Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Gorogorszagi magyarok,hol
Sziasztok!
10 eve elek Gorogorszagban. A ferjem gorog, 2 kicsi gyerkocunk van. A kisvarosban ahol elunk, nem ismerek mas magyarokat, viszont nemreg megismerkedtem egy velem hasonlo sorsu magyar csajjal a repuloteren, aki meg sok masokat is ismer, igy felotlott bennem, lehet hogy errefele is vagytok, csak nem tudok rola?
Sziasztok!
Én 5 éve élek itt, nem hogy megszokni nem tudom az itt létet de egyre rosszabbul viselem. Sajnos hazamenni sem tudok sűrűn, 1,5 évente, pedig szükségem lenne rá. Az ibolya szagolgatásról annyit, hogy valahol tényleg mindegy de nekem csak azért jobb lenne otthon. De mivel hallottam arról milyen herce-hurcával jár a hazaszállítás valószínű nem fogom a családom ennek kitenni. Hacsak példát nem veszek egy barátomról aki az édesapját hamvasztatta aztán hátizsákba vitte a hazájába.
Vissi: nekem nem szimpi, a dalait sem szeretem meg őt nézni sem. Meg ez a körbelihegés körülötte..... katapliktikos kai blablabla. Mit tudom én valahogy túl van csinálva az egész. De ez csak az én véleményem Vissi rajongókat eszembe sincs megbántani.
sziasztok!
Amint tudok piviben irok. Meg ide is.
Sziasztok, megvagyok csak loholok szokás szerint
Majd jövök és tehetségem szerint válaszolok mindenre. Tvs, mesélj, sajnálom, hogy úgy az orrodra koppintottam a másik topicban de én sajnos tényleg rengeteget kínlódóm mióta itt élek és javarészt a saját családom hiánya miatt van így.
Na muszáj mennem, de majd benézek, írjatok!
Szio!
Gyere meselj!!!
Te merrefele elsz? Hogy kerultetek ki? EN is csak beleolvastam a multkor a masik forumba, nem tudom, irtad-e egyaltalan, mindegy, minden erdekel, mondj el magatokrol mindent, meg mik a tapasztalatok, benyomasaid... mennyi ideje vagytok kint? Szoval erted, tessek bekapcsolodni
Sziasztok!
Pár napig csak olvasgattam a topicot, nem nagyon volt kedvem hozzászólni.
Andromakhe, most értettem meg a fájdalmat és mindent amit irtál!
Vlahodimou téged is megértelek!
A sors furcs fintora, hogy mindkettőtök életében vannak olyan dolgok, felejthetetlen pillanatok, amik az én életemben is jelen vannak.
Sajnalom hogy rossz napod volt, remelem, nem en rontottam el a kedved azzal, hogy esetleg rossz emlekeket hoztam elo neked Anyukadert fogadd oszinte reszvetemet, mostanaban tortent vagy mar regebben? MEgertem hogy igy nem lehet kellemes haza(?)menni. Nekem meg az is gondot okozott, hogy anyumek par eve elkoltoztek abbol a hazbol ahol felnottem, es ebben a mostani hazukban sokaig nem ereztem ugy, hogy HAZA megyek, nem voltak ott a regi dolgaim, stb, de ezek utan, amit irtal magatokrol, szegyellem magam, hogy ennyire telhetetlen vagyok Szerencses vagyok, hogy van KIKHEZ menni Epp ket hete halt meg a nagymamam, voltunk is otthon par napra, es nagyon elkeseritett, hogy ilyen szomoru esemenyre kellett hazamenni. SAjnalom hogy az utolso eveiben olyan keveset lathattam es nem szeretnem ugyanezt atelni egyszer a szuleimmel is, de hat persze ez az amit sosem lehet tudni
Na jo, nem is ragozom tovabb, gondolom van eleg bajod az en "eszmefuttatasom" nelkul is.
