Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Öröklési gond, kérdés..
Sziasztok!
Aki jártas ebben a témában nagyon megköszönném ha tudna némiképpen segíteni nekem.
A probléma a következő: Apám részét örököltem meg, anyám a másik tulajdonos és a haszonélvező. Ha a gyermekem nevére íratnánk a lakást (kiskorú), ki lehetne kerülni az esetleges tartozásokat amiket anyám időközben felhalmoz/ott?
Vagy úgy mint szülő ugyanúgy felelős vagyok az adósságokért?
Köszönök minden segítséget!
Adósságot csak akkor nem öröklöd, ha visszautasítod az örökséged, utánad jön a gyereked az ő nevében is vissza kell utasítani.
Marad anyukáé minden a sárral együtt. Majd eljátszhatod újra ezt, amikor Ő is meghal.
Ami kell neked, azt még életében el kell hordanod.
Ha a közüzem felé nincs jelezve a fogyasztó halála, akkor nem csinálnak ebből problémát, amíg van, aki fizeti a számlát.
Pontosabban csak abból csinálnak ügyet, ha nem kapják meg a pénzüket.
Én pl huszon év után irattam át a villanyt a nevemre.
Ne haragudj, de NEM normalis dolog pont ITT kerdezoskodni!!
Menjel egy jo ugyvedhez!!!
az én nevemre?
abba kizárt hogy anyám belemegy. az ő részéről lehet hogy végrendelkezni fog. na az lesz az igazi csavar.
sejtettem hogy nem egyszerű.
de még mindig az a kérdés hogy előrébb leszek, vagy teljesen felesleges pénzkidobás?
valóban nem írtam, elnézést. rezsiről van szó.
az összes szla apám nevén van, nem írattuk át, csak a vizet.
most ott van egy nagyobb tartozás.
A gyerekre semmiképp, ha nem akarja, hogy a gyámhatóság szétcincálja.
Nem írta a topikindító, hogy rezsitartozás, bár valószínű, hogy tényleg az.
Sajnos azt nem tudom, hogy a közüzemi szolgáltató a tulajdonostárstól milyen módon hajthatja be a tartozást, de elsősroban biztosan a fogyasztó felel. Azt tudom, hogy ha az ingatlanra ráterhelik a tartozást, azt csak az adós tulajdoni hányadára terhelik, nem az egész ingatlanra. Ha meg attól tart a topikindító, hogy egy olyan tulajdoni részt örököl majd az anyukája után, amin tartozás van, akkor egyszerűbb lenne már most az ő nevére iratni a másik felét is, minta gyerekre, nem?
Azon próbálják behajtani a közüzemi tartozást, aki a házban lakik, és a nevére jön a számla. Ergo: Akár a fele, akár a háromnegyed tulajdonrész a tiéd, ne írasd a nevedre ezeket, abban a pillanatban Te leszel közteles mindent fizetni.
Bizony, ez is reális. :-(((((
Épp egy éve örökölt meg a kiskorú lányom egy 4,2 milliós agósságot, (ingatlant jelzálog szabad felhasználású hitellel). Mi jobb helyzetben voltunk, mert csak az apa után örökölt, és mi lemondtunk az adósság örökléséről. Ebbe nem kötött bele a gyámügy( ha mégis, bementem volna, hogy fizessék ki ők a tartozást).
Anyukád adósságaiért nem te vagy a felelős, viszont ha bedől, te azonnal elsőbbséget élvezel, mikor a bank jön elárverezni az ő részét, mivel a másik fele a tiéd. Apám és anyám válása után apu maradt a régi házban, és mikor bedőlt aszemélyi hitele, anyu 200 ezer ft-ért vette meg a banktól apám házrészét. Ne írasd rá a gyerekre, fölösleges cécó.
Nem lehet kikerülni a tartozásokat. Csak fölöslegesen bonyolítanád vele az életedet, mert abban a pillanatban, ha kiskorú nevére kerül az ingatlan, belép a képbe a gyámügy is. Sose fogja megengedni hogy eladd, (vagy eladhatod, de akkor ugyanolyan másik ingatlant kell a nevére íratni).
A kiskorú nevére ingatlan íratás csak a multimilliomosoknak éri meg, lásd képviselők.