Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Cukorbeteg gyerekek

Torolt_felhasznalo_521521
Létrehozva: 2005. július 21. 00:41
Üdvözöllek Titeket !

Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy cukorbeteg gyerekek szülei megoszthassák tapasztalataikat gondjaikról , a kezelésről, kórházakról és újdonságokról. Természetesen nem csak szülőknek szánom e helyet. Írjanak érintett gyerekek, pedagógusok,akiknek csoportjában,vagy osztályában diabos gyerekek vannak, vagy bárki, aki valamennyire is érintettnek érzi magát.
Párommal három leány szülei vagyunk. Nagyobbik gyermekünk '98 óta áll inzulinos kezelés alatt. /jelenleg Lantus és Actrapid/
Remélem hamar "felpörög" a topic és egymás segítségére lehetünk.
Szervusztok .
  1. 2005. július 28. 18:3451.
    Köszönöm a segítséget. Kipróbálom én is így! :o))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_442383 (43)

2. 2005. július 28. 17:1350.
    Szia! És sziasztok mindenkinek! Mi 4 nap után ma jöttünk haza a kórházból, ezért nem jelentkeztem. Megpróbálok sorban válaszolni. Eddig jól bírta gyermekem a meleget, de hogy a következő napokban mi lesz?Egyébként mi szoktunk strandolni. Oda viszont nem merek semmit vinni, mert érzékenyen érintene, ha ellopnák. Csak szőlőcukor és kaja van nálunk, de eddig soha nem volt semmi gond. A lányom időben észreveszi, ha leesik a cukra, mert remeg. Gomba gondunk még nem volt. Gondolom a relatív jó cukrok miatt normálisan gyógyulnak a sebei is. (A Ha1C-je 6, 3 volt most. )
    Az inzulin helye van hogy csomósodik, de mi görgős masszírozóval szoktuk eloszlatni. Az újbegyével sincs gond, de mi nem a kórházba adott ujjbegyszúrót használjuk. Ami a lányomnak van, annak kisebb és keskenyebb a lándzsája és állítható a szúrás mértéke. Oltást azért nem kap gyakran, így őt egyáltalán nem viseli meg. A sérülésekre sem szokott panaszkodni. A diétát betartatom, lévén még csak 11 éves, de meg is érti, hogy miért. Néha azonban szerintem kell engedni egy kis csábításnak. Pl. míg kórházban voltunk egyszer kapott két gombóc fagyit tölcsérrel uzsonnára. Leesett utána a cukra, tehát nem gondolom, hogy ezt néha nem lehet megengedni nekik. Egyébként mivel ő nagyon vékony, a kalóriára nem kell figyelnie. Sokszor sütünk neki süteményeket édesítővel, de természetesen a megadott időkben eheti csak. Ez viszont nálunk nem okoz egyenlőre problémát. :o)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_442383 (45)

3. 2005. július 28. 11:2849.
    Én magamnak szúrok:) Amugy izomba semmiképpen sem szabad adni, csak bőr alá, lehetőleg zsirba. . ha izomba adod, akkor nagyon nagyon gyorsan szivodik fel és borzalmasan leeshet a cukor.
    Fertötlenités nem szükséges, maga az inzulin tartalmaz ilyen anyagot.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_442383 (47)

4. Torolt_felhasznalo_442383
    Torolt_felhasznalo_442383
    2005. július 28. 09:3348.
    Sajnálom, hogy ennyire ritkán néztek be ide.
    Bár lehet, hogy csak én nállam nem látszik a dolog?????????????)))))))))))DDDDDDDDDD
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

5. Torolt_felhasznalo_442383
    2005. július 28. 09:2747.
    Így van.
    Pontosan, de mit teszel, ha mégse, úgy sikerült?
    Esetleg mindent jól csináltál, és mégis becsomósodott az izmod?

Pontosan azt kell tenni, mint egy sport sérülésnél. hűteni és maszirozni. A hütés a fájdalmat is csökkenti.

