Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Decoupage-szalv étatechnik
2003-09-17 14:201.
Torolt_felhasznalo_589662
Létrehozva: 2003. szeptember 17. 14:20
Sziasztok!
Előre is elnézést kérek, ha van már ilyen topic (én még nem találkoztam vele), a segítségeteket szeretném kérni. Ötleteket, tapasztalatokat esetleg még szalvétákat is szívesen cserélnék én ugyanis még kezdő vagyok a témában.
Nagyon köszönöm előre is a hozzászólásokat. Üdv :-)
Előre is elnézést kérek, ha van már ilyen topic (én még nem találkoztam vele), a segítségeteket szeretném kérni. Ötleteket, tapasztalatokat esetleg még szalvétákat is szívesen cserélnék én ugyanis még kezdő vagyok a témában.
Nagyon köszönöm előre is a hozzászólásokat. Üdv :-)
bemész egy könyvesboltba, megveszed a legelső dekus könyvet, mindegyikben megvannak az alapok, a hozzávaló anyagok, amik egy kezdőnek teljesen elegendők.
felesleges végigolvasni ehhez ezt a fórumot, főleg mert itt nem nagyon fogod megtalálni az ALAPfogásokat, hanem már inkább trükökket és nehezebb technikákat.
Kicsit tanulmányoznod kéne a "szakirodalmat" mielőtt belevágsz. Találsz dekus oldalakat magyarázattal, vagy olvasgasd régebbről ezt a topikot. Nem muszáj lefesteni a dobozt persze, de szerintem sokkal szebb úgy, ez persze teljesen szubjektív. Ha szalvétát használsz , akkor világos színre fesd le, ha világos a szalvéta alapszíne, olyanra. Ha van akár temperád, sőt maradék falfesték az is jó, de legjobb ha veszel hobby boltban kis dobozka akrilfestéket. Ragasztólakkal ragaszd fel a kivágott mintákat és ha teljesen megszáradt (legjobb másnapig eltenni, hogy az ember ne essen kísértésbe...))) először óvatosan és nem túl vizezve az ecsetet a ragasztólakkal először a mintát kend le, utána, ha ez is megszáradt, az egészet, akár többször is, mindig száradás után.
Van aki nem alapozza le a dobozt, vagy krétát használnak (akár itt visszafelé...))) ...keress képeket és meglátod neked melyik tetszik.
Sziasztok!
Egy teásdobozt szeretnék decoupage-olni, ez lesz az első, nem tudom, ilyen alapkérdésekkel lehet-e jönni
Mindenképpen le kell festeni előtte a dobozt? Akrilfestékkel szokták? Lakkot már vettem, azt festés után kenem fel, plusz a szalvéta után is? Ehhez van valamilyen speciális ecset? Bocsánat a kezdő kérdésekért...
Helló.
De jó az a polc. Szeretem az ilyen hangulatú konyhákat!
Igen, közben kaptam egy levelet. Kötőanyag a plextol.
Én ott, hallottam róla, hogy gipszhez keverve rugalmasabbá teszi azt és nem törik olyan könnyen. majd kipróbálom.
Köszi szépen!
Szia Gyö!
Köszi a tanácsot. :)
A temperát keverheted az akrilhoz,én is készítettem már így dolgokat,de magát a temperát mivel nem vízálló,NE tedd olyan felületre amire még dekupázsolás,illetve kréta vagy másféle maszatolás lesz.
Temperát keverve PLEXTOL-lal akrilt tudsz magadnak készíteni,attól vízálló lesz. Mellékelek a Plextolról egy képet,Ezsó tud Neked segíteni a beszerzésben..
Az utolsó kettő dobozt nem én csináltam, de nekem nagyon tetszik, csak ötletnek raktam fel.
Helló.
Semmi gond, kisérletezz, úgy tanulsz a legtöbbet. Én is úgy találom ki a díszítésemet, hogy mi van itthon és abból hozzunk össze valamit.
Igen, a teafiltertartól belül is ki kellene festeni. Nagyon macerás és hosszadalmas művelet, főleg, ha rondán van kivitekezve a doboz akkor még meg is kellene csiszolni.
A dekorálásra bármit felhasználhatsz, csak a képzeleted szabhaz határt. A lényeg az, hogy a végén lakkozd le, hogy tartós legyen.
Itt van pár kép, ötletnek. Bár ezek screpbook-ok, csak azért mutatom, hogy dekorálásnak bármi felhasználható. De keresek neked még mintát, mik lehetnek még.
Szia!
Nem hiszem, hogy nekünk lenne itthon diszperzitünk. Esetleg fehér temperával világosíthatnám a meglévő akril festéket. :D;)
Tehát nem, nem vettem még meg a fehér akrilt. :)
Én is ajándékokat szeretnék ezzel a technikával készíteni.
Szia!!
Köszi a választ. A temperát csak azért fújtam le hajlakkal, hogy valamennyire tartósítsa, és a dekuzásnál, lakkozásnál ne kenődjön, de nem jött be.
A natúr fára való dekuzást is hamarosan kipróbálom. Közbe még egy kérséd eszembe jutott. Teafilter tartót is csinálnék, annak a belsejét is festitek, lakkozzátok? Elég macerás lesz, de anélkül olyan félkésznek tűnne. Nomeg nem is olyan szép a belseje, nem néztem meg mikor megvettem.