AKi/ami meg a mai napodat megnehezitette, monnyon le most!!!!!!! Remelem holnap mar jobb kedved lesz Puszi!!!
Szia!
Be jó neked! Én 3-4 évenként járok haza( Nincs ahol és ahogy feltöltődjek Édesanyámat elvesztettem (el voltak válva) és Édesapám másik házasságban él már 25 éve, egy kis lakásban. Édesanyám vagyis gyerekkorom lakásában is más van, nincs ahová haza menni Ma nincs sok kedvem dumálni, nehéz és szar (bocs) napom volt, majd jelentkezem máskor.
jO REGGELT!
Hat abban en is egyetertek, hogy a gyerekeknek itt van a hazajuk, faj is ez nekem elegge, de persze nem mutatom senkinek. Az unnepeket is az itteni szokasok szerint tartjuk, pedig en nem is keresztelkedtem at, Katolikus vagyok, de nem latom ertelmet, miert kellene az otthoni husvetot unnepelni, ha egyszer itt vagyunk stb. Altalaban karacsonykor otthon vagyunk(marmint Mo-on) , de abban ugysincs nagy kulonbseg, szilveszterre meg mar vissza szoktunk jonni, ugyhogy unnepeljuk az Agio Vasili-t is Husvetkor meg anyosekhoz megyunk. MI sem kulonckodunk, annyit tanitok a gyereknek Magyarorszagrol amennyi erdekli, eroltetni nem akarok semmit. Szerencsere egyelore erdeklodik, a kesobbiekben majd meglatjuk
Hazatelepules: valahol felek is tole, sok helyrol hallottam, hogy nagy csalodas... nem csak Mo--ra, de peldaul gorogok, akik kulfoldon eltek, es visszajottek... szoval ugy altalaban, na de ez meg egyelore tenyleg csak egy alom. Majd ha itt lesz az ideje, jol utana kell jarni a dolgoknak, hogy all a helyzet, meg erdemes-e stb. Addig csak remenykedek. A legelso ok, amiert szeretnek hazamenni, az az, hogy szeretnek a szuleim kozeleben lenni oregsegukre. A honvagy nem is annyira, azt ki tudom elegiteni evi 2-3-szori hazamenetellel
Vissi balladajat en is hallottam, nem rossz, de altalaban a Eurovisionon nem sok eselyuk van a balladaknak. Hat ne legyen igazam, azert szurkolok neki, megiscsak a gorogoket kepviseli ELismerem, mint eloado tenyleg nagyon jo, en mint embert utalom
Spanakopita: nem semmi vagy, nekem nincs turelmem tesztat nyujtani, minden elismeresem!!! Fozni imadok, mindenfele nehez kajakra vallalkozok de a sutes.... legfeljebb ha mar nagyon honvagyam van, osszeutok egy kis sajtos pogit de nem surun...
Sziasztok!
Hááát.. én is ideragadtam immár 20 éve. Én szerelmi házassággal jöttem ki, aztán már a mai férjem nem az aki miatt idejöttem, de elteltek az évek és én mindjárt többet éltem itt mint máshol..
Ez a temetés dolog.. háát szerintem már mindegy mi van, ha már alulról szagoljuk az ibolyát . Különben csak a nagyobb helyeken van csontmegörző ha jól tudom, habár nem is igen firtatom a dolgot.