Mi nem szurjuk a hasunkat, mert nagyon vékony a kislány és nem igazán van hova szurni, de a felkar ill. a combok esetében is pontosan úgy kell eljárni, mint amit az elöbb leírtál.
    Én még azt is hozzá tenném, hogy mielött szurunk feltétlen alkohollal vagy valami hasonlóval fertötlenítsük a bör felszínt.

előzmény:
    daya01 (46)

6. 2005. július 27. 18:1646.
    Az inzulinbeadás helyének nem szabad csomosodni, ha jól adod be. . . két egymás utáni tűszúrás legyen lehetőleg 1cm-nél távolabb, valamint szoktak olyat is ajánlani, hogy egy hétig a has egyik felét, utána másikat szurják, mert az eltelt pihentetős időszak is megelőzi a csomosodást.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_442383 (45)

7. Torolt_felhasznalo_442383
    2005. július 27. 11:0145.
    Hogy birják a srácaitok a meleget?

Jártok velük strandra?

Gomba ügyben voltak-e már gondjaitok?

A seb gyógyulás változott-e nállatok?

Csomósodik-eaz inzulin beadás helye és, ha igen akkor hogy kezelitek?

Az ujjbegyeket, hogy kezelitek, ha beteg volt és sokat kellett mérni, mert nagyon ingott a cukra?

Oltások után mennyire viseli meg a csemetéiteket a dolog?

Fájdalom - tapasztaltátok-e, hogy az inzulinnal kapcsolatos szúrások nem fájnak, de egy kisebb sérülés igen?

Önnállóság - Mennyire meritek elengedni őket?

Megbízhatóan betartják-e a srácaitokk a diétát?
    Nem esznek bele semmibe ill. nem vesznek nem diabos dolgokat?

Ez rengeteg kérdés, tudom, de jó lenne mások tapasztalatairól hallani.
    Remélem van kedvetek ezekről beszélgetni.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_521521 (44)

8. Torolt_felhasznalo_521521
    2005. július 26. 20:2244.
    Ha ezt orvos mondta, akkor rosszul rakták össze szegényt. . . Visszatérve a fagyihoz. Ma délután a westend aljában belebotlottam a gelateria nevű intézménybe. Megmozdult bennem a kisördög. Teszt: Tényleg cukormentes a cukormentes fagyi? -hát persze! , És tessék mondani, mennyi CH van egy gömbiben? -Tágranyílt szemek.
    A válasszal nem untatlak Titeket.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_442383 (42)

9. Torolt_felhasznalo_442383
    2005. július 25. 13:1243.
    Én szalicillal és dunsztolással tartósítok és az édesítő szert csak a kibontás után teszem bele.
    Így sült mellé simán savanyúság helyett, ehetünk szilva vagy cseresnye beföttet.
    Ha befötnek akarom tálalni akkor édesítem és alig kell bele valamennyi, mivel nállunk senki nem fogyaszt répa cukrot.
    Nállunk nem szokott megromlani, persze ideje sem nagyon van neki.

A befőzésnél is szoktam szegfűszeggel, fahéjjal bolondítani a befötteken. Persze jelzem rajtuk az ízesítést, mert nem mindenhez illenek ezek a fűszerek.

Lekvárt simán sürűre fözöm és szalicillal rotyantok rajta egye. dunsztolom a ládában és utána bontásnál kerül bele az édesítés.
    Kis üvegeket használok, mert azok 1-3 nap altt kiürülnek. Igaz több a munka vele, de így nem megy pocsékba semmi belölle. Meg az elöző elv alapján, mennyivel jobban hangzik, hogy 3-4 féle lekvárt bontottunk a reggelihez, mint barack lekvár volt a reggelinél.
    Nem kerül többe csak munkából és az elme sokkal jobban érzi magát tölle. ))DDDDD
    Keksz ragasztásra is ezt használom és jól jön, ha hirtelen betoppan egy barát vagy ismerős, vagy esténként teával elszopogatni.
    előzmény:
    Papagena (35)

10. Torolt_felhasznalo_442383
    2005. július 25. 12:4842.
    Sajnos nagy tudásÚ???????? Orvos szájjából hangzott el a dolog. Ezért is akasztott ki.

Fagyi:Light öszilé (Top joy) az ikeában kapható fagyi formában lefagyasztva.
    Szénhidrát tartalma gyakorlatilag nulla . ill a gyümilétől függöen ami az adott feltöltő menyiségben van.
    Soha nem teszek hozzá tejet, mert akkor csak bizonyos hamiról lemondva fogyaszthat fagyit(napi szénhidrát menyiség miatt)
    Így pedig , ha melege van egy pohár ivólé helyett elszopogatja azt.