Nagyon szépek a dobozkáid. Főleg az első kettő tetszik nagyon!! Én is ilyen szééépeketszeretnék csinálni:)
Még egy kérdés. Díszítésre mit lehet még használni? Láttam ilyen rajzolt mintákat dobozkákon, azok mivel készülnek? Matrica vagy üvegfesték?
Kösziiii
Sziasztok,
Riley, igen, mindig lehetne újabb alapanyagot, hozzávalót venni, de most nem nagyon van keret rá, úgyhogy majd később. :)
Képeket tudsz feltenni?
Jelentem, az első két kérdésem kikísérleteztem. Akrillal keverve okés a tempera. Viszont magában eléggé oldja, maszatolja a ragacs. Próbáltam hogy lefújtam hajlakkal, de úgy is.
Krétázásnál tényleg működik a hajlakkos dolog? Vagy azért normális ha valamennyire felveszi lakkozásnál a festéket az ecset?
Ó nálam napról napra gyűlik hogy még mit kéne venni:) Szörnyűű!! De a héten csináltam egy kissebb bevásárlást, úgyhogy azért tudok alkotni. Amúgy nekem az első művem, pár éve egy kis fém dobozka volt. Elég rusnya volt a szine alapból, és miután kifogyott a süti belőle, gondoltam kicsinosítom. A végeredmény egy narancsos alapú mikulásvirágos dobozka lett. Nagyon büszke vagyok rá:) Az se épp világos alap, de elég jól látszanak rajta a virágok.
Holnap pedig nekiállok egy kenyeres kosárnak:) Vagyis ma...
:)
Én még szinte semmit nem készítettem. Pont az előző hozzászólásom előtt írtam a Kreatív Hobby topikba, hogy még vennem kell fehér alapozó festéket.
Szia Glacier!!
Igen ezt már sok helyütt olvastam, hogy minél világosabb legyen a háttér, különben nem látszik a minta. De azért is gondoltam, hogy kihagynám ezt a lépést ha lehet (nem fogyjon a festék ha nem muszáj:)), mert nem szalvétát használnék, hanem egy jóval vastagabb dekopapírt. Annál ez a veszély sztem nem fenyeget. Amúgy itt a topikban olvastam hogy sokan diszperzitet használnak, ha találok itthon, akkor lehet bevetem azt. Mégiscsak gazdaságosabb. :)
Én most erre a porpesztell krétás dologra kattantam rá. A mai napig nem is hallottam hírét, de olyan szépeket láttam, hogy muszáj leszek kipróbálni.
Te miket gyártottál eddig? Én ma végeztem egy tálcával. Az imitt-amott látottakhoz képest kutyafüle, de azért egész szép lett.
Szia Riley!
Én is csak próbálgatom még ezt a technikát, de a 3. kérdésedre talán tudok válaszolni.
Ezt az alapján írom, amit eddig olvasgattam a témában. Szerintem lehet egyenesen a fára is (ragasztólakkal alapozva), de szalvétához az a jó, ha minél világosabb (fehér) a háttér, emiatt lehet, nem ártana lefesteni.
Sziasztok!!
Egy pár kérdéssel fordulnék a hozzáértőkhöz. Most kezdtem decoupage-olni, úgyhogy még nagyon amatőr vagyok. Elkezdtem visszaolvasni a topikot, dehát egy fél élet se lenne elég rá. Nagyon sok hasznos oldalt és tippet találtam már így is, úgyhogy majd még böngészem.Tehát egy két kérdés ami hirtelen felmerült bennem:
1. Temperát használhatok alapozó festéknek, ha utána le van lakkozva? (ragasztólakkot használok) Tudom hogy a víz feloldja, de gondolom a lakkozás miatt ez is lesz olyan tartós mitha akrilt használnék, max a ragacs oldhatja fel kicsit ahogy rákenem.
2. Akrilt temperával keverhetem? Ha már megvettem elhasználnám, szinek kiveréséhez jó lehet.
3. Ha fára dekuzok dekopapírral előtte le kell festenem mindenképp, vagy mehet a nyers fára? Az egészet bevonnám, tehát a szín miatt nem kéne festenem, csak nem tudom fára mehet e a ragacs közvetlenül, vagy kell az alapozás.
4. Érdekel a repesztés is, úgyhogy a repesztőlakkoknak is utánanézegettem. Egy dolog ami nem teljesen tiszta, hogy a kétfázisú illetve a finomvonalas között mi a különbség? Az eredmény hasonló, csak az alkalmazási felület más? Az utóbbira ugyanis azt olvastam hogy porcelánra és hasonlókra alkalmazható. Tehát akkor nekem a kétfázisú sima kéne ha fára dolgozom igaz?
Kicsit hosszúra sikeredtem, bocsánat. Remélem tudtok segíteni.
Köszi
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, ha valaki látott Mucha képekkel szalvétát vagy deku papírt légyszi szóljon nekem, mindegy, h vidék, vagy Budapest. A kolléganőm születésnapjára kellene és se hobbiboltban, se neten nem találtam még :(
Nagyon köszönöm, remélem tudtok segíteni :) Szép napot!
S.