Tudod vlahodimou, a helyzet az, hogy a gyerekeinknek ez a haza. A másik a póthaza. Én sosem törekedtem arra, hogy amolyan furabogarat neveljek belőle, hogy nagyon kiüssön a többi közül. A nemzeti sajátosságainkat inkább a falak között szeretem ápolni, nem igazán szeretek a Húsvét, Karácsony meg egyéb ünnepekt kapcsán különcködni, mert ha más nem, hát külön fáradtság mindent kétszer és kétféleképpen elrendezni
Az nem baj, ha a gyerek előszőr is görögnek érzi magát, legyenek csak erős gyökerei és közben hadd beszélje szépen a magyart és tudja azt, hogy az anyja hazája őt is várja, ha éppen arra támad kedve) Az ide meg oda települések elég tragikusak számomra Kiesnek évek az meberek életéből, amik csak utólag kapnak jelentőséget. Mindenesetre a honvágy egy olyan dolog nálam, hogy nem is fáj, nem valami megfogható, nem is létezik csak lappang mint egy sunyi róka. És egy egy jelre, felkapja a fejét, levegőbe szimatol és vadul belémmar
Vissi: én sem szerettem valamikor de el kell ismernem, nagy előadó, performer és énekesnő. Az este fantasztikus előadásban adta elő a dalokat, végül egy Karvellas rockballada nyert, amit ha így ad elő, hogy vágja fel az ereit közben akkor bizony szerintem elég esélyes lesz
A szpanakopitám jó lett, de elszartam vele az egész déellőttőmet, de nembaj, közben néztem a Dunán a szép ünnepséget. Érdekes a fiam is nézte a Kosuth téri dolgokat és itt volt egy barátja annak magyarázta mi micsoda) Csak néztem
Na jó éjszakát mindenkinek!!
Na az en billentyuzetem felmondta a szolgalatot ugy nez ki. Kicsi lanyom tegnapelott radontotte a narancslevet, es ferjuram hiaba tisztitotta ki azonnal, par gomb ragad rendesen, foleg az enter, mint azt a mellekelt abra bizonyitja
Szoval megprobalom folytatni: akkor meg ez hianyozna, ami itt van, bar ezen lehet segiteni, 2-3 honap tengerparti nyaralassal evente szivesen kiegyeznek Jaaaaaaaaa, aztan meg bilibe log az ujjam
MIndenesetre fontolgatjuk az otletet, hogy esetleg 10 ev mulva hazamennenk vegleg. Ferjem hivatasos katona, 25 ev szolgalat utan nyugdijba mehet, ha akar, az akkor lesz esedekes. Persze ez sokmindenen mulik. Akkorra mar a gyerekeknek is lesz beleszolasa gondolom, meg milyenek lesznek addigra a lehetosegek otthon, meg itt, szoval sok olyan dolgon mulik, amit majd csak akkor tudunk eldonteni. MIndenesetre ferjem nem zarja ki az otletet, ez mar jo Az o csaladjuk nem annyira szoros, mint az enyem, meg o mar amugy is megszokta, hogy nagyon fiatal kora ota tavol van, en viszont ugy erzem sosem fogom megszokni... Aztan majd persze meglatjuk, mi lesz. Ja meg valami: azt el sem birnam kepzelni, hogy itt temessenek el peldaul Az egyertelmu ok mellett megegy erv: nem tudom hallottatok-e mar, mit csinalnak itt a halottakkal par ev utan....
Sziasztok lanyok!!!!
De jo hogy gyulekezunk . Recina, persze hogy emlekszem rad, mi ujsag, olyan ritkan forumozol, nem a Jezuska igerte a netet otthonra?? Mi tortent, nem voltal jo kislany
Andromakhe, tul vagyunk a latogatason, egesz aranyos a csaj, jo sokaig eldumaltuk az idot De hogy a gyerekkel magyarul meeeeee nem, meg mindig nem ertem Vissit en utalom, ugyhogy ma kihagyom, meg mondjuk alukalni sem artana egyet, de most jol ideragasztottatok lanyok pedig csak be akartam kukkantani...