Csalás, de a lányom elfogadta. Számára egy hideg gyümi sali nagyobb élvezet, mint bármilyen fagyi. Ja és a hideg frissen készült gyümi levek.

(turpisság:Higítom hideg teával , kristályvízzel és ízesitem őket, Fahéj, menta . . stb. Kicsit alkohol mentes koktél elven)A szénhidrát értékekre figyelek, hogy 2-3 dl-ben legyen 10 g szinhidrát és nagyon szép legyen.
    Szívószál , szép kispohár. Többnek tűnik, ha 2 pohárral ihatsz valamit, mintha egy óriásival.
    Már annyira megszokta a család, hogy mindenki ilyet választ az üdítők helyett.

Lehet kapni egy Be Happy nevű diab fagyit is.
    100/17 a szénhidrát tartalma. Fruktozzal készült és az ára is viszonylag emberi.
    A 0628-404-621-es számon adnak rólla komolyabb felvilágosítást.
    Szadai magyar cég gyártja. Én eddig eper, vanília, csoki ízben láttam. Répa cukrot egyáltalán nem tartalmaz.

Néha benevezünk rá és uzsi helyet nassol a lány.

Persze, ha egészen egészséges dologra gondol az ember, akkor a saját farmon termett gyümölcsöket higitva kellene ezt elő állítani, de a városban ez általában nem megoldható.

Nállunk van 2 olyan magán fagyizó ahol bevizsgált diab fagyit is csinálnak. Ja és figyelnek az emberre és szólnak, ha valami olyat kér ami nem ehető a diabosoknak. Igaz ez annak köszönhető, hogy 40 éve ott vásároljuk a cukrász készítményeket. Ez a szerencsénk.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_521521 (36)

11. 2005. július 24. 17:1541.
    Megnéztem. Köszönöm! :o))
    előzmény:
    daya01 (40)

12. 2005. július 24. 12:1140.
    Találtam róla információt: http://www. edhaas. hu/index. haas?mid=w020401
    előzmény:
    Papagena (39)

13. 2005. július 24. 11:0039.
    Köszönöm! Ennek a zselésítőnek utána nézek. :o)
    előzmény:
    daya01 (38)

14. 2005. július 24. 10:5138.
    Én is cukorbeteg vagyok és anyukám szokot elrakni nekem dzsemet, valamelyik gyártónak (asszem haas) van olyan zselésitő tartósitó terméke, amire rá van irva, hogy miképp lehet vele cukor helyett édesítővel befőzni. Ajánlani tudom csak:) Nagyon finom vele:)
    Fagyikról meg egyik szintén cukorbeteg ismerősöm mondta, hogy vannak tejes, zsirosabb fagyik, amik a magas zsirtartalom miatt nem nyomják meg annyira a vércukoszintet és szinhidráttartalma sem oráis, dobozban lehet venni boltokban és nem kifejezetten diabetikus termék, de nem vészes, szóval időnként belefér kategóra.
    előzmény:
    Papagena (35)

15. 2005. július 24. 10:1437.
    Ez tényleg kiakasztó! De nézzük csak meg az áruházak "diabetikus" részlegét. Oda teszik a "fitnesz" kajákat is. Amiknek az alapja müzli esetén a mazsola és a méz tartja össze! Magyarázhatjuk a gyerekeknek, hogy aki ezeket ide tette mennyire ért a cukorbetegséghez. De mit várhatunk el, ha az OEP honlapján amikor megtudták, hogy bekerül a LAntus a támogatott szerek közé, valamelyik nagyokos azt írta, hogy ez megtakarítást jelent a cukorbetegeknek, hisz egyszeri szúráshoz egyszeri vércukomérés kell az eddigi 4-5 helyett. Még annyit se tudott, hogy mellette más inzulint is kell használni. :-O
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_521521 (36)

