:11
  24. 2010. november 18. 10:153892.

    Ezzel nem is vitatkozom, ezt sajnos, elszúrták, de nagyon. Épp ezért került a Fidesz hatalomra. 

     

    Én biztos nem fordítok fel semmit sehány év múlva, mert nem vagyok pártnak tagja, továbbra sem (eddig sem).

     

    De a Fidesz igen, sajnos, ő felfordít, mégpedig rosszul.

     

    Az Európai Unió nagyon-nagyon sokszor elismerését fejezte ki a Bajnai-kormánynak a válságkezelésért, azért, hogy abból a 2009. februári csődközeli állapotból talpra állította az országot, és az elindult a stabilizáció útján.

     

    Na, ezt teszik most tönkre a kedvenceid, Vezéreddel az élen.

    Olyan gazdaságpolitikai elképzeléseik vannak, amelyektől a világ csak fogja a fejét, és egyetlen külföldi szakember sem helyesli, sőt.

     

    De azért  te csak tapsikolj ennek. 

     

    előzmény:
    Reszka (3888)
    2010-11-18  09:42

Címlap

top