Tvs, neked is udv itt koztunk! Te merrefele elsz? En nyaralni jottem (mint gondolom legtobbunk) aztan jott a "szerelem". Na nem o volt a ferjem, o csak kesobb jott, de kozben eszre sem vettem, ittragadtam. Amig nem tunt veglegesnek a dolog, tetszett, na meg persze Thessalonikiben eltem meg akkor, hat egesz mas volt. MOst hogy veglegesnek tunik a dolog, mar ijesztobbnek tunik, es az evek mulasaval csak egyre nehezebb lesz. Ahogy irod, hianyoznak az otthoniak, faj, hogy anyumek nem vehetnek aktivan reszt az unokak fejlodeseben stb. De nem panaszkodom, mindezt en akartam.... csak akkor meg nem gondoltam mindebbe bele
Viszont sokat jatszom a gondolattal, hogy milyen lenne, ha hazamennek. VAloszinuleg akkor meg ez
Szia Andromakhe! Sziasztok!
Ti, hogy-hogy itt telepedtetek le? Itt ismertétek meg a párotokat Görögországban?Hogyan alakult a döntés, hogy itt maradtok? Magyarországra már nem akartok hazaköltözni? Szoktatok hazalátogatni? Biztos hiányoztok a családotoknak, meg forditva. Pár évig ki lehet birni, hosszútávon biztos nagyon nehéz.
sziasztok!
Szia recina! Hogy kerültél pont oda? Na mesélj csak, mesélj ismeritek a greekcafe.net-t? Ott is volt valami ilyesmi fórum, de valahogy nem indult be rendesen. Tényleg nem rossz, hisz annyira sajátságos a mi életünk, jó megbeszélni dolgokat Gyereked van?
Na tényleg megyek, fáradt vagyok, azt hiszem belealszom az euroviziós műsorba..
Szia, igen hallottam én is ilyenekről, láttam is, akik az idegen nyelven gügyögtek a gyerekükhöz, hát ez nekem is magas, de hát mindenki maga tudja. A tanulásnál tk. nem is azért "adom le" az anyagot görögül otthon, mert úgy tanulja a suliban, hanem mert technikailag lehetetlen másképp, hisz nem érti, tehát akkor külön plusz idő kéne, hogy leadd neki magyarul is. Nem beszélve arról, hogy ahhoz, hogy a görög nyelvet magyarul add le neki, ahhoz előszőr nekem kéne megtanulni mindennek a magyar megfelelőjét, szóval nekem ez nem megy. A természetismeretben próbálom magyarul is mondani, de ott sem megy minden, mert egyszerűen nem emlékszem bizonyos dolgokra, így vagy egyfolytában a szótárt bújom vagy feladom Így van egy köztes út, de a tanulási nyelv alapban és általában görög.
Az én gyerekem is nagyon hamar megszerette a könyveket. De a mai napig jobban szereti a képeket nézni, tanulmányozni, mint a szöveget. Mivel nagyon tehetséges rajzban, ezért nálunk fordítva van, a képeket nézi és hozzáképzeli a szöveget
Holnap nincs suli persze, sztrájkolnak. Egyrészt jó, másrészt örülök, hogy a reggeli futam elmarad, kicsit nyugisabban kelhetek. Meg szpanakopitat tervezek, én nyújtom a lapokta, elég időigényes, nem bánom, hogy nem rohangálással kezdem reggel Megyek megnézem mit produkál ma Anna Vissi
Jó éjt
Sziasztok lanyok, szia vlahodimou! Mi mar csevegtunk a masik topicon, de sajnos nem tul surun jarok netezni es csak most talaltam ratok! En is itt elek mar 8 eve Ptolemaidaban! Es tok jo hogy vegre elinditottal egy ilyen forumot is! Hatha itt jobban egymasra talalunk! Sok mondanivalom lenne es hozzaszolasom de sajnos mennem kell(nincs otthon netem meg).
Addig is sziasztok!
Szia!
Hat igazad van, biztos hogy gyereke valogatja. Az en nagyfiam meg az az igazi sajtkukac tipus, nem sokaig koti le egyvalami a figyelmet, meg a popojan sem bir sokaig megmaradni, ugyhogy ezert is felek az iskolatol, na de meg van ket evunk, addig meg sok minden valtozhat (igaz, nem nagyon remenykedek, szuletesetol fogva ilyen, de ki tudja). Viszont szereti a konyveket, es ez jo... Kicsilanyom inkabb az a megulos tipus, de neki meg meg foleg van ideje...