16. Torolt_felhasznalo_521521
    2005. július 23. 22:2036.
    Sziasztok ! Ez tényleg megdöbbentő! (sőt esztelenül hangzik) Biztos vagyok benne, hogy nem orvos tanácsolta a mérő napközbeni nélkülözését. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy (név nélkül) mi is kaptunk már döbbenetes tippeket (pl. nyugodtan adjunk enni a lánynak 16-18-as cukornál, nem kell késleltetni, v kihagyni a kisétkeket, majd úgyis rendeződik a cukra. mindezt szakasszisztens javasolta. ) Mi megkaptuk a rendesen járó tesztcsík mellé a tb engedélyét plusz ellátmányra. Meg kell mondanom, szükség is van rá.
    A fagyitémára van egy lidérces mesém: történt 1hónapja, hogy ellátogattunk a fóti corába bevásárolni. Megláttuk, h fagyival csoszognak páran és egyből megkívántuk. Legnagyobb örömünkre az egyik tégely fagyiban egy kis táblát láttunk beszúrva: "fittnes, diabetikus, cukormentes". Ezek álltak rajta. Megkérdezte a férjem, h mennyi CH van egy gombiban. Erre az eladó közölte, h nem tudja, de diabetikusok is ehetik, mert csak szőlőcukor van benne. Egymásra néztünk, h kik azok a diabetikusok. Kérdés megismételve, majd a válasz ugyanaz. Mondjuk neki, h diabetikusok nincsenek a földön, de diabéteszesek, vagy diétázók lakják e bolygót. Szóval édesítős a fagyi? válasz:nem, szőlőcukros, tehát ehetika cukorbetegek. Itt kezdett fogyni a türelem. Megjelent a főnökúr is--mi a probléma, kérdezte. Mondja a férjem, h nem jutunk dűlőre a fagyi CH tartalmát illetően. Újra a szőlőcukros süketelés. Férjem elmeséli, h a szőlőcuki a legegyszerűbb CH-k egyike, s mint olyan robbanásszeremeli a vércukit, szóval az minden, csak nem diabetikus. Erre a főnök:hát tudja vannak nagyon diabetikus és kevésbé diabetikus emberek. Az utóbbiak ehetik a fagyiját az előbbieknek nem ajánlja. De sajna nem tudja megmondani a CH-mennyiséget. És mindezért csak 150 Ft-ot kér gombóconként. Ennyi volt a fagyizás. Bevásároltunk, majd utána visszanéztünk.
    Még mindíg kínálta magát a diab. fagyi. . . :(
    Nem kívánom minősíteni a vállalkozót. Gondolom a történet magáért beszél.
    Visszatérve a fő kérdésre: az inz. és a cukorgép életet menthet!sőt meghatározza azt. Én nem merném otthon hagyatni a gyerekkel.
    Sziasztok .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_442383 (31)

17. 2005. július 23. 20:4635.
    Még mindig én! Mi is magunk készítenénk mindent. A kenyér megy is, de a befőttek megromlottak. Szívesen veszem a bevált lekvár, befőtt recepteket. Ha esetleg szörpöt is tudsz, az meg nagyon szuper lenne. Régebben mindenféle gyümölcsből készítettem befőttet, lekvárt és szörpöket, de mióta cukorbeteg, nem találok igazán jó recepteket. Bár egyet nemrég itt a fórumon kaptam.
    Az egyéb főzöcskézés, és sütés megy. Ilyenkor nyáron meg a "jeges"turmix, fagyi helyett. A málna a kedvencünk. Egyszerűen a fagyasztott málnát felöntöm egy kis tejjel (luxus esetén tejszínnel) egy kevés folyékony édesítővel, és ezt összeturmixolom. Olyan állaga lesz, mint frissen készített fagyinak. :-)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_442383 (30)

