Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mikrosütő használata
2003-09-09 08:481.
Létrehozva: 2003. szeptember 9. 08:48
Van a mondás, egy újszülöttnek minden vicc új, no most így vagyok én is, nekem is új dolog a mikro, tegnap vettük. Szeretnék tanácsokat kapni, mire vigyázzak, mivel tenném tönkre (azt tudom, fémet nem szabad tenni bele) aztán mi az, amire nagyon jó használni, mit kell lefedni, (tök egyszerű, sima szerkentyű) és mit érdemes benne csinálni. Köszönöm.
Emléxem erre a Pákozdi Juditra, régebben ment a Kudliknak a Juli-suli, ott szerepelt. Nekem olyan könyv kéne, amiben (no nem, mint a hülyegyereknek) lépésről lépésre le van írva, mit hogyan, mennyi Watton, hány percig, tetővel/anélkül meg ilyenek. Ez, amit ajánlassz, biztosan ilyen.
Mikrós receptkönyvvel én csak 1 normálissal találkoztam eddig. A címe:Pákozdi Judit:Mikroghullámmal
CSOKIS SÜTI (mikróban)
Hozzávalók:
10 dkg csokoládét
15 dkg margar
3 db egész tojás
1/2 dl tej
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1-2 ek rum, v. rumaroma
20 dkg liszt
maréknyi apróra vágott dió
10 dkg vegyesíz (sütésálló)
1 csapott mokkáskanál szódabikarbona
A mikróban a csokoládét megolvasztjuk a margarinnal. A tejet és a tojásokat alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a csokis margarinhoz, beleteszünk a porcukrot, vaníliás cukrot, rumot, v. rumaromát, lisztet, amiben elkevertük a szódabikarbonát. Maréknyi apróra vágott diót és vegyesízt , szintén apróra vágva beleforgatunk. 600W-on 9-10 percig sütjük(tűpróba).
TÚRÓ TORTA (mikróban)
25 dkg túró
20 dkg liszt
15 dkg margarin
3 db tojás
20 dkg porcukor
1 cs sütőpor
1/2 dl tej
narancs és citromhéj, száraz, darálva
1 cs vaníliás cukor
A túrót kikeverjük a cukorral. A tejet és tojást jól felverjük és hozzáadjuk a túróhoz, majd az olvasztott margarint és a sütőporos lisztet is belekeverjük.
Mikróban kb 10 perc 600 W-on. (tűpróba!)
RUMOS-DIÓS (mikróban)
Hozzávalók:
20 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor,
20 dkg porcukor,
4 db egész tojás,
0, 5 dl tej,
22 dkg liszt,
1 csapott mokkás szódabikarbona,
2 ek rum, v. 1 ek rumaroma,
5 dkg étcsoki,
1 mk fahéj,
15 dkg darált dió.
A margarint megolvasztjuk a mikróban, beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és jól kikeverjük. Nem baj, ha a csokidarabok nem oldódnak fel! A fele lisztet, amiben elkevertük a szódabikarbonát, hozzáadjuk, mjd belekeverjük a tej, tojás, rum keverékét, adarált diót és a maradék lisztet. Mikróban 600W-on 10-12 perc, sütőben (nem tudom), tűpróbáig.
FŰSZERES SÜTI (mikróban)
15 dkg margarin
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
3 egész tojás
1/2 dl tej
1 ek méz
1 cs vaníliás cukor
2 mk fahéj
1 tk őrölt szegfüszeg
2 tk őrölt narancshéj, citromhéj vegyesen
Vagy mézeskalács fűszerkeverék ezek helyett!
maroknyi vágott dió
3 ek darált dió
1 mk szódabikarbona
A margarint megolvasztjuk a mikróban és hozzákeverjük a mézet, beletesszük a porcukrot, vaníliás cukrot, fűszereket, a tejjel kikevert egész tojásokat, diót és végül a szódabikarbonával elkevert lisztet.
10 perc 600 W-on, tűpróba!
Rántás: az olajat és lisztet egy jénaiban (v. jénai tetőben) összekeverem, kb 2 perc alatt barnásra pirítom, közben l. a. 2X megkeverem. Már nem tudnék villanytűzhelyen rántást készíteni, pedig szuper tűzhelyem van:) Eleinte nézz rá sűrűbben, ki ne fusson!
Puding: A tejet felforralom a mikróban, egy keveset hagyok a porhoz és beleöntöm a kikevert pudingport. Kézi habverővel keverem. Pár perc alatt kész, nem ég le:)
Tarhonya: A tarhonyát az olajjal együtt nagy jénaiban pirítom a mikróban és időnként megkeverem, felengedem óvatosan annyi vízzel, amennyi a tarhonya + só és készre párolom.
Ennyi. Az időt és a keverések gyakoriságát ki kell tapasztalni, de nagyon egyszerű:)
A kiengedni való husit feltétlenül vedd ki a zacsiból, mert az seperc alatt megolvad. Én a husit először 1 percre nagyobb teljesítményre szoktam tenni ( ez megadja neki a kezdő lökést:) Aztán kiengedő fokozaton ( 180 W) 15 perc ( ez függ a mennyiségtől)
Én nem sütök olajban, csak a mikróban ilyesmit. Először lefedve meg kell "főzni" 600 Watton 4-5 perc, aztán "rápiríthatsz" egy kicsit tető nélkül. Ezt csak képletesen mondom, hiszen a sima mikró nem süt, mégis elérhetsz ilyen hatást, hiszen az étel kiszárad, ropogós lesz.
Megpróbálhatod úgy, hogy az olajat a tésztára öntöd és többször átkevered főzés közben. Kb. másfélszeres vízmennyiséggel számolj. Először az említett 500 Watton 6 perc, amíg felforr. (közben állítsd meg egy pll. ra)Azután egyészen kis teljesítményen.
Habár mondjuk egy tésztát megmelegíteni tényleg jó és gyors, de igazából másra nem használtam soha. Mármint a melegítésen kívül:))
Csak tetővel rendelkező edényben javaslom, ellenkező esetben elpárolog a víz.
Milyen beosztások, állások vannak rajta?