Magyarral mi is ugyanigy vagyunk, tarsasagban inkabb atvaltunk, de alighogy kettesben maradunk, kisfiam mar egyszerre valt: anya, akko rmost magyarul, jo????????
A tanulasrol meg mar masoktol is hallottam, hogy tenyleg jobb, ha csak gorogul "adod le" az anyagot, hiszen ugy tanulja az iskolaban is, ne keveredjen meg. UGyis tudja mar , hogy veled csak magyarul beszel, de az iskolai dolog, az mas. PErsze nalunk meg ez is a jovo zeneje, viszont arra az eshetosegre is fel kell keszulnunk, hogy lehet, hogy 10 ev mulva hazakoltozunk Mo-ra, es ne akkor legyen nekik minden uj, mint ahogy t e is jol felhoztad, mint pl. osztas-szorzas, stb. De egyelore meg nincs konkret terv, csak almodozom...
Kepzeld, talaltam itt Komotiniben egy magyar lanyt, epp ma reggel beszeltunk, delutan talalkozunk. Neki is van egy kisfia de nem tanitja magyarul hat en elegge meglepodtem Hat ez szamomra elkepzelhetetlen lenne, meg akkor is, ha az egesz vilag ellenem is lenne. De hat ugye mindenki maskepp csinalja...
Na nekem is ossze kene egy kicsit kapni a lakast, mert ma kisfiam nem volt oviban, es a bombatamadas hozza kepest.... majd kesobb benezek
Szia!
Hogy vagytok? Jókat kérdezel és sajnos nincs időm kifejteni, mert 2 napig Athénben jártam és itthon a 2 fiú gondolhatod milyen lakással várt Na de sebaj, fő hogy jól vagyunk.
A fiammal én mindig is magyarul beszéltem, de ezzel nem is volt soha gond, senki ezért meg nem szólt, anyósomék is ebből a szempontból abszolút megértőek. A gyerekem velem általában magyarul beszél, ezt ő igényeli, kéri olyankor mikor görögre váltok. Görögre váltok sokszor ha népek között vagyunk és nem akarok kilógni, udvariasságból, de a gyerekem nem szereti. Görögül tanulunk, magyar keveréssel mert nem lehet magyarul már a történelemben, természetismeretben, nyelvtanban haladni Az egyszerű dolgokat mondom magyarul is, pl. összeadás, kivonás, de már olyat hogy "stigmiaio mellonta" sajnos nem, mert nagyon leterhelem őt is magamat is a folytonos fordítással.
Magyarul próbáltam tanítani olvasni, de mind olyan képes módszerrel tanító könyveket hoztak nekem és az nem vált be. Időközben megtanult angolul, illetve jár angolra, így automatikusan megtanult latin betűkkel olvasni, ne ehhez kicsit hozzá kell majd tenni a mi dupla betűinket, ékezeteinket és kész.
Sajnos a tanulás mellett nincs sok idő ilyesmivel is foglalkozni, mert ő lassan tanul, almajszolja, elálmodozik fölötte A bajok nem a kétnyelvűségéből erednek, hanem abból, hogy éretlenül kezdte az iskolát és nagy követelmények voltak első osztályban és eléggé megutálta Szerintem a tanulási nehézségek inkább a gyerekek természetéből adódnak meg a kezdeto benyomásokból. Az én gyerekem kis művéyzlélek, befel forduló,e gyedül játszó, tajzolgató, komolyzenét kedvelő tipus, szereti a maga kedvére eltölteni az időt és azt olvasgatni amit ő szeret, nem a tananyagot. A tieid lehetnek teljesen más tipusuak, ezt előre nem lehet tudni. Én is előre mindenfélét elképzeltem, aztán nem úgy lett.
De alapjában nincs igazi gond, kicsit piszmogósabbak vagyunk és ez inkább nekem gond.