18. 2005. július 23. 20:3834.
    Szép estét mindenkinek! Megpróbálok sorban válaszolni.
    Gizmóka:Igen elírtam, ultragyorsra gondoltam. Még nem tudom, hogy oldom meg, de hétfőn megyünk éves kontrollra (tudod a 3 naposra) és majd mindent megbeszélek a dokinőnkkel.
    Träumer: Ez nagyon jó ötlet, hogy beviszed a kaját. Ez azért is szimpatikus, mert a lányom elég válogatós. De hogy oldjátok meg az inzulint. Mert nálunk azért elég változó, hogy ebéd előtt mennyi a cukra. Ha nagyon alacsony, netán épp jó 5 körüli, akkor azonal szoktam adni neki az ebédet, de ha stresszes, akkor akár egy órát is kell várni. Ráadásul nálunk a szünetek (tízórai szünetet leszámítva) csak tízpercesek. Ezalatt egy kétfogásos ebédet betömni, azért elég nagy mutatvány. Ezt Ti hogy oldjátok meg?
    Azt el nem tudom képzelni, hogy ne vigye magával a vércukor mérőjét. Mégis mivel tudná megállapítani a cukrát? Nálunk párszor előfordult, hogy úgy érezte remeg, és mégse volt leesve a cukra.
    Egyébként nekünk meg azt mondták a kezdetekkor, hogy naponta csak egyszer mérjünk. Az első kontrollnál mondtam, hogy ez számomra elfogadhatatlan. Hogy a fenébe adjam be nyugodtan az inzulint, ha fogalmam nincs róla hol van épp a cukra? És ha épp 4, 5, én meg kiváratom vele a fél órát? Vagy volt betegség idején 20-as. Akkor mérés nélkül szépen ráetetem volna és ??? Aztán nem sokkal később már azt mondták, hogy inzulin beadás előtt mindig mérjünk. Én addig is így csináltam. Sőt, ha tudom hogy nagyon rendetlenkedik a cukra, én bizony a kisétkezéseknél is megméretem vele. Amit mi használunk, úgyse támogatja 100%-ig a TB.
    Egyébként egy éve pont ezért vesztem össze a tanárokkal. Elvitték az osztály tesi felmérésre a távolabbi pályára. Összetalálkoztam velünk, és az egyik tanár buzgón mondta, hogy nagyon figyeltek a lányomra. Kérdeztem tőle, hogy hol van a gyerekem mérője. Mert az nem volt nála. Megkérdeztem a tanárt, hogy mégis ha rosszul lett volna a lányom, honnan a rossebből tudta volna, hogy mi a baja mérő nélkül?
    Akkor leültem a gyerekemmel és elmagyaráztam, hogy csak magára számíthat. Neki kell észbe tartani, hogy a kis táskáját mindig magával vigye, mert ezekre a tanárokra igazán nem számíthat. Bocs, én is hosszúra sikeredtem. Megint.
    előzmény:

19. Torolt_felhasznalo_442383
    2005. július 23. 16:2933.
    Pusztán anyagi okokkal.

Nállunk soha nem tünt el és mindig viszi magával minden hova a kislány.
    Varrtam neki egy szuper kis táskát amiben az uzsonnának is jut hely és ennyi.
    A suliban eleinte nem értették, de bele jöttek a gyakorlatba, ha más terembe mentek akkor vitte a táskáját + a taneszközöket. Ennyi.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_503640 (32)

20. Torolt_felhasznalo_503640
    Torolt_felhasznalo_503640
    2005. július 23. 11:2032.
    Es mivel indokoljak, h ne vigyek magukkal a cukormerot es az inzulint?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_442383 (31)

21. Torolt_felhasznalo_442383
    2005. július 23. 11:1331.
    Megdöbbentő(((((((((((
    Most hallottam a klinikán!
    Azt a tanácsot adják újjabban a szülöknek a gyerekek ne hordják a cukormérőt és az inzulint magukkal az iskolába.
    Nektek mi erről a véleményetek és ti , hogy oldjátok meg a dolgot?
    előzmény:

22. Torolt_felhasznalo_442383
    2005. július 23. 11:1030.
    Sziasztok lányok!
    Az én kislányom is cukros.
    1997 áprilisában diagnosztizálták. Ma 14 éves és bőszen készül a gimire.
    Mi is Lantuszt és Actrapidot kapunk, mert a tini kori hormon ingadozások rettentő jó cukor szinteket képesek produkálni.
    Nállunk az általánosban az alsós tanár néni kivállóan reagálta le a dolgot.
    A felsőben kritikán aluli teljesítményt nyújtott az osztályfönök. Ja és mind ezt egy biológia tanár adta elő.
    Még szerencse, hogy a tanárok többsége imádta és élvezte a vele való munkát, így sikerült a záró bizi , majdnem kitünőre.

Az étkezést , mivel hozzánk közeli iskolába jár én úgy oldottam meg, hogy bevittem neki az itthoni ebédből. A 13 órás szünetben ebédeltünk meg és már mehetett is tovább az órákra.
    Most megyünk, majd a gimibe ott is ezt vállasztom, mert nállunk jól müködött és a kislány is élvezte az ebéd alatti beszélgetéseket.