Na majd még többet erről máskor, megyek valahogy dobjam össze a házat
Itt csak zuhog..zuhog...
Szio!
Na jo nem mintha otthon jobb lenne a helyzet dolgozni ott is sokat kell, csakhat megiscsak mas lenne, ha ott lennenek a kozelben a nagyszulok is, meg az ember a sajat hazajaban megiscsak annyit er, amennyit megerdemel, itt meg.... akarmit csinalunk is, ha beleszakadunk is, "csak kulfoldi"-ek maradunk. Jo nekem szemely szerint nincs olyan nagyon rossz tapasztalatom ezzel kapcsolatban, de latom-hallom, hogy velekednek altalaban az "idegenekrol", hat akarhogyan van is, mi is kozeljuk tartozunk, nem???? VAgy csak en gondolom igy, ahelyett hogy orulnek neki, hgyo befogadtak.... De engem meg az is ugy tud idegesiteni, amikor valaki megtudja, hogy nem gorog vagyok, es meglepodik: tenyleg????? pedig nem is latszik rajtad.... mintha a homlokomra kellene irva lenni Lehet, hogy en vagyok gonosz????
KIsfiad mindket nyelven beszel? Ti hogy beszeltek otthon? IRtad hogy gond van a tanulassal, ez (szerinted) a ketnyelvuseg miatt van (ha van)? MErt mar masoktol is hallottam, hogy gond volt ebbol, de erdekes modon csak itt gorogoknel (es most nem gonoszkodasbol mondom) Tobb magyarral is talakoztam itt, akiknek az iskolaban mar eleve nehezteltek a ketnyelvuseget, es gondolom ugy is alltak hozza, meg olyat is hallottam, hogy dislexias gyerekre is rafogtak, hogy amiatt van SAjnos ilyen dolgokban a gorogok meg nagyon le vannak maradva mas europai orszagoktol. NEkunk szerencsenk van, a gyerekdokink Mo-on jart egyetemre, szereti Magyarorszagot, es o kimondottan bratoritott, hogy tanitsam csak nyugodtan a gyerekeket, nem lesz gond. ES tenyleg, nem is lett. A nagyobbik nyaron lesz 4 eves, mindket nyelven tokeletesen beszel, soha nem is keverte, sot egesz kicsi koratol tisztaban van vele, kivel hogyan lehet beszelni. Most mar ott tart, hogy pofatlanul kitargyal mindenkit az orra elott De hallottam masoktol, hogy direkt a dokijuk javasolta, hogy elobb tanuljon a gyerek gorogul aztan majd kesobb raer megtanulni a masik nyelvet
Sok kulfoldon elo magyar forumot olvastam mar errol a temarol, ilyen gond mas orszagokban nem volt, es az iskolaban sem volt gond a gyerekekkel, tehat szerintem itt nalunk inkabb csak a hozzaallassal van a baj.
Ti egyebkent hogy tanultok? Magyarul vagy gorogul magyarazod el neki a dolgokat? Magyarul irni-olvasni megtanitottad? ES
Szia!
Na csak feldobtuk kicsit a fórumot Hát sajnos kicsi gyerekek mellett szörnyű nehéz, így hogy messze vagyunk a saját környezetünktől, a családunktól Nekem 8 éves a fiam, de sokat kínlódunk a tanulással. A tanügyben óriási fejetlenség van és olyan dolgok, hogy az ember a haját tépi( Annak idején amíg pici volt, napközibe, majd oviban járt, mivel én dolgoztam, szerencsétlen reggel kiment velem együtt a házból és délután 5-kor ment haza De van olyan volt görög kolleganőm, aki reggel magával viszi, beadja a napközibe és este 6-kor veszi ki, és amíg haza érnek este 8 Megeteti, lefekteti és kész. Szép kis gyereknevelés De ha egyszer nincs más megoldás, akkor ez van. Na egy ilyen anyukának mondja valaki, milyen jó, hogy itt él Szegény hétvégén meg csak takarít, főz, alig lát valamit a ragyogó görög napból.. Megyek én is, ma juvárlákja lesz
Szio,csak beneztem egy percre, orulok hogy irtal!!
HAt nem csodalom, hogy nem birod, en gyerek mellett meg nem dolgoztam 8orat (ill csak par napot, de aztan nem tudtunk a "vezetoseggel" megegyezni) de mar elore felek tole. Igy sincs semmire sem idom, meg a haztartasra se mindig, hat meg munka mellett!!! A gyerekek elott nem volt gond, ha sokat dolgoztam, de most!!! Es mi is messze vagyunk mindenkitol, nagyszuloktol, rokonsagtol, csak magunkra szamithatunk, nincs kire hagyni a gyerekeket, ha valami van. Nekem mar volt olyan hogy a csaj, aki a kicsire szokott vigyazni veszhelyzetben, nem volt elerheto, ferjem szolgalatban, engem meg hivtak egy munkahelyrol interjura .... "most rogton" es rohangasztam mint pok a falon, hogy hova parkoljam le a kicsit csak egy oracskara....
Es akkor meg az itteniek, akiknek anyja-anyosa ugyanabban a varosreszben lakik, irigykednek ram, hogy milyen jo nekem, hogy igy segit a ferjem.... hat ki, ha meg o sem????
NEked anyosodek kozel laknak? Tenyleg, hol vagytok, nem irtad...
Na ezt sikerult ketszer elkuldenem mar megint
EGyebkent melyik varosban elsz? Csalad, gyerekek???
Szia!
Egy kicsit beleolvastam az ominozus "nezetelteresbe", vegulis valahol mindkettotoknek igaza van. En 11-ik eve elek itt, az elso evekben nekem is az volt a benyomasom, hogy itt mindenki csak "lazsal" es ezt a kovetkeztetest az ismeretsegi korombol vontam le. Mostanaban mar jobban latom, hgoy vannak azert szep szammal olyanok is, akik tenyleg dolgoznak. Na ennek a kovetkezo az oka: Ugyebar azt nem kell ecsetelnem, hogy a koztisztviseloi rendszer hogyan mukodik. Oke nehez bekerulni, de aki mar benn van, az nem is nagyon kerul mar ki onnan (valami nagyon meredeket kell ahhoz elkovetni, hogy kirugjak) a fizetes jo, es nem teljesitmenyaranyos, akkor meg minek hajtsak magukat???? Nem kell messzire mennem, kedves ferjuram a legjobb pelda erre O mar muveszi fokra fejlesztette a semmitteves fogalmat
Aztan itt a masik veglet, a privat szfera. Nagy a munkanelkuliseg, bizonytalan a jovo, a fizetes keves, de ha meg akarsz elni, muszaj robotolni, szakszervezetek vagy mas erdekkepviselet nem igazan mukodik, ha nem tetszik, mehetsz. NEm nagyon szamit, mit vegeztel, mindenhol a protekcio az elso, na meg a szakmai tapasztalat. Csak konyorgom, mitol legyen az embernek, ha egyszer anelkul meg nem vesznek fel sehova???
AMint irtad, a tarsadalombiztositasi rendszer a beka hatsoja alatt van, gyes mint olyasmi nem ismeretes, szules utan 2-3 honappal a nok mar mehetnek vissza dolgozni (koztisztviseloknel 1 ev) aztan dolgozhatsz, hogy fizesd a bebiszittert
Ha meg netan ugy dontesz elso a gyerek aztan utana allsz neki a munkakeresesnek (mint az en jelenlegi peldam mutatja) gyerekkel mar senki sem akar alkalmazni, mert tobbet kene fizetni.
Es vegul nekunk "idegenkent" valoban 2-szer annyi erofeszitesre van szuksegunk, hogy bizonyitsunk es helytalljunk.
HAt ez az en meglatasom