Persze az évek alatt teljesen önnálló lett csak a reggeli felébredéshez kell segítség, mert ágyú dörgéssel is nehéz felébreszteni olyan jókat tud aludni. Aztán simán csinálja a rutint.
    Mi vissza tértünk a nagyi konyhájához és mindent s. k. készítünk alapanyagokból. Pl. befötteket, lekvárt vagy sütiket és kenyeret is.
    Nagyon élvezzük a lánnyal az új receptek kiprobálását.
    Azért is csinálom, hogy , ha felnő és férjhez megy olyan szinten tudjon főzni, hogy a férje soha ne vegye észre diétás ételeket kap ebédre.

Mi a magas cukrok idejére amikor a legjobb a pihentető elfoglaltság egy régi tipusú hobbit találtunk ki magunknak. A hímzést és mindenféle kreativ elfoglaltságot. Sajnos az elmúlt évben sokat kellett igénybe venni, mert a diéta ellenére sokszor volt rossz a cukor szintünk. Most már kezdenek nyugodni a hormonok és jobban szinten tartható a dolog megint, de a kézműves hobbi szeretete megmaradt.

Sportként a kerékpár és a görkori a kedvenc elfoglaltság. Annyira, hogy télen a szobakerékpárt gyötri a lány, amit a tavaly nyári munkájából vett, hogy télen is lehessen tekerni.
    Azt hiszem ennyi a mi kis))))))))))) történetünk.
    Bocs a hosszú hozzászólásért. !

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_521521 (29)

23. Torolt_felhasznalo_521521
    2005. július 22. 17:3729.
    A menzán evés nálunk is csak 5. -ben kezdődött. (most megy 6. -ba). Elég könnyen ment a mennyiségbecslés megtanulása. Mi nem akartuk elcsúsztatni ilyen későre az ebédet, így megengedték, hogy 12. 50-kor meglépjen a lány az óráról. Nem kell sorbaállni, 13-kor tud enni. Szerencse, hogy ennyire partnerek. (az Actrapid is gyors. nem ultragyorsra cserélnek?) Nem borítja fel nagyon a CH anyagcserét, ha ilyen későre kerül az ebéd? Nagyon közel lesz a vacsihoz, mi lesz az uzsonna ideje? Messze lesz a reggelitől.
    előzmény:
    Papagena (28)

24. 2005. július 22. 15:4328.
    Nem, ő a betegsége előtt se volt "napközis". Órák után hazahozom. Igazából most pont ez lesz a gond. Ötödikbe már előfordul hogy 6 órájuk lesz. Mire hazaérünk, majdnem kettő óra. Így eléggé elcsúszik a kaja. Mondták, hogy vész esetén kiváltják az actrapidot gyorshatásúra, de nem szeretném, mert az mellett meg nem lehet tízóraizni és uzsizni. Már pedig neki erre szüksége van. Így is olyan vékonyka. Egyébként sokszor vagyunk olyan helyzetben, hogy becsülni kell a kaja mennyiségét. Először azt hittem az életben nem fogom tudni. Ma már simán megoldom és még soha nem volt belőle gond. Ő viszont ebben még nem járatos.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_521521 (27)

25. Torolt_felhasznalo_521521
    2005. július 22. 14:5427.
    A menzán eszik a lányod? Nálunk ez jelentett gondot, de megoldódott. Először elhoztuk az ebédet, majd megtanítottuk " megbecsülni " a mennyiséget. A konyhások tudják, hogy porcukor, lekvár és hasonló cuccok nélkül kell kiadni az ételt. Nagy segítség, ha a kövi hét étlapját meg tudjátok szerezni (élelmezésvezető), így mégkönnyebb felkészíteni a gyerkőcöt az adag szemmértékkel való becslésére. Ez lehet, hogy sokakban ellenérzést vált ki, de hát nem lehet mindenhova mérleggel járni. Vannak helyzetek, amikor a szem az egyetlen mérce. Egy 55g CH ebédnél + / - 5g tévedést az azt követő otthoni méréssel még könnyű korrigálni.
    előzmény:
    Papagena (26)

Címlap